123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>TATA CONSULTANCY SERVICES

TATA CONSULTANCY SERVICES

 

Paper Type : Whole Testpaper
Test Date : 7 June 2007
Test Location : VIT, Vellore

TCS PAPER ON 7th JUNE

hi,friends i am fulender (mechanical engg.)from vellore institute of technology,vellore.tcs visited our campus on 7th june,almost 1500 students appeard for the online test,around 1025 qualified for interview,out of which they finally selected 789 students,i am among one of those lucky guys.i have got enormous help from this site,i want to help those who are prepairing for tcs.

online exam had three sections:
(1) Verbal{synonyms-10,antynonyms-10,reading comprehension-6questions,sentence completion-6questions)
go thru previous yrs papers,gre high frequency wordlist,antynonms exercises questions.it is the most difficult section for me.
for passage and sentense completion pls go thru comprehension exercises given in gre 15th edition,you may get both from that only.)

(2) Aptitude: just go thru previous yrs papers that is more than enough,you even need not solve rs agarwl,then also its ok,question is repeted every time,just know how to solve,be fast bcoz time is very less.

(3) Critical reasoning-they are giving utmost importance to this section,i think it is probably of 30 marks(12 questions),just go thru gre barron 12th or 13th edition model test papers.questions are direct. they are not even changing the order.so just mug,easy ones you can solve,but memorise difficult ones.many of my friends could not make thru due to this section only

i am giving some of the questions which i remember.
verbal: chide,dotlish,protract,mawkish,disgeneous,repugance,vouchsafe....
sentense completion-'' emancipation of women....(given in 15th edition comprehension exercises).
for me passage was from outside it was easy but we had no time.

aptitude:
(1) what is the largest prime no.that can be stored in 8-bit memory.{2^8=256,prime no less then 256 i.e 251(ans)}
(2) select odd one - java,lisp,smalltalk,eiffel{ans- lisp)
(3) select odd one- sql,db2,sybase,http{ans-htttp}
(4) select odd one-sybase,db2,oracle,unix{ans-unix}
(5)find the value of the 678 to the base 7.{ans-1656}
(6)find the result of following expression if M denotes modulus operation,R denotes round off,T-truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
Ans- 3+3+7+6=19
(7) If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as? ans-PCCKJ
(8) In Madras, temperature at noon varies according to t^2/2+8t+3,where t is time elasped.find the percentage change in temp.from 4 pm to 9 pm.? ans- just put the values in given equations and get the difference and calculate % change.
(9) if g(0)=1,g(1)=-1,g(n)=g(n-1)+g(n-2),g(5)?
ans- g(2)=g(1)-g(0)=-1-1=-2 g(3)=g(2)-g(1)=-2-(-1)=-1....and so on.
(10)the program size is N.THE memory occupied by the program is 4000sqrt(N).if the program size is increased by 1%.then what is the percentage increase in memory,
ans- 0.5%
(11) which of the following has highest standard deviation?
A)5,0,5,0,5,0. b)5,5,5,5,5,5 c)5,5,5,5,0,5 d)-5,5,-5,5,-5,5
ans:- the formula for finding std.deviation is squre root of summation (x-(x bar))^2/n,where n is the no. of terms.
(12) which curves will be obtained from this.
x y

0 0.00001

10 1.02

100 1.72

1000 3.00
ans- y=log(x).
(13) number of edges,faces,vertices of a cube.
a) 12,6,8 b) 6,8,12 c)4,6,8 d)8,12,6. ans-a
(14) which of the following represents a triangle{ ans- sum of three angles of a triangle is 180.}
(15)match the following:

1)mammal,cow a)a type of

2)snake, reptile b)a part of

3)roof,building c) not a type of c

4)mushrum-vegetables d)a superset of

ans- 1-a,2-c,3-b,4-a.

(16) b,v,q,q,m,b,v,f,m,g,v,f ,f,v,f,m,b,v,f,b,g,d,v,f,a,m,v,f.v,f,f. how many v's are such that each v is followed by f next to it, if the f is not followed by f next to it.

(17)a power unit is there by the bank of a river 900 mtr wide. a cable is made from unit to power plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. the cost of the cable below water rs 5/mtr.and cost of cable on the bank is rs 4/mtr.find the point where cable cut thru river.
ans-2100

(18)my flight takes of at 2 am from a place at 18N 40E and landed 10 HRS later at a place with co-ordinates 36N 40W.WHAT IS THE LOCAL TIME WHEN MY PLANE LANDED.
a) 2.50 pm,b)6.00 pm, c) 6.40 pm,d)8.00 pm
ans- for every one degree from east to west or west to east there is time change by 4 minute.if we r going from east to west then subtract the time otherwise add. here plane is going from 40 dgr east to 40 dgr west.therefore there is total change of 80 dgr i.e by 80*4=320 minutes or 5 hrs and 20 minutes.therefore time taken by plane is 2+8-5 hour 20 minutes i.e 6.40 pm.

(19) if A,B,C are thr mechanisms used seprately to reduce the wastage of fuel by 25%,20%,10%. what will be the fuel economy if they will be used combinedly.
ans- 75/100*80/100*90/100*100=x then ans will be 100-x.

(20) which of the following is orthogonal pair
a) 5i+3j b)i-2c c)2i-j=3d c)3i=5j+6
ans-ac.

there were three questions on ven diagrams,three questions on bar graph(easy only)

critical reasoning- just gre 12th edition model test papers.

my interview lasted for 15 to 20 minutes.there were very friendly.
sir-how r feeling now?
me- fine sir.
sir-tell abt ur self?
me- a brief details of my education and my family along with my strength.
then he made a comment on my academic perfomence saying that u have mainted 80+ throught. i told with with a smile- no sir i have maintined above 85. then he again gave me a smile and said ok.
sir- what is ur strength?
i told i m very punctual and sincere.friendly and coperative,i can easily mingled with the people. i can adapt to any new situtation very shortly.

sir: what is ur weeknes?
i started saying- one of my weekness is,he interupted and asked me do u have so many weekness,then i told no sir it is my major weekness.i told my inability to say no to others is my weekness.then he told its good only,i told no sir some times it becomes my weeks for others,then he told any way this not causing any harm to otherrs then its ok.
friends pls do not mention any such weekness that may cause harm to others.and convince the interviewer that we are working on it.
sir- what r your technical skills
me- sir i know c++,c in software and i m comfortabe with engg. mechanics and themodynamics in my core mechanical engg.
sir:what is engg. mechanics?
me- said.
sir: laws of thermodynamics?
entropy etc.
i said
then second person asked me- what is negative entropy.
me-sorry sir i have not heard this term{ i think i should not have told this sentense,we should just say i do not know sir}
they asked me about my project and many question from that like what challenges you faced,are all members co-ordinating well etc.

at last he gave me a puzzle that was very tough, i tried ,he encouraged me saying that you r going in right direction, but i could not complete. and i said sorry sir.
then he asked do u have any question for us?
iasked- sir may i know what are your expectations from us when we joining the company as a freshers.
all the three explained me very nicely.

they were very friendly and co operative,frinds they are looking for the person with right attitude and appitude make them feel that u r good as a person u can work well in a team.they will take u.

i was satisfied with my performance,next day result was announced my nname was there. ok very best of luck ,see you in tcs.

 

 

 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG