123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>TATA INFOTECH

TATA INFOTECH Job Placement Paper

 

 

 Tata Infotech Placement Paper


Tatainfotech written test on 29th sep 2004 in Bangalore.

The pattern is : Section 1 : Verbal Time : 08 min No. of Q's - 32

Section 2 : letters Time : 10 min No. of Q's - 24
Section 3 : Numerical Time : 06 min No. of Q's - 32
Section 4 : Reasoning Time : 20 min No. of Q's - 20
*Section 5 : graphical Time : 35 min No. of Q's - 7

The no. of questions may vary. Time keeping is very important.

Every section has start time and stop time.Once the time is out we
cannot go through the previous section.

Section 1 : VERBAL SECTION

This section had Synonyms

ex:

1:surveilance
A:guard B:watching C:roaming D:--- E: ----
going thro' GRE barrons will work.
Section 2 : letters

This had questions of type

1 : A D C G F ? which is the next in the series?
Ans : J

Before starting this section just write
A B C D---Z in the rough sheet when U R given time to read
instructions.

Section 3 : Numerical

This section is a rapid fire round .
We have to work it in mind not with paper.
Simple mathematics with Addition,Multiplication,Division.

Section 4 : Reasoning

This section has questions from aptitude

Distance,Proportion Very simple time keeping is important.
Section 5 : graphical
cutoff : 30/35

This section has 7 flowcharts with 5 Q's each.
We have to read the question and then observe the flowchart.
Careful observation with logical thinking is enough.
There r empty cells in flowchart numbered 1 Thro' 5
We have to guess which out of 5 choices exactly fits the cell


|==========| |===| |============== |
|select first | ------>| 1 |- --->| IS >4000 & <5000
|------>|
|==========| |===| |============== |

In question there are ranges given
IS salary of emp 1 : <4000 - type A
2 : >4000 & <5000 - type B

3 : > 5000 - type C
So in cell 1 the choice is

a : Is >4000

b :Is =4000
c : Is <4000 Ans


Tata Infotech Placement Papers - 24 Sept.

Tata infotech test on 24 sep.The test was quite easy but really the
time is not at all suficient.The pattern is as follows:

There were totally 5 sections.

1)Verbal ability: There were abt 36 GRE words.Time alloted is 8 min.

2)Alphabet series: There were abt 24 qns.Time alloted is 8 min.

3)Quantz: There were abt 36 qns.Time alloted is 6min!!!.U have to be
very very fast.U need not require any preparation.It was like:
0.9876*1.234
1.9876/35.9876
Only abt 3-4 qns were like RS agarwal type.So u better be fast in
simplification.

4) Reasoning:Very easy.24 qns.20 min.I solved all in this part & was
left with 2 more min.U need not have any preparation.

5) Flow charts: It was a bit different from usual flowcharts.
There were totally 7 qns.Each problem had 5 cells indicated with nos
1,2,3,4,5.Also, objective of each problem was given.U need to fill the
5 cells in each qns with appropriate answers.So totally u have to
attempt- 7qns*5cells in each=35 cells.time is 35 min.They told that there is
a sectional cut-off & it is very high.They leaked the flow chart
cutoff.U have to get 30 out of 35.


Tata Infotech Placement Papers - 2003

VERBAL SECTION
Directions: Give the synonyms for the following words

1. Depreciation: deflation, depression, devaluation, fall, slump

2. Deprecate : feel and express disapproval,

3. Incentive : thing one encourages one to do (stimulus)

4. Echelon : level of authority or responsibility

5. Innovation : make changes or introduce new things

6. Intermittent : externally stopping and then starting

7. Detrimental: harmful

8. Conciliation : make less angry or more friendly

9. Orthodox: conventional or traditional, superstitious

10. Fallible : liable to error

11. Volatile : ever changing

12. Manifest: clear and obvious

13. Connotation : suggest or implied meaning of expression

14. Reciprocal: reverse or opposite

15. Agrarian : related to agriculture

16. Vacillate : undecided or dilemma

17. Expedient : fitting proper, desirable

18. Simulate : produce artificially resembling an existing one.

19. Access : to approach

20. Compensation: salary

21. Truncate : shorten by cutting

22. Adherence : stick

23. Heterogeneous: non similar things

24. Surplus : excessive

25. Assess : determine the amount or value

26. Cognizance : knowledge

27. Retrospective : review

28. Naive : innocent, rustic

29. Equivocate : tallying on both sides, lie, mislead

30. Postulate : frame a theory

31. Latent : dormant, secret

32. Fluctuation : wavering,

33. Eliminate : to reduce

34. Affinity : strong liking

35. Expedite : hasten

36. Console : to show sympathy

37. Adversary : opposition

38. Affable : lovable or approachable

39. Decomposition : rotten

40. Agregious : apart from the crowd, especially bad

41. Conglomeration: group, collection

42. Aberration: deviation

43. Augury : prediction

44. Creditability : ability to common belief, quality of being credible

45. Coincident: incidentally

46. Constituent : accompanying

47. Differential : having or showing or making use of

48. Litigation : engaging in a law suit

49. Moratorium: legally or officially determined period of delay before
fulfillment of the agreement of paying of debts.

50. Negotiate : discuss or bargain

51. Preparation : act of preparing

52. Preponderant : superiority of power or quality

53. Relevance : quality of being relevant

54. Apparatus : appliances

55. Ignorance : blindness, in experience

56. Obsession: complex enthusiasm

57. precipitate : speed, active


SERIES SECTION

Directions: In the following questions complete the series

NOTE: This section is quite tough and consists of 26 questions to be done in 10 minutes. Please keep track of time.

1. A C B D E F G I - I H K J L

Ans. H


2. A I Z B E Y C I X D I - G E N J W

Ans. W


3. A D G J M P - R W T S

Ans. S


4. A B C E F G I J K - M L O N P

Ans. M


5. A B F G K L P Q - T S V U W

Ans. U


6. J W X U V S T - Q P S E T

Ans. Q


7. A R H X Y T D T W S T - N P T K R

Ans. P


8. F M B I P Z V I E V - I R Y O U


9. N Z I Y C X KW F - J F V M Y

Ans. V


10. A A S A S P A S P K A - R Q T S U

Ans. S


11. A E C P S - T R U E

Ans. U


12. B B P R D D L N F F I K - H Q J I K

Ans. H


13 A Z E X I V M T - R Q N S O

Ans. Q


14. A B D G K P - L I W U X

Ans. U


15. B C D A E G H I F J L M N L K N M O

Ans. K


16. X W E F G V U H I J K - P N S R T

Ans. T


17. O D J T O P Q N O E R T - Q O U V W

Ans. O


18. P R N U U P E J R B B - H V U N E

Ans. E


19.L U L M G M N F N P S - O N Q P S

Ans. P

NUMERICAL ABILITY

1. 420% OF 7.79 = ?

Ans. 32.718


2. 3427 / 16.53 = ?

Ans. 202


3. 10995 /95 = ?

Ans.115.7365


4. 43+557-247 =?

Ans. 353


5. 3107*3.082= ?

Ans. 9591


6. 48.7 + 24.9 - 8.7 = ?

Ans. 64.90


7.525.0/47.8 = ?

Ans. 11


8. (135-30-14)*7 - 6 +2 = ?

Ans. 3


9. 3/8 * 5.04=?

Ans. 1.89


10. 697 /219 = ?

Ans. 3.18


11.8/64 +64/16 =?

Ans. 4.14


12. 298 * 312 / 208 = ?

Ans. 453.54


13. 0.33 *1496 /13 = ?

Ans. 37.98


14.0.26 + 1/8 = ?

Ans. 0.385


15. 66.17+1/3= ?

Ans. 67.03


16. 2.84+1/4= ?

Ans. 3.09


17. 33% OF 450 = ?

Ans. 148.5


18. 907.54 / 0,3073= ?

Ans.3002


19.There are two categories of persons in ratio A:B = 2:3. A type earns 2.5 dollars/hr and
B type 1 dollar/hr total money earned by both is 24dollars. Then what is the total number of persons

Ans. 15


20. Total balls are z, the number of red balls is n and the remaining are blak balls,then the % of black
balls equal to ?

Ans. (z - n) / z*100


21. If A = C, B = 2D what should be done to make the ratio same. i.e.a/b = c/d

Ans. Multiply A by 2


22. If P=Total number of components, Q = number of defective components .What is the % of non defective components?

Ans. (p-q) / p*100


23. If the cost of an article is x , first discount given is y% of cost, second discount given is z% of cost .
The selling price of x is

Ans. x (1-y / 100) (1- z / 100)


24.Which of the following are prime numbers

(a) 119
(b) 115
(c) 127
(d) none

Ans. (c)


25. A / B = C; C > D then

(a) A is always greater than D
(b) C is always greater than D
(c) B is always less than D
(d) None of these

Ans. (a)


26. If B>C and A<C which of the following is larger than A+B+C

Ans. ( A + B )C


27. If for H hours of work the salary is S and the employee gets x hours of medical leave, then what is the salary/hr ?

Ans. s/H-x


28. ( 1/6 of 596) / (0.695) = ?

Ans. 142


29. 35-30 + 4/7 - 5 + 1 = ?

Ans. 3


30. 10995 + 95 = ?

Ans. 11090


31. If on a salary of Rs."S" per month,one has to pay one tax of x Rs. and a second type of tax of y Rs
then % of salary taken home is?

Ans. s-(x+y)/s * 100


32. B>A then which expression will be highest value

(a) A-B
(b) AB
(c) A+B
(d) Can't Say

Ans. (b)


33. K, L are men who take home a salary of x, y respectively.The total amount taken home is

Ans. Kx + Ly


34. If out of X bulbs y bulbs are broken;The % of non broken bulbs

Ans. (x-y) / x*100


35. If on a salary s per month, a tax of x% of the salary and another of r% of the salary is deducted what
is the income.

Ans. s*(1-(x+r)/100


36. 0.512 * 18902358 =?

Ans. 9678007.296


37. If the % of defective balls is 10% balls,and the number of defective balls is 5.The number of balls is

Ans.50


38. 6.29% of 2.8 =?

Ans. 0.18


39. 0.398 * 456= ?

Ans. 181.49


40. 0 < x < 1 which is greater

(a) 1/x2
(b) 1/x
(c) x
(d) x2

Ans. (a)


41. If c = a/b; a-1 = c, what is the relation between a and b?

Ans. b = a/a-1


42. What is the sum of 7 consecutive odd numbers with 27 as the fourth number

Ans.189



FLOWCHART SECTION

Directions: There are 7 flow charts and each has 5-6 blank rectangles/diamonds with
sub question number in the rectangle/diamond. You have to fill the blank from the
5 options given against respective question number


NOTE: These types of questions are not at all tough. You have to understand the logic and then it is very easy to fill the blanks. Some information is provided for getting to the answers. There will be blanks which have to be filled.

Examples of flow charts asked to be filled :
(1) There are 3 boxes of 3 balls each. you have to select the heaviest among all.

(2) There are red and black balls in a box. You select some balls from the blocks. If the ball chosen is red then you get one point. If the chosen ball is ball black and previous ball is red then you get two points. For winning u have to get seven points. No point for selecting consecutive balls of the same color.

(3)Classify objects in class A, class B and scrap. for classing you have to do different tests such as weight test, material test etc.

(4)There is production process in which action depends on temperature and pressure and we have some temperature and pressure controls. Draw a flowchart to complete the process.

(5)Find max. and min. of the 12 nos. in an array. Arrange the array in ascending order and find the maximum and
minimum value in the array

(6)Diffrent age group are given and also diffrent salary slabs are given. Depending on the salary group as well as his group you have to classify the group of people in particular class.

 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG