123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>TATA INFOTECH

TATA INFOTECH Job Placement Paper

 

TATA Infotech Placement Paper

1)int i=10;

printf("%d%d%d",i,i++,++i);

ans: compiler dependent

2)printf("Enter two values a and b:"):

scanf("%d%d",a,b);

printf("%d+%d=%d",a,b,a+b);

ans:core dumped

3)Question on WM_SIZE

ans:WM_SIZE

4)when destroy window what message would disply

ans:WM_DESTROY

5)MS Windows 3.1 about multitasking

ans:nonpreemptive

6)windows 3.1 is

ans:application

7) about switch switch statement

ans:16,21

8)question paper the first question ans is

ans:can't be compiled

9)about send messages and post messages

ans: c

10)what is the command to intiate the windows

ans:WinMain

 

1.const char *

char * const

What is the differnce between the above tow?.

2.In Unix inter process communication take place using?.

3.What are the files in /etc directory?.

4.About i-node numbers

5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission

to others?.

6.About ln(linking)

7. A  question on until

 until (who |grep mary)

 do

 sleep(60)

 done

 

8.Linking across directories?.

9.process id for kernell process

10.very first process created by kernell

11.function to repaint a window immediately?.

12.Function entry for DLL in win3.1

13.win 3.1 is a

14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.

15.Message displayed when a window is destroyed

6.About fork()?

17.About send message and post message

18.Message to limit the size of window

9.System call executable binary file intoa process

20.About GDI object?.

21.API used to hide window

  22.Initialize contents  of a dialog?.

Q..u have weights only in power of 3... based on

it answer 5

qs. like for given weight what are the combination of

available

weight..

--   data interpretation 2 qs..5 qs each

Q..one qs witin a circle population % is given

based on it 5

qs.(PI chart)

--   analitical

Q.. one tour is shedhuled for 9 countries..each

country have 2

days shedhule....tour held on for 12 days..

some cond'n are given..like if u visit ROME u

have to visit

australia .....

based on it  5 qs...like which 3 countries

missed...

Q..4 metals are given..each year % price of these

metals are

increasing..some more cond'n.....based on it 4 qs..

answer of one  qs is 13.6%

Q.. {x}=greater real of x

[x]=least real of x

x mod y = some expression is given

based on it 5 qs...like calculate 5 mod 3....

 

The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.

1.const char *

 char * const

What is the differnce between the above tow?.

2.In Unix inter process communication take place using?.

3.What are the files in /etc directory?.

4.About i-node numbers

5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission

to others?.

6.About ln(linking)

7.A question on until

until (who |grep mary)

do

sleep(60)

done

8.Linking across directories?.

 

9.process id for kernell process

10.very first process created by kernell

11.function to repaint a window immediately?.

12.Function entry for DLL in win3.1

13.win 3.1 is a

14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.

15.Message displayed when a window is destroyed

16.About fork()?

17.About send message and post message

18.Message to limit the size of window

19.System call executable binary file intoa process

20.About GDI object?.

21.API used to hide window

22.Initialize contents  of a dialog?.

 

TIL-2001 AT IITB:

word List

remote         -corner

plethora       -excess

obstinate     -stubborw

hover         -linger

acknowledge   -recognize

incentive     -stimulus

connotation   -implication

accede        - agree

emancipate    -liberate

lethargy      -stupor

concur         acquiesce

baffle          -frustrate

misery          -distress

Tranquil      -serene

efface        -obliterate

abstract      -theory

canny           - shrewd

 

.Depreciation:  deflation,

passe         -

Reciprocal:    opposite

 

Letter series.  (Total 34  and time 8 mins)

 

ADGJMP   - RWTS    ANS; S

ABCEFGIJK - MLONP    ANS; M

ACE?I    -    Ans     G

AASASPASPKA - RQTSU  ANS;S

LULMGMNFNPS - ONQPS ANS:P

ODJTOPQNOERT  - QOUVW   ANS;O

XWEFGVUHIJK  -  PNSRT  ANS: T

 

BCDAEGHIFJLMN   LKNMO   ANS: K

ABDGKP  -  LIWUX    ANS:U

 

NZI YCX KWF - JFVMY  ANS;V

 

Analytical:-

 

Similar to old papers as:-

 

 

1. 3257/16.57 =  ans 200

3. 10995+115=         11110

4. 47+553-247=

5. 8/64+64/16=

6. 907.54/0.3073= (NOTE:denominator is changed)

 

 

Reasoning:-

 

1. Radha is Dinu's mothers mother in law what relation

does dinu has

with

radha's Husband :         Ans Grandfather

 

2. increse 20%,then decrease 20%,. what is the change?

ANS:-  4%

Decrease.

 

3.Slowing running   speed A/hour

 

Medium running speed B/hour

 

fast running speed  C/hour

 

 

Total distance covered if slow running for n hours and

fast for k

hours??

 

Ans: nA+kC

 

M.N.R.E.C  TI PAPER   (2000)

 

 about all interviews in brief they are asking about n/w's so prepare well.

 

      20 tech q's    (1 hr)

    tech:

     multiple choice , q's are not in order

 

     1)Reentrant os required

         a)multitasking

         b)multiuser

         c)both

         d)none

     ans: c   (check)

 

     2)identify a DFA for all strings which ended with string '00'

             4 dfa's have given , u can simply identify

     3)dfa has given we have to find the string accepted by that.

   

     4)in a memory hierarchy, M1,M2

        M1 access time is 2 ns ,M2 accesstime is 100 ns . the hit ratio for

        M1 is .97, then what's the avg access time

      ans: 500 ns

 

     5) Interrupts main use is for elimination of

     a) spooling

     b)polling

     c)job scheduling

     d)....

   

     6)A coprocessor for floating point operations has given. after that the execution of the

       floating point ops has incresed by 20 times. if 20%  floating pt ops are there then

        what's the sped up?

 

     7)  two heaps of sizes m,n are given,

    then the time needed to merge them

    a)m

     b)n

    c)m+n

    d) none

  8)context switching is useful in

    a) spooling

    b) polling

    c)interrupt handling

    d) interrupt servicing

 

 9)  if 2^n leaves are given in a tree then no.of internal nodes

   a)2^n

   b) 2^n -1

   c);......

 

10) semaphores used for

  a)to prevent deadlocks

  b) to sycronize critical activities

  c)....

 

  nal:

    it's some what difficult.

  in this sec they has given big passeges, analytical reasoning,some apti bits

 

1) derivative of e^sinx

2)x=2yt y=2t^2

   dy/dx?    (figures may not correct)

   

 

  x mod y=x-y[x/y]

        =x-y{x/y}    some conditions are given

   [x/y] means floor operation.

   {x/y} ceal op.

 

 

3)xmod 3=2, xmod5=10 then xmod15=?

 

TATA   LETTER SERIES

                                         

                                              answers

                                  -             -------

 1)e e f g g h i i ---                       j   

 

 2)a z a y b z b y c ---     a e x y z       z

 

 3)d e f d e f g h i ---     d e f g h       g

 

 4)c d e x y z f g h x y z   i j k l m       i

 

 5)de f de g d e ---         d j z h i       h

 

 6)a b c z a b c y a b c --- a b x y z       x

 

 7)d g b h i b j k b ----     b e l m n      l

 

 8)t s p t s q t s --- r s t v w             r

 

 9)q a r b s a t a r b ----    a b e r s     s

 

 10)b c c d e e f g -- e f g h i             g

 

 11)e f h i k l ---    m n o p q             n

 

 12)a b cc d e ff g -- efghi                 h

 

 13)a m n b op c ---   depqr                 q

 

 14)ttt sss qqq p ---  opqrs                 p

 

 15)ddffhhjj---        ijklm                 l

 

 16)mnmnklopopkl ----- kopqr                 q

 

 17)cddeeefff---       efghi                 f

 

 18)gfde----           bcfgh                 c

 

 19)dfhjl -----        jklmn                 n

 

 20)abcijdefij----     ghijk                 g

 

 21)efgefghefghi ----                        e

 

 22)bcbdedffghi ----   fghjk                 h

 

 23)aababccdc  ---     cdefg                 d

 

 24)aibcidef ---       efghi                 i

 

 25)cehl ---           opqrs                 q

 

 26)abdehimn ---       pqrst                 s

 

 27)becfdge ---        efghi                 h

 

 28)agbhc ----         dfghi                 i

 

 29)adhko ---          pqrst                 r

 

 30)efghjklno ---      pqrst                 q

 

31)aeibf ---           cdgij                 j

 

 32)aedhg--            hijkl                 k

 

 33)zdwgt ---          hijkl                 j

 

 34)zeiyijxj---        ijklm                 k

 

 35)dqreuvg---         vwxyz                 y

 

 36)ksjtiuh---         vwxyz                 v

 

37)rsjtuhvw---        cdefg                  f

 

 

 38)ieajfbk ----       cdefg                 g

 

 39)hebijej ----       ghijk                 g

 

 40)njfmiel ---        dhijm                 h

 

TIL paper

VERBAL

1.Depreciation:  deflation, depression, devaluation, fall, slump

 

2.Depricate : feel and express disapproval,

3. incentive : thing one encourages one to do (stimulus)

 

4. Echelon : level of authority or responsibility'

 

5.  Innovation : make changes or introduce new things

 

6. Intermittent : externally stopping and then starting

 

7. Detrimental: harmful

 

8. Conciliation : make less angry or more friendly

 

9. orthodox: conventional or traditional, superstitious

 

10. fallible : liable to error

 

11. volatile : ever changing

 

12. manifest: clear and obvious

 

13.connotation : suggest or implied meaning of expression

 

14. Reciprocal: reverse or opposite

 

15. Agrarian : related to agriculture

 

16. vacillate : undecided or dilemma

 

17.. expedient : fitting proper, desirable

 

18. simulate : produce artificially resembling an existing one.

 

19. access : to approah

 

20. compensation: salary

 

21. Truncate : shorten by cutting

 

22. adherence : stick

 

23. Heterogenous: non similar things

 

24. surplus : excessive

 

25. Assess : determine the amount or value

 

26.Congnizance : knowledge

 

27. retrospective : review

 

28.naive : innocent,rustic

 

29. equivocate : tallying on both sides, lie, mislead

 

30. Postulate : frame a theory

 

31. latent : dormant, secret

 

32. fluctuation : wavering,

 

33. eliminate : to reduce

 

34. Affinity : strong liking

 

35. expedite : hasten

 

36. console : to show sympathy

 

37. adversary : opposition

 

3.  affable : lovable or approachable

 

39. Decomposition : rotten

 

40 agregious : apart from the crowd, especially bad

 

41. conglomaration: group, collection

 

4. aberration: deviation

 

43. aurgury : prediction

 

44. crediability : ability to common belief, quality of being credible

 

45.coincident: incidentally

 

46.Constituent : accompanying

 

47. Differential : having or showing or making use of

 

48. Litigation : engaging in a law suit

 

49.Maratorium: legally or offficiallly determined period of dealy before

fulfillment of the agreement of paying of debts.

 

50. negotiate : discuss or bargain

 

51. preparation : act of preparing

 

52. Preponderant : superiority of power or quality

 

53.  relevance : quality of being relevant

 

54. apparatus : applianes

55. Ignorance : blindness, in experience

 

56. obsession: complex enthusiasm

57. precipitate : speed,active

 

Section III

 

Letter Series

 

These are too tough. Maintain time     26 questions ----- 10min

 

 

1. A C BDEFGI   -  I  H K J L    ANS:  H

 

2. AIZBEYCIXDI  -  GENJW     ANS;W

 

3. ADGJMP   - RWTS    ANS; S

 

4. ABCEFGIJK - MLONP    ANS; M   nOTE: MLONP ARE GIVEN OPTIONS

 

5. ABFGKLPQ - TSVUW   ANS;U

 

6 JWXUVST  -  QPSET   ANS; Q

 

7. ARHXYTDTWST   - NPTKR   ANS; P

 

8.FMBIPZVIEV  - IRYOU  

 

9. NZI YCX KWF - JFVMY  ANS;V

 

10. AASASPASPKA - RQTSU  ANS;S

 

11. AECPS - TRUE ANS;U

 

12. BBPRDDLNFFIK - HQJIK   ANS'H

 

13 AZEXIVMT - RQNSO    ANS: Q

 

14. ABDGKP  -  LIWUX    ANS:U

 

15. BCDAEGHIFJLMN   LKNMO   ANS: K

 

16. XWEFGVUHIJK  -  PNSRT  ANS: T

 

17. ODJTOPQNOERT  - QOUVW   ANS;O

 

18. PRNUUPEJRBB - HVUNE  ANS: E

 

19.LULMGMNFNPS - ONQPS ANS:P

 

QUESTIONS ARE NOT IN SEQUENCE.

 

 

NUMERICAL

 

1.420% OF 7.79 = 32.718

 

2 3427 / 16.53 = 202

 

3. 10995 /95 = 115.7365

 

4. 43+557-247 =353

 

5. 3107*3.082= 9591

 

6. 48.7 + 24.9 - 8.7 = 64.90

 

7.525.0/47.8 = 11

8. (135-30-14)*7 - 6 +2 = 3

9.3/8 * 5.04=1.89

 

10.697 /219 =3.18

 

11.8/64 +64/16 = 4.14

12.298*312/208 = 453.54

13. 0.33 *1496 /13 = 37.98

 

14.0.26 + 1/8 = 0.385

 

15.66.17+1/3= 67.03

 

16. 2.84+1/4= 3.09

 

17. 33% OF 450 = 148.5

 

18. 907.54 / 0,3073= 3002

 

19.tHERE ARE two categories of persons in ratio A, b i.e.A:B = 2:3 A type

earns 2.5 dollars/hr and B type 1 dollar/hr  total money earnedby both is

24dollars. then total number of persons

 

Ans: 15

 

20.Question not clear

 

Slowing running - n hours - A

 

Medium running -             B

 

fast running -   k hours  - c

 

Ans: nA+kC

 

21. Tottal balls z,red balls N remaining are blak balls,then %of black

balls equal to  Ans: z-n/z*100

 

22. Multiplication three digits and two digits number will result the

 

Ans: HInt: four digit number first number must be one.

 

23. A= C;B=2D what should be do to make the ratio same. i.e.a/b = c/d

 

Ans: multiply A by 2

 

24. P- Total number of compoentns

 

Q= defective number of compoentns

 

%of non defective equals to p-q/p*100

 

25. Cost of article x,first discount is y% of cost, seconddiscount is z%

of cost .  The price of x is

 

Ans: x(1-y/100)(1-z/100)

 

26.Prime number   a) 119 b) 115 c) 127 d) none   Ans: C

 

27. A/B = C;C>D then

 

Ans:A is always greater than D

 

28.B>Cand A<Cwhich of the following is larger

 

Ans: (A+B)C

 

29. H hours  - S salary; xhours - Medical leave, then salary/hr = ?

 

Ans: s/H-x

 

30.(1/6of 596) /(0.695) = 142

 

31.All dogs are cats

 

All rats are dogs

 

Ans:all rats are cats

 

32.35-30+4/7-5+1  = ?   

 

Ans: 3

 

33.10995 + 95 = ?

Ans: 11090

 

34.Salary 'S' per month,1 type of tax is xRs. second type of tax is y Rs

then % of take home.

 

Ans: s-(x+y)/s * 100

 

35.All physicians are browns

 

All balancians are physicians

 

Ans: not know.

 

36. B>A then which expression will be highest value

 

Ans: AB

 

37. K,L -- Men ;X, Y ->  Ans:kX + Ly

 

38. If A,B are same number, which one of the following doesnot satisfy

this Ans: A*B/B**2

 

39. X- bulbs'; y - broken; % of non broken bulbs Ans: x-y/x*100

 

40. Adding X, Y to A equals to Ans: a (large expression)

 

41.Salary s permonth, tax x% of the salry, r% of salary is deducted what

is the income.

 

Ans: s*(1-(x+R)/100

 

42. Add three digits and two digits numbers the first digit is

 

Ans:1 (four digit number starting with one)

 

43. 0.512 * large number = ?

 

Ans:divide the given number by 2

 

44..In 10% balls 5 are defective, % of defective

 

Ans:50%

 

45.6.29% of 2.8 = 0.18

 

46.0.398*456=181.49

 

47.0 < x<1 which is greater

 

a) 1/x**2   b) 1/x c) x d) x**2

 

Ans: a

 

48.c = a/b; a-1 = c, what is the relation between a and b

 

Ans: b = a/a-1

 

49.The sum of 7 consecutive odd numbers interms with 27 asfourth number

 

Ans:189 (question not clear)

 

Verbal time is enough. But for numerical and letter series,timeis not

enough. 

 

1.     D    B    A  E   C

 

2.       D   E C E  C

 

 

3. C  B D  B  D

 

4. D B  D C B

 

5. C E A D E

6. B C D A D

 

TISL

 

part 1

1. 19,24,20,25,21,26,?   ans:22

2. 11,14,12,15,13,16,?   ans: 14

3. 10,2,8,2,6,2,?       a:4

4. 8,9,11,14,,18,23,?   a:29

5. 25,25,22,22,19,19,?  a:16

6. 14,2,12,4,10,6,?     a:8

7. 7,16,9,15,11,14,?    a:13

8. 40,42,39,44,38,46,?  a:37

9. 3,18,4,24,5,30,?     a:6

10. 18,20,22,20,28,20,? a:22

11. 18,20,10,12,4,6?    a:0

12. 7,6,8,5,3,7,?       a:4

13 9,18,21,25,20,?      a:30

14 3,3,4,8,10,36,?      a:33

15.30,28,25,20,34,28,?  a:21

16. 4,8,16,32,64,128,?  a:256

17. 8,16,24,32,40,48,?  a:56

18. 13,11,14,12,15,13,?         a:16

19. 6,18,36,108,216,648,? a:1296

20. 4,4,8,8,16,16,?     a:32

21. 2,6,18,54,162,486,? a:1458

22. 4,20,35,49,62,74,? a:85

23. 10,18,15,23,20,28,? a:25

24. 4,10,8,14,12,18,? a:16

25 10,15,12,17,14,10,? a:16

 

part 3  (quantitative)

 

 

1.A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by

ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?

a:1

2.If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A

produces 42 pages and typist B produces 28 pages.How much should typist A

receive?

a:Rs12/-

3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week.  If one earns

Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.

Ans.105.

4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7

floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of

unrented floor space.

Ans.60000

5. During a given week A programer spends 1/4 of his time preparing flow

chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the

programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did he

spend debugging the program.

Ans. 18.

6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March

they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August.

How many were still installed at the end of the year.

Ans.  27

7. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of

his shares for Rs. 75000. What is the value of Business.

Ans.150000

8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of

wall space will 30 cabinets require?

Ans.45

9.A computer printer produced 176,400 lines in a given day.  If the

printer was in operation for seven hours during the day, how many lines

did it print per minute?

Ans.420

 

10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for

advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left.

What was its total income?

Ans.32000

11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she

processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000

cheques.  In the three days, she processed 16000 cheques.  How many did

she process on Tuesday?

Ans.9000

12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting

machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons

cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?

Ans.Rs.15

13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques

can she process in a seven and one half hour day?

Ans.1200

14. In a library, there are two racks with 40 books per rack.  On a given

dya, 30 books were issued.  What fraction remained in the racks?

Ans.5/8

15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is

less than 6400 feet.  What is the greatest possible length of one of the

other tapes?

Ans.7600

16. A company rented a machine for Rs.700/- a month.  Five years later

the treasurer calculated that if the company had purchased the machine

and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have

saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?

Ans.Rs.34000

17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day.  One

computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the

rate of 7800 an hour.  When the first computer finished its run, how many

bills did the other computer still have to print?

Ans.9000

 

18. If a salesman's average is a new order every other week, he will

break the office record of the year.  However, after 28 weeks, he is six

orders behind schedule.  In what proportion of the remaining weeks does

he have to obtain a new order to break the record?

Ans.3/4

19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. 

Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had

errors and were therefore the available immediately for data processing. 

On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data

processing on that day?

Ans.14000

20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception

room.  To allow for waste, it decided to order 20% more material than

needed.  Fractional parts of sq.feet cannot be ordered.  At Rs.9/- a

sq.feet, how much would the carpet cost?

Ans.

a. Rs.324 b) Rs.405 c) Rs.410 d) Rs.414 e) Rs.685

21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from

Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to

Rs.23/- a reel.  A computing centre normally spends Rs.1440/- a month for

tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes.  How much will they save a

month under the new prices?

Ans.Rs.87

22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men.  To obtain a

team with 20% women how many men should be hired?

Ans.8

23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52".  If the size

of the machine is increased proportionately until the sum of its

dimensions equals 156", what will be the increase in the shortest side?

Ans. 6"

24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended

the annual company picnic.  If 35% of all the employees are man, what

percent of all the employees went to the picnic?

Ans.33%

25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the

homecoming football game.  If Rs.15,000/- was received for advertisements

in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make

a profit of Rs.8000/- ?

Ans. 35000
 

TISL  ----------->   PAPER MODEL

               Two parts.

        Part A:  aptitude   (100 Que) 100 marks

                 1 to 40 leter series

                 41 to 65  problems

                 66 to 100  figures

        Part B:  comp knowledge test

                  50 QUE 50 marks

                                                         

                   TISL(TATA-IBM)PAPER

                   -------------------

Q9). what will be the result of executing following program

     main

     {

     char *x="new";

     char *y="dictonary";

     char *t;

     void swap (char * , char *);

     swap (x,y);

     printf("(%s, %s)",x,y);

     

     char *t;

     t=x;

     x=y;

     y=t;

     printf("-(%s, %s)",x,y);

     }

     void swap (char *x,char *y)

     {

     char *t;

     y=x;

     x=y;

     y=t;

     }

 

     a).(New,Dictionary)-(New,Dictionary)

     b).(Dictionary,New)-(New,Dictionary)

     c).(New,Dictionary)-(Dictionary,New)

     d).(Dictionary,New)-(Dictionary,New)

     e).None of the above

     (Ans will be b or e) check

     

Q10).If a directory contains public files (can be valied and used

     by any one ) which should not be altered ,the most liberal

     permissions that can be given to the directory is

     a)755

     b)777

     c)757

     d)775

     e)None of the above

     (Ans a)

11) what would the following program results in

    main()

    {

    char p[]="string";

    char t;

    int i,j;

    for(i=0,j=strlen(p);i<j;i++)

    {

    t=p[i];

    p[i]=p[j-i];

    p[j-i]=t;

    }

    printf("%s",p);

    }

    a)will print:string

    b)will not print anything since p will be pointing to a null string

    c)will print:gnirtS

    d)will result in a complication error

    e)will print invallid characters(junk)

    (Ans will be b ) check

12) After the following command is executed

   $ ln   old   new

   a listing is performed with the following output

   $ ls -li

   

   total 3

   15768  -rw-rw-rw-  2 you 29 Sep 27 12:07 old

   15768     " "      "  "  "   "   "   "   new

   15274    "  "      1  "  40  "   "  09:34 veryold

 

   which of the following is true

   a)old and new have same i-node number,2

   b) "   "   "   "     "    "      "   , 15768

   c)old and new have nothing yo do with each other

   d)very old and new are linked

   e)very old and old are linked

   (Ans is b)

13) What will be the result of executing the following statement

          int i=10;

          printf("%d %d %d",i,++i,i++);

   a).10 11 12

   b).12 11 10

   c).10 11 11

   d).result is OS dependent

   e).result is compiler dependent

   (Ans is e)

14) What does extern means in a function declaration

   a)the funct has global scope

   b)the funct need not be defined\

   c)nothing really

   d)the funct has local scope only to the file it is defined in

   e)none of the above

   (Ans will be c)

15) What will be result of the following program

      main()

      {

      void f(int,int);

      int i=10;

      f(i,i++);

      }

      void f(int i,int j)

      {

      if(i>50)

      return;

      i+=j;

      f(i,j);

      printf("%d,",i);

      }

      a).85,53,32,21

      b)10,11,21,32,53

      c)21,32,53,85

      d)32,21,11,10

      e)none of the above

      (Ans is e)

16). MS windows 3.1 is a

    a)operating system

    b)Application

    c)Programing language

    d)database

    e)shell

    (Ans will be b)

17).MS Windows 3.1 supports which type of multi-tasking?

    a)cycle

    b)executive

    c)preemptive

    d)Non-preemptive

    e)Manual

    (Ans      )

18)The command ......ln /bin/mail  /usr/you/bin/m

   a)will not be executed because you are linking files

     across different file systems

   b)results ln /bin/main being the same file as /usr/you/bin/m

   c)results in 2 links to the file mail

   d)   "     "      "        "     m

   e)none

   (Ans will be b)

19)In a standerd directory lay out ,/etc is the directory where

   a) basic programs such as who and ed reside

   b) - -  - -  -   -  -

   c)various administrative files such as password file reside

   d) - - - - - - -

   e) -  - - - - -

   (Ans is c)

20) The command echo *

   a) echoes all files in the current directory

   b) - - - - -

   c)

   d)

   e)

   (Ans is a)

21)What will be the result of the following segment of the program

          main()

          {

          char *s="hello world";

          int i=7;

          printf("%.*%s",s);

          }

          a)syntax error

          b)hello w

          c)

          d)

          e)

          (Ans is b)

22) What will be the result of the following program

     main()

     {

     int a,b;

     printf("enter two numbers :");

     scanf("%d%d",a,b);

     printf("%d+%d=%d",a,b,a+b);

     }

     a)- - - - -

     b) - -- 

     c) will generate run time error /core dump

     d)

     e)

     (Ans is c)

23) What is the size of 'q'in the following program?

   union{ 

              int x;

              char y;

              struct {

              char x;

              char y;

              int xy;}p;

              }q;

  a)11

  b)6

  c)4

  d)5

  e)none

  (Ans is b  why because no of bytes for int =4 given in instructions)

24) Which message is displayed when a window is destroyed

   a)WM_CLOSE

   b)WM_DESTROY

   c)WM_NCDESTROY

   d)

   E)

   (Ans is b)

25)Send Message and postmessage are

  a)send message puts the message in the message queue and results,   

    postmessage processes the message immediately

  b)Sendmessage processes the message immediately,postmessage puts

    the message in the queue and returns

 c) Both put the message in the message queue and returns

 d) Both process the message immediately

 e) None of the above

 (Ans will be b check)

26)  Which of the following message is used to limit the size

     of teh Window

     a)WM_SIZE

     b)WM_PAIN

     c)- - - -

     d)- -- - -

     (Ans is a)

27)until who|grep mary

    do

      sleep 60

    done

    a) is syntactically incorrect

    b) waits 60 seconds irrespective of Mary being logged in or not

    c) waits until Marry is logged in

    d)waits till Mary exited

    e)None

    (Ans is c)

28)The UNIX system call that transforms an executable binary file into

    a process is

    a)execl()

    b)execv()

    c)execle()

    d)execve()

    e)All of the above

    (Ans will be d  check)

29)Which of the following is true about fork()

    a)- - - - -

    b)causes the creation of a new process ,the CHILD process

      with a new process ID

    c)

    d)

    e)

    (Ans is b)

30) What do the following variable names represents?

      sort     register

      volatile  default

      a)- - - -

      b ) - - - -

      c)all the above are keywords

      (Ans is c)

31)What will be the result of the following program

      main()

      {

      char *x="String";

      char y[] = "add";

      char *z;

      z=(char *) malloc(sizeof(x)+sizeof(y)=1);

      strcpy(z,y);

      strcat(z,y);

      printf("%s+%s=%s",y,x,z);

      }

    a)Add+string=Add string

    b)syntax error during compilation

    c)run time error/core dump

    d)add+string=

    e)none

    (Ans will be e  consider cap&small leters)

32)What does the following expression means

  a)

  b)

  c)

  d)an arrey of n pointers to function returning pointers to

    functions returning pointers to characters

    (ANS IS d)

33)Which of the following is not a DDL object

   a)HBRUSH

   b)HPEN

   c)HBITMAP

   d)HRGN

   e)HWND

   (Ans ic e)

34) Which of the following message is used to initialize the

    contents of a dialog

    a)WM_CREATE

    b)WM_SIZE

    c)WM_COMMAND

    d)WM_INITDIALOG

    e)none

    (Ans will be d)

35)Interprocess communication in UNIX can be achieved using

   a)pipe

   b)Message

   c)Semaphores

   d)Shared Memory

   e)All of the above

   (Ans is e)

36) Which of the following is true

   a)UNIX is a time sharing multi-user OS

   b)UNIX has a device independent file system

   c)UNIX is full duplex

   d)UNIX has command interpreter

   e)All of the above

   (Ans is e)

 

Q). PS1       pwd 

    export  PS1    results in

    a). your primary prompt being your current directory

    b).  "     "     and secondary prompts being the current dir

    c).   "    "     prompt being your home dir

    d).   "    "     and secondary prompts being the home dir

    e).  None of the above.

Q).  If you type in the command

     nohup sort employees > list 2 > error out &

 

     and log off ,the next time you log in . the output

     will be 

     a). in a file called list and the error will de typed in

           a file error out

     b). there will be no file called list or error out

     c). error will be logged in a file called list and o/p

           will be in error out

     d). you will not be allowed to log in

     e). none of the above

Q). In UNIX a files i-node

    a)is a data structure that defines all specifications

      of a file like the file size ,number of lines to a  

      file ,permissions etc.

    b).----

    c).  - - - --

    d). _ _ _

  (  ans is ---------(a)  )

Q). The UNIX shell is....

   a).does not come with the rest of the system

   b).forms the interface between the user and the kernal

   c)-- -- --- 

   d) - - - -

   e) none

   (ans is (b)  )

Q).enum number { a=-1, b= 4,c,d,e}

   what is the value of e ?

   7,4,5,15,3

   (ans is 7 ) check again

Q).The very first process created by the kernal that runs

   till the kernal process is haltes is

   a)init

   b)getty

   c)

   d)

   e)none

   (Ans is a)

Q) Result of the following program is

    main()

    {

    int i=0;

    for(i=0;i<20;i++)

    {

    switch(i)

          case 0:i+=5;

          case 1:i+=2;

          case 5:i+=5;

          default  i+=4;

          break;}

          printf("%d,",i);

          }

          }

          a)0,5,9,13,17

          b)5,9,13,17

          c)12,17,22

          d)16,21

          e)syntax error

          (Ans is d  )

Q) What is the result

    main()

    {

    char c=-64;

    int i=-32

    unsigned int u =-16;

    if(c>i){

    printf("pass1,");

    if(c<u)        

    printf("pass2");

    else

    printf("Fail2");}

    else

    printf("Fail1);

    if(i<u)

    printf("pass2");

    else

    printf("Fail2")

}

   a)Pass1,Pass2

   b)Pass1,Fail2

   c)Fail1,Pass2

   d)Fail1,Fail2

   e)none

   (Ans is c)

 

 

 

                            APTITUDE TEST

          *****************************************************

 

Missing leter

1).eefgghii-   (Ans j)

2)

3)defdefghi-   (Ans g)

4)cdexyzfghxyz-(Ans i)

5)defdegde-    (h)

6)abczabcyabc- (x)

7)fgbhibjkb-   (l)

8)- - - - -    (Ans is r)

9)aarbsctarb-  (s)

10)bccdeefg-   (g)

11)efhikl-     (n)

12)abccdeffg-  (h)

13amnbopc-     (q)

14)tttssrqqqp- (p)

15)ddffhhjj-   (l)

16)mnmnklopopkl- (q)

17)cddeeefff-  (f)

18)gfed-       (c)

19)dfhjl-      (n)

20)abcijdefij  (g)

21)efgefghefghi- (e)

22)bcbdedfgfhi-  (h)

23)aababccdc-    (d)

24)aibcidef-        (i)

25)cehl-         (q)

26)abdehimn-     (s) check again

27)becfdge-      (h)

28)agbhc-        (i)

29)adhko-        (r)

30)efghjklno-    (q)

31)aedhg-        (k)

32aeibf-         (j)

33)zdwgt-        (J)

34)zeyijxg-      ()find

35)cqreuvg-      (y)

36)ksjtiuh-      (v)

37)rsjtuhvw-     (f)

38)ieajfbk-      (g)

39)hebifej-      (g)

40)hjlmiel-      (h)

--------------------------------

 

 

 

         TOTAL 60 QUE'S 25-PROBLEMS & 35 FIGURES(figure series,we

             have to find next coming figure)

 

        HERE 13 PROB'S ARE THERS.REMAINING ALSO ALMOST LIKE THIS .

 

1) A boy multiplied a number with 10 and got 100,insted of

  dividing it . If he devided it what would be the answer?

  (Ans is 1)

2)If 12 shell cup board requires 18ft of wall space then

     30   "    "    "      "     how much wall space?

  (Ans is 45)

3)The average salary of three employee is 95Rs.per week.

  If one employee earns 115 and other earns 65 rupees.

  how much will third be earn?

  (Ans is 105Rs)

4)A company instaled 36 punching machines at the begining of

  the year.In the spring they instaled 9 additional m/c's

  and then discontinued 18 in the fall.How many were still

  installed at the end of the year?

  (Ans is 9)check

5)During a given week a programmer spend 1/4 of his time

  preparing charts,3/8 of his time for coding,rest of his time

  for debugging the programs.If he had 48 hrs during the week

  how many hours did he spend debugging the program.

  (Ans is 18hrs)

6)A 16 story building has 12000ft on each floor. Company A

  rents 7 floors and company B rents 4 floors. What is the

  number of square feet of unrented floor space?

  (Ans is 60000 sqft)

7)A man owns 2/3 of a computer service buroue business and

  sells 3/4 of his share for $75000.What is the value of the

  business.

  (Ans is 150,000)

8)A computer printer produces 176400 lines in a given day.

  If the printer was in operation for 7hrs during the day

  how many lines did it print per minute?

  (Ans is 420)

9)From its total income a company spent $20000 for advertising

  half of the remainder on salaries and had $6000 left.What

  was the total income?

  (Ans is $32000)

10)In a certain company 20% of the men and 40% of the women

  attended the annual company picnic.If 35% of all the emplo-

  yees are men .What % of all the employee went to the picnic?

  (Ans is 33%)

11)The dimensions of certain IBM m/c are 48"*30". If the

  size of the m/c is increased proportionally until the

  sum of its dimensions equals to 156".What will be the

  increase in the shortest side?

  (Ans is 30)

12)If a card punch operator can process 80 cards in half an hour

  How many cards can this process in 7hr30min?

  (Ans is 1200)

13)In a computer tape library there are two racks with 40 tapes

  per rack.In a given day 30 tapes are in use . What fraction

  remains in the rack?

 (Ans is 5/8)

 

VERBAL SECTION

Directions: Give the synonyms for the following words

1. Depreciation: deflation, depression, devaluation, fall, slump

2. Depricate : feel and express disapproval,

3. Incentive : thing one encourages one to do (stimulus)

4. Echelon : level of authority or responsibility

5. Innovation : make changes or introduce new things

6. Intermittent : externally stopping and then starting

7. Detrimental: harmful

8. Conciliation : make less angry or more friendly

9. Orthodox: conventional or traditional, superstitious

10. Fallible : liable to error

11. Volatile : ever changing

12. Manifest: clear and obvious

13. Connotation : suggest or implied meaning of expression

14. Reciprocal: reverse or opposite

15. Agrarian : related to agriculture

16. Vacillate : undecided or dilemma

17. Expedient : fitting proper, desirable

18. Simulate : produce artificially resembling an existing one.

19. Access : to approah

20. Compensation: salary

21. Truncate : shorten by cutting

22. Adherence : stick

23. Heterogenous: non similar things

24. Surplus : excessive

25. Assess : determine the amount or value

26. Congnizance : knowledge

27. Retrospective : review

28. Naive : innocent,rustic

29. Equivocate : tallying on both sides, lie, mislead

30. Postulate : frame a theory

31. Latent : dormant, secret

32. Fluctuation : wavering,

33. Eliminate : to reduce

34. Affinity : strong liking

35. Expedite : hasten

36. Console : to show sympathy

37. Adversary : opposition

38. Affable : lovable or approachable

39. Decomposition : rotten

40. Agregious : apart from the crowd, especially bad

41. Conglomaration: group, collection

42. Aberration: deviation

43. Aurgury : prediction

44. Crediability : ability to common belief, quality of being credible

45. Coincident: incidentally

46. Constituent : accompanying

47. Differential : having or showing or making use of

48. Litigation : engaging in a law suit

49. Maratorium: legally or offficiallly determined period of dealy before
fulfillment of the agreement of paying of debts.

50. Negotiate : discuss or bargain

51. Preparation : act of preparing

52. Preponderant : superiority of power or quality

53. Relevance : quality of being relevant

54. Apparatus : appliances

55. Ignorance : blindness, in experience

56. Obsession: complex enthusiasm

57. precipitate : speed,active

SERIES SECTION

Directions: In the following questions complete the series

NOTE: This section is quite tough and consists of 26 questions to be done in 10 minutes. Please keep track of time.

1. A C B D E F G I - I H K J L

Ans. H


2. A I Z B E Y C I X D I - G E N J W

Ans. W


3. A D G J M P - R W T S

Ans. S


4. A B C E F G I J K - M L O N P

Ans. M


5. A B F G K L P Q - T S V U W

Ans. U


6. J W X U V S T - Q P S E T

Ans. Q


7. A R H X Y T D T W S T - N P T K R

Ans. P


8. F M B I P Z V I E V - I R Y O U


9. N Z I Y C X KW F - J F V M Y

Ans. V


10. A A S A S P A S P K A - R Q T S U

Ans. S


11. A E C P S - T R U E

Ans. U


12. B B P R D D L N F F I K - H Q J I K

Ans. H


13 A Z E X I V M T - R Q N S O

Ans. Q


14. A B D G K P - L I W U X

Ans. U


15. B C D A E G H I F J L M N L K N M O

Ans. K


16. X W E F G V U H I J K - P N S R T

Ans. T


17. O D J T O P Q N O E R T - Q O U V W

Ans. O


18. P R N U U P E J R B B - H V U N E

Ans. E


19.L U L M G M N F N P S - O N Q P S

Ans. P

NUMERICAL ABILITY

1. 420% OF 7.79 = ?

Ans. 32.718


2. 3427 / 16.53 = ?

Ans. 202

3. 10995 /95 = ?

Ans.115.7365

4. 43+557-247 =?

Ans. 353

5. 3107*3.082= ?

Ans. 9591

6. 48.7 + 24.9 - 8.7 = ?

Ans. 64.90

7.525.0/47.8 = ?

Ans. 11

8. (135-30-14)*7 - 6 +2 = ?

Ans. 3

9. 3/8 * 5.04=?

Ans. 1.89

10. 697 /219 = ?

Ans. 3.18

11.8/64 +64/16 =?

Ans. 4.14

12. 298 * 312 / 208 = ?

Ans. 453.54

13. 0.33 *1496 /13 = ?

Ans. 37.98

14.0.26 + 1/8 = ?

Ans. 0.385

15. 66.17+1/3= ?

Ans. 67.03

16. 2.84+1/4= ?

Ans. 3.09

17. 33% OF 450 = ?

Ans. 148.5

18. 907.54 / 0,3073= ?

Ans.3002

19.There are two categories of persons in ratio A:B = 2:3. A type earns 2.5 dollars/hr and
B type 1 dollar/hr total money earned by both is 24dollars. Then what is the total number of persons

Ans. 15

20. Total balls are z, the number of red balls is n and the remaining are blak balls,then the % of black
balls equal to ?

Ans. (z - n) / z*100

21. If A = C, B = 2D what should be done to make the ratio same. i.e.a/b = c/d

Ans. Multiply A by 2

22. If P=Total number of components, Q = number of defective components .What is the % of non defective components?

Ans. (p-q) / p*100

23. If the cost of an article is x , first discount given is y% of cost, second discount given is z% of cost .
The selling price of x is

Ans. x (1-y / 100) (1- z / 100)

24.Which of the following are prime numbers

(a) 119
(b) 115
(c) 127
(d) none

Ans. (c)

25. A / B = C; C > D then

(a) A is always greater than D
(b) C is always greater than D
(c) B is always less than D
(d) None of these

Ans. (a)

26. If B>C and A<C which of the following is larger than A+B+C

Ans. ( A + B )C

27. If for H hours of work the salary is S and the employee gets x hours of medical leave, then what is the salary/hr ?

Ans. s/H-x

28. ( 1/6 of 596) / (0.695) = ?

Ans. 142

29. 35-30 + 4/7 - 5 + 1 = ?

Ans. 3

30. 10995 + 95 = ?

Ans. 11090

31. If on a salary of Rs."S" per month,one has to pay one tax of x Rs. and a second type of tax of y Rs
then % of salary taken home is?

Ans. s-(x+y)/s * 100

32. B>A then which expression will be highest value

(a) A-B
(b) AB
(c) A+B
(d) Can't Say

Ans. (b)

33. K, L are men who take home a salary of x, y respectively.The total amount taken home is

Ans. Kx + Ly


34. If out of X bulbs y bulbs are broken;The % of non broken bulbs

Ans. (x-y) / x*100


35. If on a salary s per month, a tax of x% of the salary and another of r% of the salary is deducted what
is the income.

Ans. s*(1-(x+r)/100

36. 0.512 * 18902358 =?

Ans. 9678007.296

37. If the % of defective balls is 10% balls,and the number of defective balls is 5.The number of balls is

Ans.50


38. 6.29% of 2.8 =?

Ans. 0.18

39. 0.398 * 456= ?

Ans. 181.49


40. 0 < x < 1 which is greater

(a) 1/x2
(b) 1/x
(c) x
(d) x2

Ans. (a)

41. If c = a/b; a-1 = c, what is the relation between a and b?

Ans. b = a/a-1

42. What is the sum of 7 consecutive odd numbers with 27 as the fourth number

Ans.189

 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG