| HCL Placement PapersHCL Paper Pattern on 25th September 2008
 1) In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a 
    statement. They are p: "I had gone to the theatre with S at the time of the 
    murder". q: "I was playing cards with P at the time of the murder". r: "Q 
    didn't commit the murder". s: "R is not the murderer".
 Assuming the only one of the above statement is false and that one of them 
    is the murderer, who is the murderer?
 a) P
 b) Q
 c) R
 d) Cann't be concluded
 e) S
 and: E.) r and s are true as first two statements are contradictory. thus 
    either P or S is murederer. as q is not murderer, he is tellinjg truth that 
    P was with him. hence S is murderer.
 
 2) Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half 
    as much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y 
    respectively, Which of the following is the correct ordering of these 
    amounts?
 a) M < D < Y
 b) M < Y < D
 c) D < M < Y
 d) It cann't be determined from the information given
 e) D < Y < M
 ans d)
 
 3) Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than 
    women drivers.
 Hence it may be concluded that...
 a) sufficiently information is not there to conclude anything
 b) Men are actually better drivers but drive more frequently
 c) Women Certainly drive more cautiously than Men
 d) Men chauvinists are wrong about women's abilties.
 e) Statistics sometimes present a wrong picture of things
 
 4) What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?
 a) 12455
 b) 14153
 c) 14256
 d) 13541
 e) 13112
 Ans: d
 
 5)Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and 
    that the following multiplication holds:
 A B C D E
 X 4
 E D C B A
 what digit does E represent ?
 a) 4
 b) 6
 c) 8
 d) 7
 Ans: c
 
 6) HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, 
    How many copies can the machine make in 6 min.?
 a) 900
 b) 600
 c) 360
 d) 240
 e) 150
 Ans: a
 
 7) if a=2,b=4,c=5 then a+b c c a+b
 a) 1
 b) 11/30
 c) 0
 d) -11/30
 e) -1
 Ans: b
 
 8) Cool 10^2(10^8+10^Cool = 10^4
 a) 2(10)^4
 b) 2(10)^6
 c) 10^8
 d) 2(10)^8
 e) 10^10
 Ans: b
 
 9) Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers 
    independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long 
    would it take V alone to produce n units?
 a) 1 hr 26 min
 b) 1 hr 53 min
 c) 2 hr 30 min
 d) 3 hr 30 min
 e) 3 hr 20 min
 Ans: d (e)
 
 11-15 is the reasoning Questions: Occurs and Causes available in placement 
    papers.com
 Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in two 
    travelling parties. For security, each travelling party consists of at least 
    two knights. The two parties travel by separate routes, northern and 
    southern. After one month, the routes of the northern and southern groups 
    converge for a brief time and at that point he knights can, if they wish, 
    rearrange their travelling parties before continuing, again in two parties 
    along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the 
    composition of travelling parties must be in accord with the following 
    conditions
 
 P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never 
    travel together.
 p must travel in the same party with s
 Q cann't travel by the southern route
 U cann't change routes
 
 16) If one of the two parties of knights consists of P and U and two other 
    knights and travels by the southern route, the other members of this party 
    besides P and U must be.
 a) Q and S
 b) Q and T
 c) R and S
 d) R and T
 e) S and T
 Ans: e
 
 17) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, 
    which of the following is not a possible travelling party and route?
 a) P,S,U by the northern route
 b) P,S,T by the northern route
 c) P,S,T by the southern route
 d) P,S,U by the southern route
 e) Q,R,T by the southern route
 Ans: b
 
 1Cool If one of the two parties of knights consists of U and two other 
    knights and travels by the northern route, the other memnbers of this party 
    besides U must be
 a) P and S
 b) P and T
 c) Q and R
 d) Q and T
 e) R and T
 Ans: c
 
 19) If each of the two parties of knights consists of exactly three members 
    of different pX-Mozilla-Status: 0009by the northern route, then T must 
    travel by the
 a) southern route with P and S
 b) southern route with Q and R
 c) southern route with R and U
 d) northern route with Q and R
 e) northern route with R and U
 Ans: a
 
 20) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, 
    exactly one knight changes from one travelling party to the other travelling 
    party, that knight must be
 a) P
 b) Q
 c) R
 d) S
 e) T
 Ans: e
 
 HCL PAPER ON 20th SEPTEMBER 2008
 Interview Pattern
 
 Section 1:
 In this section there are mainly questions based on C language like find the 
    errors in the program and what is the output of the following program.
 some question i remember are
 
 1) int i=10;
 printf("%d %d %d",i++,i++,i--);
 there is one or two more question on increment operator
 
 2) Two question on redirection operator(>>)
 
 3) int i=10;
 if(1,i++,++i)
 printf ("The value for i is %d",i);
 
 4) one question on structure and u have to fine the error in the syntax
 
 5) int a=10,b=33;
 a=a^b;
 b=a^b;
 a=a^b;
 printf("%d %d", a,b);
 
 6) int *a;
 int (*b)();
 printf("%d %d",sizeof(a),sizeof(b);
 
 7) # define SQR(a) (a*a)
 void main()
 {
 printf("%d", SQR(5));
 }
 Cool And in another question # define directive is declared in the main() 
    function of the program and u have to predict the output of the program.?
 
 9) what is the time complexity of bubble sort (Ans: O(n^2))
 
 10) What is the size of the address bus and data bus in 8086?
 
 11) address of IVT in 8086?
 |