123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>TATA CONSULTANCY SERVICES

TATA CONSULTANCY SERVICES

 

TCS Placement Paper

NOTE:EACH OF THE QUESTIONS GIVEN BELOW APPEAR AS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS IN THE ACTUAL PAPER.

VERBAL SECTION

Directions for questions 1-15:Find the synonyms of the following words

1. Depreciation

Ans. Deflation, Depression, Devaluation, fall, slump in value


2. Deprecate

Ans. Feel and express disapproval of


3. Incentive

Ans. Thing one encourages a person to do something


4. Echelon

Ans. Level of authority or responsibility


5. Innovation

Ans.To make changes or introduce new things


6. Intermittant

Ans. Externally stopping and then starting


7. Detrimental

Ans.Harmful


8. Aberration

Ans. Deviation


9. Conciliation

Ans.To make less angry or more friendly


10. Orthodox

Ans.Conventional or superstitious


11. Fallible

Ans.Liable to err


12. Volatile

Ans.Ever changing


13. Manifestion

Ans.Clear or obvious


14. Connotation

Ans. Suggest in addition to the fundamental meaning


15. Reciprocal

Ans. Reverse, Opposite

 

QUANTITATIVE SECTION

1. There are 150 weights .Some are 1 kg weights and some are 2 kg weights. The sum of the weights is 260.What is the number of 1kg weights?

Ans. 40


2. A is driving on a highway when the police fines him for overspeeding and exceeding the limit by 10 km/hr.At the same time B is fined for overspeeding by twice the amount by which A exceeded the limit.If he was driving at 35 km/hr what is the speed limit for the road?

Ans. 15 kmph


3. A moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east.How far is A from his starting point?

Ans. 13 kms


4. A car travels 12 kms with a 4/5th filled tank.How far will the car travel with 1/3 filled tank?

Ans. 5 kms


5. The sum of the digits of a two digit number is 8. When 18 is added to the number, the digits are reversed. Find the number?

Ans. 35


6. The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?

Ans. 27


7. Fathers age is 5 times his son's age. 4 years back the father was 9 times older than son.Find the fathers' present age.

Ans. 40 years


8. What number should be added to or subtracted from each term of the ratio 17 : 24 so that it becomes equal to 1 : 2.

Ans. 10 should be subtracted


9. What is the 12th term of the series 2, 5, 8, ....

Ans. 35


10. If 20 men take 15 days to to complete a job, in how many days can 25 men finish that work?

Ans. 12 days


11. In a fraction, if 1 is added to both the numerator at the denominator, the fraction becomes 1/2. If numerator is subtracted from the denominator, the fraction becomes 3/4. Find the fraction.

Ans. 3/7


12. If Rs.1260 is divided between between A, B and C in the ratio 2:3:4, what is C's share?

Ans. Rs. 560


13. A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is his profit percentage?

Ans. 25%


14. What percent of 60 is 12?

Ans. 20%


15. Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India: Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course).Find his average earnings.

Ans. Rs.16 crore

 

CRITICAL REASONING SECTION

This section is basically just a reading comprehension section.The critical reasoning section consists of some passages followed by 4 to 7 questions per passage.The questions are such that they require ability to read fast and comprehend.The questions asked in this section have three choices TRUE, FALSE, CAN'T SAY.Some examples of passages are given in test 1.For further practice you may go through any GRE or CAT book which will provide you with ample practice regarding these kinds of questions.

 

PYSCHOMETERIC TEST

This test consists of 150 questions and is just a pyshcology test which should be answered confidently and doesn't require any preparation.One must try being consistent while answering as the same questions are repeatedly asked in different forms.Also one must answer all questions.Questions are of yes or no kind.

example:

Are you sincere?

If you find a purse in the market with loads of money would you return it to the rightful owner?

While climbing up the stairs do you take two steps at a time?

Do you drink and smoke more than you think you should?

Are you the life of the party you attend?

Are you shy?

 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG