123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>LUCENT

LUCENT Job Placement Paper

 

 

Lucent Technologies

Aptitude

Q1 .6*12*15 is the volume of some material. How many cubes of edge 3 can be inserted into it ? 

Ans.40 


Q2. Two pipes can fill a tank in 10 and 12 hours respectively while third pipe will make the tank empty in 20 hours. If all three pipes operate simultaneously, in how many hours the tank will be filled ?

Ans.7hours 30 minutes. 


Q3. Cost of an item is x. It's value increases by p% and decreases by p% Now the new value is 1 rupee, what is the actual value ? 

Ans.(1000)/(1000-p*p). 


Q4. A right circular cylinder and a cone are there. Base radius of cone is equal to radius of cylinder. What is the ratio of height to slant side if their volume are the same? 


Q5. Distance between two poles is 50 meters. A train goes by 48 at a speed of kmph. In one minute how many poles will be crossed by the train ? 


Q6. A pole seen from a certain distance at an angle of 15 degrees and 100 meters ahead by 30 degrees. What is the height of pole ? 


Q7. For 15 people--each has to pay Rs.20.For 20 people--each has to pay Rs.18. For 40 people--how much has each to pay ? 


Q8. If p=2q then q=r*r , if p-odd then q is even, whether r is even or odd ?
a) first condition is sufficient
b) second condition is sufficient
c) both are sufficient
d) both are not sufficient 


Q9. If he sells 40 mangoes, he will get the selling price of 4 mangoes extra, What is his percentage increase in profit ? 

Ans. 25% 


Q10. 100 glasses are there. A servant has to supply glasses to a person If he supplies the glasses without any damage he will get 3 paise otherwise he will loose 3 paise. At the end of supplying 100 glasses if he gets 270 paise, how many glasses were supplied safely.

Ans. 95 


Q11. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?
(a) (2 x k + s)/Q 
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q 


Q12 - Q16

A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs
D occurs if B or C occurs
E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G, H or both
H occurs if E occurs
G occurs if F occurs


Q12. If A occurs which of the following must occurs
I. F & G
II. E and H
III. D

(a) I only 
(b) II only 
(c) III only 
(d) I, II, III
(e) I, II (or) II, III but not both 

Ans. (e)


Q13. If B occurs which must occur

(a) D 
(b) D and G 
(c) G and H 
(d) F and G 
(e) J 

Ans. (a)


Q14. If J occurs which must have occurred

(a) E 
(b) either B or C 
(c) both E F 
(d) B 
(e) both B and C 

Ans. (b)


Q15.Which may occurs as a result of cause not mentioned

(1) D 
(2) A 
(3) F

(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) 1 and 2 
(d) 2 and 3 
(e) 1,2,3 

Ans. (c)


Q16. E occurs which one cannot occurs

(a) A 
(b) F 
(c) D 
(d) C 
(e) J

Ans. (b)


Technical

Q1.Which is the fastest logic ? 

Ans. ECL 


Q2. 202.141.65.62 type of IP address belong to which class ?

Ans. class B 


Q3. Mod K ring counter requires how many number of flip flops ?

Ans. K 


Q4. What is the ideal op-amp CMRR ? 

Ans. infinity. 


Q5.For a 13-bit DAC the MSB resistance is 2kohms. What is the LSB resistance ? 

Ans. 2kohms * 2 12 


Q6. How many mod 3 counters are required to construct mod 9 counter. 

Ans.2 


Q7. Piggy backing is a technique for
a) Flow control 
b) Sequence 
c) Acknowledgement 
d) Retransmission 

Ans. (c)


Q8. The layer in the OST model handles terminal emulation 
a) session 
b) application 
c) presentation 
d) transport

Ans. (b)


Q9. Long int size is 
a) 4 bytes 
b) 2 bytes 
c) compiler dependent 
d) 8 bytes

Ans. (c) 


Q10. Find the output of 
x=2,y=6,z=6
x=y=z;
printf("%d",x);


Q11. FTP is carried out in ___________ layer ?

Lucent Technologies

Section-I

1). Piggy backing is a technique for 

a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition

ans: c piggy backing


2). The layer in the OST model handles terminal emulation

a) session b) application c) presentation d) transport

ans: b application

3) there is an employer table with key feilds as employer no. data in every
n'th row are needed for a simple following queries will get required results.

a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B
where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0 
b) select employe no. from employe A, employe B where
A employe no. >= B employ no. grouply employe no. having (count(*) mod n=0 )
c) both a& b
d)none of the above

4) type duplicates of a row in a table customer with non uniform key feild
customer no. you can see

a) delete from costomer where customer no. exists ( select distinct customer no. from customer having count )
b) delete customer a where customer no. in (select customer b where custermer no. equal to b custemor no. ) and a rowid > b rowid
c) delete customer a where custermor no. in (select customer no. from customer a, customer b )
d) none of the above



SECTION-II

1) long int size 
a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes
ans: compiler dependent
note: order of a,b,c,d are doubt but answer is correct.

2) x=2,y=6,z=6
x=y==z;
printf(%d",x) ?
3) one question on: -=+,*=-,/=* etc
then 10/5*45=?

4)
define max 10
main()
{int a,b;
int *p,*q;
a=10;b=19;
p=&(a+b);
q=&max;

a)error in p=&(a+b) b)error in p=&max c)error in both d) no error 



SECTION-III

following are not in order:

1. M > D > Y ans: (a)

2. 10 in 4 seconds, ? in 6 minutes = 10x6x60/4 = 900 ans: (a)

3. 100(100000000+100000000)/10000 = 2x1000000 (ans).

4. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?
(a) (2 x k + s)/Q (b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q

5. If A occurs which of the following must occurs
I. F & G
II. E and H
III. D
(a) I only (b) II only (c) III only (d) I,II, & III (e) I & II (or) II & III but not both ans: (e)

6. If B occurs which must occur
(a) D (b) D and G (c) G and H (d) F and G (e) J ans: (a)

13. If J occurs which must have occured
(a) E (b) either B or C (c) both E & F (d) B (e) both B & C ans: (b)

14. which may occurs as a result of cause not mentioned
(1) D (2) A (3) F
(a) 1 only (b) 2 only (c) 1 & 2 (d) 2 & 3 (e) 1,2,3 ans: (c)

15. E occurs which one cannot occurs
(a) A (b) F (c) D (d) C (e) J ans: (b)



1. Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal to the bullets each had after division. Find the original number divided. 
Ans: 18 ( Initially . x x x 
Now x-4 x-4 x-4 ) Equation is 3x-12 = x 

2. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the ship.
Find the distance when they meet from starting point. 
Ans: 200miles. ( Distance traveled by plane = 1/10 distance traveled by ship + 180 )

3. Replace each letter by a digit. Each letter must be represented by the same digit and no beginning letter of a word can be 0.
O N E 
O N E
O N E
O N E
T E N
Ans: O =1, N = 8 ,E = 2, T = 7

4. In a railway station, there are two trains going. One in the harbor line and one in the main line, each having a frequency of 10 minutes. The main line service starts at 5 o'clock and the harbor line starts at 5.02A.M. A man goes to the station every day to catch the first train that comes. What is the probability of the man catching the first train? 
Ans: 0.8

5. Next number in the series is: 1 , 2 , 4 , 13 , 31 , 112 , ?
Ans: 224. (No number has digits more than 4. All of them are 1 , 2, 4, 8 , 16 , 32 , 64 converted to base 5 )

6. Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be ten years more than twice the son's age. What is the father's present age? 
Ans: 33 years. 

7. Light glows for every 13 seconds . How many times did it glow between 1:57:58 and 3:20:47 am.
Ans : 383 + 1 = 384 

8. From a vessel, 1/3rd of the liquid evaporates on the first day. On the second day 3/4th of the remaining liquid evaporates. What fraction of the volume is present at the end of the second day.
Ans: 50% 

9. Supposing a clock takes 7 seconds to strike 7. How long will it take to strike 10?
Ans: 10 1/2 seconds. 

10. There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole.
How much will it take to reach the last pole. 
Ans: 41.45 seconds (Let the distance between two poles = x, Hence 11x:24::19x:? )

11. How can 1000000000 be written as a product of two factors neither of them containing zeros 
Ans: 2 power 9 x 5 power 9 

12. Two trains starting at same time, one from Bangalore to Mysore and other in opposite direction arrive at their 
destination 1 hr and 4 hours respectively after passing each other. How much faster is one train from other?
Ans: Twice

13. Every day a cyclist meets a train at a particular crossing. The road is straight before the crossing and both are traveling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 10kmph. One day the cyclist comes late by 25 min. and meets the train 5km before the crossing. What is the speed of the train?
Ans: 60kmph 

14. A man collects cigarette stubs and makes one full cigarette with every 8 stubs. If he gets 64 stubs how many full cigarettes can he smoke. 
Ans: 8+1=9 

15. The minute and the hour hand of a watch meet every 65 minutes. How much does the watch lose or gain time and by how much? 
Ans: Gains; 5/11 minutes 

16. A survey was taken among 100 people to find their preference of watching T. V. programs. There are 3 channels. Given the no of people who watch 

at least channel 1 
at least channel 2 
at least channel 3 
no channels at all 
at least channels 1and 3 
at least channels 1 and 2 
at least channels 2 and 3 
Find the no of people who watched all three. 
Ans. 

17. Two trains start from stations A and B spaced 50kms apart at the same time and speed. As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the first train. This is repeated till the trains collide. If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100km/h. How much did the bird travel till the collision.
Ans: 100kms.

18. Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him, which has two different colors on either side. The colors visible on the table are Red, Green, Red and Blue. They see the color on the reverse side and give the following comment.
A: Yellow or Green B: Neither Blue nor Green
C: Blue or Yellow D: Blue or Yellow
Given that out of the 4 people 2 always lie find out the colors on the cards each person.
Ans.

19. Sometime after 10:00 PM a murder took place. A witness claimed that the clock must have stopped at the time of the shooting. It was later found that the position of both the hands were the same but their positions had interchanged.
Tell the time of the shooting (both actual and claimed).
Ans: Time of shooting = 11:54 PM
Claimed Time = 10:59 PM 

20. Some statements are given below: 

L says all of my other four friends have money 
M says that P said that exactly one among them has money 
N says that L said that precisely two among them have money 
O says that M said that three of the others have money 
P, L and N said that they have money 
All the above statement are false. Who has money & who doesn't have any money? 
Ans. 

21. The Bulls, Pacers, Lakers and Jazz ran for a contest. Anup, Sujit, John made the following statements regarding results.

Anup said either Bulls or Jazz will definitely win 
Sujit said he is confident that Bulls will not win 
John said he is confident that neither Jazz nor Lakers will win 
When the result came, it was found that only one of the above three had made a correct statement. Who has made the correct statement and who has won the contest. 
Ans: Sujith; Lakers 

22. There are five persons with surnames Mukherjee, Misra, Iyer, Patil and Sharma. There are 4 persons having first or middle name of Kumar, 3 persons with Mohan, 2 persons with Dev and 1 Anil. Either Mukherjee and Patil have a first or middle name of Dev or Misra and Iyer have their first or middle name of Dev. Of Mukherkjee and Misra, either both of them have a first or middle name of Mohan or neither have a first or middle name of Mohan. Either Iyer or Sharma has a first or middle name of Kumar but not both. Who has the first or middle name of Anil? 
Ans: Kumar Misra Dev, Mohan Iyer Dev, Kumar Patil Mohan, Mohan Sharma Kumar 

23. Ann, Boobie, Cathy and Dave are at their monthly business meeting. Their occupations are author, biologist, chemist and doctor, but not necessarily in that order. Dave just told the biologist that Cathy was on her way with doughnuts. Ann is sitting across from the doctor and next to the chemist. The doctor was thinking that Boobie was a goofy name for parent's to choose, but didn't say anything. What is each person's occupation?
Ans: Since Dave spoke to the biologist and Ann sat next to the chemist and across the doctor, Cathy must be the author and Ann the biologist. The doctor didn't speak, but David did, so Bobbie is the doctor and Dave the chemist.

24. There are 6 volumes of books on a rack kept in order ( i.e. vol.1, vol. 2 and so on ). Give the position after the following changes were noticed. 

All books have been changed 
Vol.5 was directly to the right of Vol.2 
Vol.4 has Vol.6 to its left and both weren't at Vol.3's place 
Vol.1 has Vol.3 on right and Vol.5 on left 
An even numbered volume is at Vol.5's place 
Find the order in which the books are kept now.
Ans: 2 , 5 , 1 , 3 , 6 , 4 

25. A soldier looses his way in a thick jungle. At random he walks from his camp but mathematically in an interesting fashion. First he walks one mile East then half mile to North. Then 1/4 mile to West, then 1/8 mile to South and so on making a loop. Finally how far he is from his camp and in which direction. 
Ans: Distance traveled in north and south directions: 
1/2 - 1/8 + 1/32 - 1/128 + 1/512 - ............. = 1/2/((1-(-1/4)) 
Similarly in east and west directions: 
1- 1/4 + 1/16 - 1/64 + 1/256 - ................... = 1/(( 1- ( - 1/4)) Add both the answers 

26. Conversation between two mathematicians: 
First : I have three children. The product of their ages is 36. If you sum their ages, it is exactly same as my neighbor's door number on my left. 
The second mathematician verifies the door number and says that it is not sufficient. Then the first says " Ok one more clue is that my youngest is really the youngest". Immediately the second mathematician answers. Can you answer the question asked by the first mathematician? What are the children ages? 
Ans 1,6 and 6

27. 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original positions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B. Now who is taller among A and B ? 
Ans. A 

28. There are six boxes containing 5 , 7 , 14 , 16 , 18 , 29 balls of either red or blue in color. Some boxes contain only red balls and others contain only blue. One sales man sold one box out of them and then he says, " I have the same number of red balls left out as that of blue ". Which box is the one he sold out ? 
Ans: Total no of balls = 89 and (89-29 /2) = 60/2 = 30 and also 14 + 16 = 5 + 7 + 18 = 30 

29. Ram Singh goes to his office in the city, every day from his suburban house. His driver Gangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening. Every evening Ram Singh reaches the station at 5 O' Clock. Gangaram also reaches at the same time. One day Ram Singh started early from his office and came to the station at 4 O' Clock. Not wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way and takes him back house, half an hour early. How much time did Ram Singh walk? 
Ans.

30. A family X went for a vacation. Unfortunately it rained for 13 days when they were there. But whenever it rained in the mornings, they had clear afternoons and vice versa. In all they enjoyed 11 mornings and 12 afternoons. How many days did they stay there totally? 
Ans: 18

31. There are N coins on a table and there are two players A & B. You can take 1 or 2 coins at a time. The person who takes the last coin is the loser. A always starts first. 

If N=7 
(a) A can always win by taking two coins in his first chance 
(b) B can win only if A takes two coins in his first chance. 
(c) B can always win by proper play 
(d) none of the above 
Ans.

2. A can win by proper play if N is equal to 
(a) 13 (b) 37 (c) 22 (d) 34 (e) 48 
Ans: (e.)

3. B can win by proper play if N is equal to 
(a) 25 (b)26 (c) 32 (d) 41 (e) none 
Ans.

4. if N<4, can A win by proper play always?
(a) Yes (b) No
Ans. 
32. Mr. Mathurs jewels have been stolen from his bank locker. The bank has lockers of 12 people which are arranged in an array of 3 rows and 4 columns like: 

1 2 3 4 
5 6 7 8 
9 10 11 12 

The locker belonging to JONES was to the right of BLACK'S locker and directly above MILLAR'S. 
BOOTH'S locker was directly above MILLAR'S. 
SMITH'S locker was also above GRAY's (though not directly). 
GREEN'S locker was directly below SMITH'S. 
WILSON'S locker was between that of DAVIS and BOOTH. 
MILLAR'S locker was on the bottom row directly to the right of HERD'S. 
WHITE'S locker was on the bottom right hand corner in the same column as BOOTH'S. 
Which box belonged to Mr. Mathurs?
Ans: Box number 9 belongs to Mr. Mathurs. 

33. Five people A ,B ,C ,D ,E are related to each other. Four of them make one true statement each as follows.
(i) B is my father's brother. 
(ii) E is my mother-in-law.
(iii) C is my son-in-law's brother
(iv) A is my brother's wife. 
Ans: (i) D (ii) B (iii) E (iv) C
 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG