123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>IBM

IBM GLOBAL SERVICES Placement Papers

 

IBM Apptitude: Test

part 1 : letter sevies.

part 2 : figures

part 3 : quantitave





Technical:



Most question are on Unix and some in C and some in

windows 3.1

all question in Unix are From Kernighan & pike



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TISL



part 1



it consists of number series.In some institutes alphabetical series is

given instead of number series.Iam having number series so iam sending

that.Please go through tha alphabetical tests also.

1. 19,24,20,25,21,26,? ans:22

2. 11,14,12,15,13,16,? ans: 14

3. 10,2,8,2,6,2,? a:4

4. 8,9,11,14,,18,23,? a:29

5. 25,25,22,22,19,19,? a:16

6. 14,2,12,4,10,6,? a:8

7. 7,16,9,15,11,14,? a:13

8. 40,42,39,44,38,46,? a:37

9. 3,18,4,24,5,30,? a:6

10. 18,20,22,20,28,20,? a:22

11. 18,20,10,12,4,6? a:0

12. 7,6,8,5,3,7,? a:4

13 9,18,21,25,20,? a:30

14 3,3,4,8,10,36,? a:33

15.30,28,25,20,34,28,? a:21

16. 4,8,16,32,64,128,? a:256

17. 8,16,24,32,40,48,? a:56

18. 13,11,14,12,15,13,? a:16

19. 6,18,36,108,216,648,? a:1296

20. 4,4,8,8,16,16,? a:32

21. 2,6,18,54,162,486,? a:1458

22. 4,20,35,49,62,74,? a:85

23. 10,18,15,23,20,28,? a:25

24. 4,10,8,14,12,18,? a:16

25 10,15,12,17,14,10,? a:16





part 2 consists of non-verbel reasoning(figures).So it is impossible for

me to send those.(25 questions)



part 3 (quantitative)





1.A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by

ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?

a:1

2.If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A

produces 42 pages and typist B produces 28 pages.How much should typist A

receive?

a:Rs12/-

3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns

Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.

Ans.105.

4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7

floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of

unrented floor space.

Ans.60000

5. During a given week A programer spends 1/4 of his time preparing flow

chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the

programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did he

spend debugging the program.

Ans. 18.

6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March

they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August.

How many were still installed at the end of the year.

Ans. 27

7. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of

his shares for Rs. 75000. What is the value of Business.

Ans.150000

8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of

wall space will 30 cabinets require?

Ans.45

9.A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the

printer was in operation for seven hours during the day, how many lines

did it print per minute?

Ans.420



10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for

advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left.

What was its total income?

Ans.32000

11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she

processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000

cheques. In the three days, she processed 16000 cheques. How many did

she process on Tuesday?

Ans.9000

12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting

machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons

cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?

Ans.Rs.15

13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques

can she process in a seven and one half hour day?

Ans.1200

14. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given

day, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?

Ans.5/8

15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is

less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of the

other tapes?

Ans.7600

16. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later

the treasurer calculated that if the company had purchased the machine

and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have

saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?

Ans.Rs.34000

17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One

computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the

rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how many

bills did the other computer still have to print?

Ans.9000



18. If a salesman's average is a new order every other week, he will

break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six

orders behind schedule. In what proportion of the remaining weeks does

he have to obtain a new order to break the record?

Ans.3/4

19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers.

Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had

errors and were therefore the available immediately for data processing.

On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data

processing on that day?

Ans.14000

20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception

room. To allow for waste, it decided to order 20% more material than

needed. Fractional parts of sq.feet cannot be ordered. At Rs.9/- a

sq.feet, how much would the carpet cost?

Ans.

a. Rs.324 b) Rs.405 c) Rs.410 d) Rs.414 e) Rs.685

21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from

Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to

Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a month for

tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a

month under the new prices?

Ans.Rs.87

22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a

team with 20% women how many men should be hired?

Ans.8

23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size

of the machine is increased proportionately until the sum of its

dimensions equals 156", what will be the increase in the shortest side?

Ans. 6"

24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended

the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what

percent of all the employees went to the picnic?

Ans.33%

25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the

homecoming football game. If Rs.15,000/- was received for advertisements

in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make

a profit of Rs.8000/- ?

Ans. 35000



*********************************************************************



In the first section there are 40 question's on letter series.

Very easy upto 25 and then slightly involved after that again

last 10questons are easy.



For example:



1. aa , bb, cc, --

2. a,c,e,g,-

etc.,

****************************************************************



bye,

sreedhar.



TATA-IBM few questions extra.

1)int i=10;

printf("%d%d%d",i,i++,++i);

ans: compiler dependent

2)printf("Enter two values a and b:"):

scanf("%d%d",a,b);

printf("%d+%d=%d",a,b,a+b);

ans:core dumped

3)Question on WM_SIZE

ans:WM_SIZE

4)when destroy window what message would disply

ans:WM_DESTROY

5)MS Windows 3.1 about multitasking

ans:nonpreemptive

6)windows 3.1 is

ans:application

7) about switch switch statement

ans:16,21

8)question paper the first question ans is

ans:can't be compiled

9)about send messages and post messages

ans: c

10)what is the command to intiate the windows

ans:WinMain



paper

1.const char *

char * const

What is the differnce between the above tow?.

2.In Unix inter process communication take place using?.

3.What are the files in /etc directory?.

4.About i-node numbers

5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission

to others?.

6.About ln(linking)

7.A question on until

until (who |grep mary)

do

sleep(60)

done

8.Linking across directories?.


9.process id for kernell process

10.very first process created by kernell

11.function to repaint a window immediately?.

12.Function entry for DLL in win3.1

13.win 3.1 is a

14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.

15.Message displayed when a window is destroyed

16.About fork()?

17.About send message and post message

18.Message to limit the size of window

19.System call executable binary file intoa process

20.About GDI object?.

21.API used to hide window

22.Initialize contents of a dialog?.

The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.

The interview for us is on a later date.If the questions come for you

also,then intimate me.


______________________________________________

TISL

_______________________________________

I know some 25 questions.



The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.

1.const char *

char * const

What is the differnce between the above tow?.

2.In Unix inter process communication take place using?.

3.What are the files in /etc directory?.

4.About i-node numbers

5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission

to others?.

6.About ln(linking)

7.A question on until

until (who |grep mary)

do

sleep(60)

done

8.Linking across directories?.


9.process id for kernell process

10.very first process created by kernell

11.function to repaint a window immediately?.

12.Function entry for DLL in win3.1

13.win 3.1 is a

14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.

15.Message displayed when a window is destroyed

16.About fork()?

17.About send message and post message

18.Message to limit the size of window

19.System call executable binary file intoa process

20.About GDI object?.

21.API used to hide window

22.Initialize contents of a dialog?.

_____________________________________________________________________



I know some 25 questions.



The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.

The interview for us is on a later date.If the questions come for you

also,then intimate me.

1.const char *

char * const

What is the differnce between the above tow?.

2.In Unix inter process communication take place using?.

3.What are the files in /etc directory?.

4.About i-node numbers

5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission

to others?.

6.About ln(linking)

7.A question on until

until (who |grep mary)

do

sleep(60)

done

8.Linking across directories?.


9.process id for kernell process

10.very first process created by kernell

11.function to repaint a window immediately?.

12.Function entry for DLL in win3.1

13.win 3.1 is a

14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.

15.Message displayed when a window is destroyed

16.About fork()?

17.About send message and post message

18.Message to limit the size of window

19.System call executable binary file intoa process

20.About GDI object?.

21.API used to hide window

22.Initialize contents of a dialog?.

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG