123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>IBM

IBM GLOBAL SERVICES Placement Papers

 

IBM Paper

1)speed of boat in still water is 10kmph..if it travels 24km 
downstream,16km upstream in the same 
amount of time,what is the speed of the stream?
(a)3kmph
(b)3.5kmph
(c)2kmph
(d)...

2)a cube of 3 units is painted on all sides.If this cube is divided 
into cubes of 1 unit,how many cube 
have none of their faces painted?
(a)...
(b)2
(c)1
(d)0
(e)none of these

3)if a person sells a product for rs141/- he suffers a loss of 6%.if he 
has to have a profit of 10%,
at what price should he sell it?
(a)
(b)rs.175
(c)..
(d)rs.165
ans.rs.165 (i think,check)

4)a ball falls from a height of 8ft ,bounces back to half the distance 
& continues till it comes to rest.
what is the total distance travelled by the ball?
(a)24ft
(b)...
(c)infinite
(d)cannot be determined
ans:(a)

5)which of the following is the sum of 3 consecutive prime nos?
(a)49
(b)59
(c)both a &b
(d)....
ans:c

6)if the area of a square has increased by 69%,by what % has its side 
increased?

7)in a class the average age is 16yrs.if the teacher who is 40 yrs of 
age is also included ,the 
average becomes 17yrs,how many students were there?

8)if 3 houses are to be painted,mr A can paint a house in 6 days(nos 
are not same)...mr B can do
the same in 8 days...& mr.C in 12 days.if mr A does the work for 8 days 
& leaves for vacation, & mr B continues the work
for the next 6 days, for how many days should mr.C work?
ans:11 days(check)

9)4 thieves rob a bakery of the breadone after the other.each thief 
takes half of what is present ,& half 
a bread...if at the end 3 bread remains,what is the no of bread that 
was present initiallly?
ans:63(check)

10)if the 1rst day of 1999 is a sunday,what is the last day?
(a)sunday
(b)monday
(c)....
(d)cannot be determined.

11) If A driver drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what 
is his average speed.
ans:20kmph

In a group there are two kinds of people type A & type B.type A
people answer for any question as YES & that of type B as NO.if
they can not answer to these question then they remain silent.
the mayor asks question to them as follows........

12).if he asks a person are u type A
a.YES b.NO c. Silent d.Can not be determined

13)he asks two persons X &Ysimultaneously whether u of same type
a. YES b. NO c.YES or NO d. Silent e. can not be determined

14).pointing to a person X he asks Y what is his type
a. YES b. No c. Silent d can not be determined

15).pointing to a person X he asks Y if I ask him whether r u 
type A ,will he answer YES.Y says NO .what type of B is
a. YES b. NO . c. Silent d. can not be determined

16)six squares of same dimension are kept side by side to make a 
rectangle with a perimeter of 
182 cm. what is the perimeter of each square.
ans) 52.

17)one student takes 20 mins to reach school if he goes at a speed of 
15kmph .At what 
speed should he go to reach in 15 mins ( nos are not same)
ans: 16kmph( check)
18)how many rational numbers are there between 0 & 5
ans:infinite

19)A certain number of bullets were shared by 3 people equally.Each of 
them fired 4 bullets
and the sum of the remaining bullets was equal to the initial share 
each had got.what was the initial 
number of bullets?
ans:18..( 18/3=6; 
6-4=2,6-4=2,6-4=2;
2+2+2=6=ans)

1 more question which i cant remember was there:)

Technical:

20)A trigger is
(a) a statement ..start of database..
(b)statements that r executed as a side effect to the modification to 
the database
(c)...
(d)...
ans (b)

21)what does the following statement mean?
int (*a)[4]
(a)'a' is a pointer to an array of 4 integers
(b)'a' is an array of pointers to integer
(c)'a' is a pointer to function returning an integer
(d)...
ans:a

22)best method to find out whether a given array already sorted,is 
sorted or not in min. time
ans. insertion sort (check)

23)a primary key in one table also present in some other table is 
called
(a)foreign key
(b)secondary key
(c)subordinate key
(d)...
ans. foreign key

24)which of the following is a real time system?
(a)robotics control
(b)airline ticket reservation(ans)
(c)
(d)...

25)a question to convert a big no in decimal to octal(check only for 
the last 2 nos in ans is sufficient)

26)which of the following is an example of a spooling device?
(a)..
(b)line printer..
(c)
(d)
(e)...

27)if in a table:account no,account holders name,account type 
,.....(something else was given)are the
fields,which of them could be the primary key?
(a)account no(ans)
(b)account holders name
(c)account type
(d)..

28)if a file is opened in "r+" mode(in C),it means
(a) write
(b)read
(c)...
(d).....

29)what is the difference between 123 and 0123 in c?
(a)120
(b)40
(c)0
(d)...
ans:40

30) Software Configuration Management process is -
(a)developing & managing software for .....software....
(b)developing & managing hardware for....software.......
(c)...
(d)..

31) Data Integrity constraint is
(a)to ensure the presence of primary key
(b)...
(c)...
(d)...

32)which of the following uses the minimum length of cable?
(a)ring
(b)star
(c)mesh
(d)bus
(e)all of the above

33)how can u append the ls and who to certain existing file (like 
that)(i.e.listing & output of who is to be directed to a file
(a)ls;who>filename
(b)ls;who>>filename
(c)(ls;who)>>filename
(d)who;ls<filename
(e)...

34)suppose u have a network .users complain of slow ....u suspect a 
problem in network adapter
once u find that the data is continuous and erroneous.what device do u 
use?
(a)volt-ohmmeter
(b)SNMP
(c)protocol... checking
(d)all of the above

35)What is vector processing?

36)x-=y+1 is equivalent to what?
(a)x=x-y+1
(b)...
(c)x=x-y-1
(d)...
ans:(c)

37) in a student form what is the relationship b/w
student and course
(a)one to one
(b)many to one
(c)one to many
(d)many to many

38)ROM is 
(a)volatile 
(b)permanent & fast
(c)device containig boot up program & is not accessible 
(d)...

i have given 38 questions out of 40 q's ...hope it will be useful 2 all 
of u...
they didnt select any ec people 4 interview..:(
only CS,IS..& 2 from TE.
that's all from my side..
here are some hr questions as sent by jagannatha (CS-PESIT)

HR questions:
1. why 2+2 is 4 why not 5.
ans: assume u took 2 apples from A and 2 more
apples from B and assume u are having 5
and give 2 to X and give 2 more to Y then
nothing will be with u i.e u lossed.
(give some answers but dont say that it is
like that only )

2.how may stones did hanuman thowned on lanka? (
diffirent but of same type)
and one more how many trees are there in u'r campus
...
ans:
dont say i dont no
say some no for ex 1000 and say i.e correct . they
wont say any thing for that
because it is not possible to disprove that .

3. why IBM

and etc .........


Apptitude:

1. If A can do a particular work in 8 days. B can do the work in 6 
days. By C joining with them, they can finish the work in 3 days. 
If Rs.540 was paid to them, what is the share of C?

2. By selling a product a seller is gaining 10% on selling price. 
If he sell that product Rs.80 less, he would have been losing 10%. 
What is the cost price?

3. If A dricer drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what 
is his average speed.

4. If M persons are going for a party, then their share is $D. If 
three persons were absent, then how much share will be increased 
for each individual.
(Solution : Average = D/M. Three absent New average = D/M-3
Increase = Newaverage - Average = D/M-3 - D/M )

5. If the radious is increased by 50%. How much will be the volume 
increased for a circle / Sphere in percentage.

6. One person is wearing Black and White shoes as his pair. If he 
is having 20 white and 20 Black shoes. What will be the less 
number of time he have try to take his correct pair of shoes.

7. The age of the grand father is the sum of his three grandsuns. 
The second is 2 year younger than first one and the third one is 2 
year younger than the second one. Then what will be the age of the 
grandfather.

8. in a grass field, If there are 40 cows, they could eat for 40 
days. If there are 30 cows, they could eat for 60 days. Than if 20 
cows, How much day they could eat?

9. If the size of the fruit is two times the size of the seed. 
Then what is the volume of the seed. (derive general equation)

10. Speed of boat in still water 10 kmph.If the boat takes 24hr in 
up stream and 16hr in down stream to cross the same distance, then 
what will be the distance covered.

11. How many times do the hands of the clock coincide in a day?

12. If a person is standing in room, that is having mirrors in all 
the four walls. How many images of the person will appear.

Technical.

1. main()
{
printf("%u",main);
}
what will be the output?

2. main()
{
int 1,b;
int con;
1=b=2;
con (b==1) ? 1 : 0;
printf("%d",con);
}
what will be the value of con?

3. Software Configuration Management process is --------------

4. Data Integrity constraint is ----------------------

5. Paging is ------------------------

6. What type of memory could be accessed in least time?

This time he has not given the number series.

Apptitude:

part 1 : letter sevies.
part 2 : figures
part 3 : quantitave


Technical:

Most question are on Unix and some in C and some in 
windows 3.1
all question in Unix are From Kernighan & pike

TISL

part 1

it consists of number series.In some institutes alphabetical series is 
given instead of number series.Iam having number series so iam sending 
that.Please go through tha alphabetical tests also.
1. 19,24,20,25,21,26,? ans:22
2. 11,14,12,15,13,16,? ans: 14
3. 10,2,8,2,6,2,? a:4
4. 8,9,11,14,,18,23,? a:29
5. 25,25,22,22,19,19,? a:16
6. 14,2,12,4,10,6,? a:8
7. 7,16,9,15,11,14,? a:13
8. 40,42,39,44,38,46,? a:37
9. 3,18,4,24,5,30,? a:6
10. 18,20,22,20,28,20,? a:22
11. 18,20,10,12,4,6? a:0
12. 7,6,8,5,3,7,? a:4
13 9,18,21,25,20,? a:30
14 3,3,4,8,10,36,? a:33
15.30,28,25,20,34,28,? a:21
16. 4,8,16,32,64,128,? a:256
17. 8,16,24,32,40,48,? a:56
18. 13,11,14,12,15,13,? a:16
19. 6,18,36,108,216,648,? a:1296
20. 4,4,8,8,16,16,? a:32
21. 2,6,18,54,162,486,? a:1458
22. 4,20,35,49,62,74,? a:85
23. 10,18,15,23,20,28,? a:25
24. 4,10,8,14,12,18,? a:16
25 10,15,12,17,14,10,? a:16


part 2 consists of non-verbel reasoning(figures).So it is impossible for 
me to send those.(25 questions)

part 3 (quantitative)


1.A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by 
ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?
a:1
2.If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A 
produces 42 pages and typist B produces 28 pages.How much should typist A 
receive?
a:Rs12/-
3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns 
Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.
Ans.105.
4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7 
floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of 
unrented floor space. 
Ans.60000
5. During a given week A programer spends 1/4 of his time preparing flow 
chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the 
programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did he 
spend debugging the program.
Ans. 18.
6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March 
they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August. 
How many were still installed at the end of the year. 
Ans. 27
7. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of 
his shares for Rs. 75000. What is the value of Business. 
Ans.150000
8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of 
wall space will 30 cabinets require?
Ans.45
9.A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the 
printer was in operation for seven hours during the day, how many lines 
did it print per minute?
Ans.420

10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for 
advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left. 
What was its total income?
Ans.32000
11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she 
processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000 
cheques. In the three days, she processed 16000 cheques. How many did 
she process on Tuesday?
Ans.9000
12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting 
machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons 
cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?
Ans.Rs.15
13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques 
can she process in a seven and one half hour day?
Ans.1200
14. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given 
day, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?
Ans.5/8
15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is 
less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of the 
other tapes?
Ans.7600
16. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later 
the treasurer calculated that if the company had purchased the machine 
and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have 
saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?
Ans.Rs.34000
17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One 
computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the 
rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how many 
bills did the other computer still have to print?
Ans.9000

18. If a salesman's average is a new order every other week, he will 
break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six 
orders behind schedule. In what proportion of the remaining weeks does 
he have to obtain a new order to break the record?
Ans.3/4
19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. 
Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had 
errors and were therefore the available immediately for data processing. 
On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data 
processing on that day?
Ans.14000
20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception 
room. To allow for waste, it decided to order 20% more material than 
needed. Fractional parts of sq.feet cannot be ordered. At Rs.9/- a 
sq.feet, how much would the carpet cost?
Ans.
a. Rs.324 b) Rs.405 c) Rs.410 d) Rs.414 e) Rs.685
21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from 
Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to 
Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a month for 
tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a 
month under the new prices?
Ans.Rs.87
22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a 
team with 20% women how many men should be hired?
Ans.8
23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size 
of the machine is increased proportionately until the sum of its 
dimensions equals 156", what will be the increase in the shortest side?
Ans. 6"
24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended 
the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what 
percent of all the employees went to the picnic?
Ans.33%
25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the 
homecoming football game. If Rs.15,000/- was received for advertisements 
in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make 
a profit of Rs.8000/- ?
Ans. 35000

*********************************************************************

In the first section there are 40 question's on letter series.
Very easy upto 25 and then slightly involved after that again
last 10questons are easy.

For example:

1. aa , bb, cc, --
2. a,c,e,g,-
etc.,
****************************************************************


TATA-IBM few questions extra.
1)int i=10;
printf("%d%d%d",i,i++,++i);
ans: compiler dependent
2)printf("Enter two values a and b:"):
scanf("%d%d",a,b);
printf("%d+%d=%d",a,b,a+b);
ans:core dumped
3)Question on WM_SIZE
ans:WM_SIZE
4)when destroy window what message would disply
ans:WM_DESTROY
5)MS Windows 3.1 about multitasking 
ans:nonpreemptive
6)windows 3.1 is
ans:application
7) about switch switch statement
ans:16,21
8)question paper the first question ans is
ans:can't be compiled
9)about send messages and post messages
ans: c
10)what is the command to intiate the windows
ans:WinMain

paper
1.const char *
char * const
What is the differnce between the above tow?.
2.In Unix inter process communication take place using?.
3.What are the files in /etc directory?.
4.About i-node numbers
5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission
to others?.
6.About ln(linking) 
7.A question on until
until (who |grep mary)
do
sleep(60)
done
8.Linking across directories?.

9.process id for kernell process
10.very first process created by kernell
11.function to repaint a window immediately?.
12.Function entry for DLL in win3.1
13.win 3.1 is a 
14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.
15.Message displayed when a window is destroyed
16.About fork()?
17.About send message and post message
18.Message to limit the size of window
19.System call executable binary file intoa process
20.About GDI object?.
21.API used to hide window
22.Initialize contents of a dialog?.
The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.
The interview for us is on a later date.If the questions come for you
also,then intimate me.

______________________________________________
TISL
_______________________________________
I know some 25 questions.

The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.
1.const char *
char * const
What is the differnce between the above tow?.
2.In Unix inter process communication take place using?.
3.What are the files in /etc directory?.
4.About i-node numbers
5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission
to others?.
6.About ln(linking) 
7.A question on until
until (who |grep mary)
do
sleep(60)
done
8.Linking across directories?.

9.process id for kernell process
10.very first process created by kernell
11.function to repaint a window immediately?.
12.Function entry for DLL in win3.1
13.win 3.1 is a 
14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.
15.Message displayed when a window is destroyed
16.About fork()?
17.About send message and post message
18.Message to limit the size of window
19.System call executable binary file intoa process
20.About GDI object?.
21.API used to hide window
22.Initialize contents of a dialog?.
_____________________________________________________________________

The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.
The interview for us is on a later date.If the questions come for you
also,then intimate me.
1.const char *
char * const
What is the differnce between the above tow?.
2.In Unix inter process communication take place using?.
3.What are the files in /etc directory?.
4.About i-node numbers
5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission
to others?.
6.About ln(linking) 
7.A question on until
until (who |grep mary)
do
sleep(60)
done
8.Linking across directories?.

9.process id for kernell process
10.very first process created by kernell
11.function to repaint a window immediately?.
12.Function entry for DLL in win3.1
13.win 3.1 is a 
14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.
15.Message displayed when a window is destroyed
16.About fork()?
17.About send message and post message
18.Message to limit the size of window
19.System call executable binary file intoa process
20.About GDI object?.
21.API used to hide window
22.Initialize contents of a dialog?.

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG