123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>TATA CONSULTANCY SERVICES

TATA CONSULTANCY SERVICES

 

Paper Type : Whole Testpaper
Test Date : 4 July 2007
Test Location : SRM College Chennai

TCS PAPER ON 4th JULY AT CHENNAI



There was a online test which consisted of three sections. Verbal, critical reasoning and quantitative aptitude. The software was very user friendly.



VERBAL SECTION

It consisted of 10 antonyms, 10 synonyms and two passage in which you have to fill in the blanks with correct sentences. Itís a bit difficult but donít worry u can get through even if u don know anything in verbal. Refer barrons .



QUANTITATIVE APTITUDE

It consisted of 38 questions 40 mins. Very easy. All previous year questions were repeated. They donít even change the data. Some questions which I remember are given below

1. series 1,2,3,4.6,8. ,12

2 Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)

Ans. 19

3. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory?

Ans.

4. Find the physical quantity in units from the equation: (Force*Distance)/(Velocity*Velocity)

Ans. Ns2/m

5. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root". Ans: 621

6. If f(0)=1 and f(n)= f(n-1)*n, find the value of f(4). Ans: 24

7. Convert the decimal number 310 to the base 6. Ans: 1234

8. Find the missing number in the series: 2, 5, __ , 19 ,37, 75 Ans: 9

9. In a two-dimensional array, X(9,7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X(1,1) is 3000,

find the address of X(8,5)?



10. Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value.

A 0 0 0 0 1 1 1 1

B 0 0 1 1 0 0 1 1

C 0 1 0 1 0 1 0 1

(AU(B-C)) ?

Ans. 29

11. Select the odd one out

a. SMTP b.WAP c. SAP d. ARP

12. Select the odd man out.

a. Java b.Lisp c. Smalltalk d. Eiffel

13. Which of the following are orthogonal pairs?

a. 3i+2j b.i+j c. 2i-3j d. -7i+j

14. Number of faces, vertices and edges of a cube
a. 12,8,6 b.4,6,8 c. 6,8,12 d. 6,12



15. Select the odd one out
a. SMTP b.WAP c. SAP d. ARP

16. Select the odd man out.

a. Java b.Lisp c. Smalltalk d. Eiffel

17. Which of the following are orthogonal pairs?

a. 3i+2j b.i+j c. 2i-3j d. -7i+j

18. Number of faces, vertices and edges of a cube

a. 12,8,6 b.4,6,8 c. 6,8,12 d. 6,12,8

19. what is the largest prime no.that can be stored in 8-bit memory.{2^8=256,prime no less then 256 i.e 251(ans)}
20 select odd one - java,lisp,smalltalk,eiffel{ans- lisp)
21 select odd one- sql,db2,sybase,http{ans-htttp}
22 select odd one-sybase,db2,oracle,unix{ans-unix}
23.find the value of the 678 to the base 7.{ans-1656}
24find the result of following expression if M denotes modulus operation,R denotes round off,T-truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
Ans- 3+3+7+6=19

25 If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as? ans-PCCKJ
26 In Madras , temperature at noon varies according to t^2/2+8t+3,where t is time elasped.find the percentage change in temp.from 4 pm to 9 pm.? ans- just put the values in given equations and get the difference and calculate % change.

27. if g(0)=1,g(1)=-1,g(n)=g(n-1)+g(n-2),g(5)?
ans- g(2)=g(1)-g(0)=-1-1=-2 g(3)=g(2)-g(1)=-2-(-1)=-1....and so on.
28.the program size is N.THE memory occupied by the program is 4000sqrt(N).if the program size is increased by 1%.then what is the percentage increase in memory,
ans- 0.5%

29. which of the following has highest standard deviation?
A)5,0,5,0,5,0. b)5,5,5,5,5,5 c)5,5,5,5,0,5 d)-5,5,-5,5,-5,5
ans:- the formula for finding std.deviation is squre root of summation (x-(x bar))^2/n,where n is the no. of terms.
30 (16) b,v,q,q,m,b,v,f,m,g,v,f ,f,v,f,m,b,v,f,b,g,d,v,f,a,m,v,f.v,f,f. how many v's are such that each v is followed by f next to it, if the f is not followed by f next to it.

31.a power unit is there by the bank of a river 900 mtr wide. a cable is made from unit to power plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. the cost of the cable below water rs 5/mtr.and cost of cable on the bank is rs 4/mtr.find the point where cable cut thru river.
ans-2100

32.my flight takes of at 2 am from a place at 18N 40E and landed 10 HRS later at a place with co-ordinates 36N 40W.WHAT IS THE LOCAL TIME WHEN MY PLANE LANDED.
a) 2.50 pm,b)6.00 pm, c) 6.40 pm,d)8.00 pm
ans- for every one degree from east to west or west to east there is time change by 4 minute.if we r going from east to west then subtract the time otherwise add. here plane is going from 40 dgr east to 40 dgr west.therefore there is total change of 80 dgr i.e by 80*4=320 minutes or 5 hrs and 20 minutes.therefore time taken by plane is 2+8-5 hour 20 minutes i.e 6.40 pm.

33. if A,B,C are thr mechanisms used seprately to reduce the wastage of fuel by 25%,20%,10%. what will be the fuel economy if they will be used combinedly.
ans- 75/100*80/100*90/100*100=x then ans will be 100-x

34. A graph was given. And equation of the curve was asked.

CRITICAL REASONING
This section consisted of 3 questions wit sub parts. It was for 25 mins. All the questions were from 12 edition barrons . They don even change the data and the order of questions. Its just cut copy paste from BARRONS 12 EDITION. Since it was online test for us so everyone had different set of questions. I was lucky to get exact same questions from barrons so I was the first one to come out of the hall with the TCS application form in the hand.
1. first question was red and brown marriage groupÖÖ
2. second was tat ned allen larry willy and rick lives in the first floor
3. third I don remember. But it was something G is father ofÖ.and there are more no of females in the second generation.

TECHNICAL AND HR INTERVIEW
We had the technical cum hr interview the next day. I had in the afternoon just after lunch. The panel was very friendly and made us feel very comfortable.
My first question was had u r lunch.
Then they asked general questions like tell me about u r self?
Why t cs? Why Chennai?
Why should we hire you? I said unlike other candidates I want to become a part of this family of t cs and donít want to remain a mere employee.
What is u r greatest achievement?
Then questions on c and c++.?
Please remember wether u r a IT or a non IT student they expect u to have some basic idea about c or c++.
Then he started asking me on maths.trignometry.wat is cosec tan cot ..?
I was interviewed for 25 minutes.but at the end of it I was confident that I ll get through. Next day when the results were declared I was one among the 785 students to be selected. just be confident and have a smile on your face. That is the secret to get through TCS

MEET YOU AT TCS
T.anamika

 

 

 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved © copyright 123ENG