123 Eng

Engineering the engineers™


Latest Jobs   Forum Map

 

engineering

Home
Source Codes
Engineering Colleges

Training  Reports
Seminar Reports
Placement Papers

Forums

Computer Science / IT
Electronics
Electrical
Mechanical
Chemical
Civil

CAT / MBA

GMAT / Foreign MBA
Latest Jobs

Engineering Jobs / Technical Jobs
Management Jobs

Sitemap
Terms of use


 
   

Job Placement Papers (All Companies)

 
Placement Papers>>HCL

HCL Placement Papers

 

HCL technologies paper { MANIT , bhopal ( 25th -26th july) }

Application software

Two section were there one section is aptitude ( 35 questions 35 minutes ) and other is general technical awareness ( 25 qus-25 min)

Each qus have 1 mark for correct and -1/4 for incorrect answer . 
General technical awareness is very very simple need not to be 
send .It was based on c, c++ and computer awareness. 



Q1. In a island there are people of two community type 'A' and type 'B'. 
people of this island can ask question only. Questions asked by type 'A' 
have correct answer YES and question asked by type 'B' have correct 
answer 'NO'. 

Five question are based on this paragraph. 
1) One person asked another person "am I a type of 'B'"? what is type of 
person who asked question. 
a) type 'A' 
b) type 'B' 
c) either 'A' or 'B' 
d) such question can not be asked. 
2) person of type 'A' asked to his wife " are we of same type" . What is 
type of his wife? 

Three more question were there of same type read this paragraph 
carefully so that this does not take much time. 

Q2 . There are six people A,B,C,D,E,F and five cars .cars are stand in 
sequence numbered 1 to 5 and each car can be share by two persons 
only.and conditions are 
'A' will share car 
'B' will sit alone 
'F' will not share car with 'D' and 'E' 
'D' will drive car 3rd or 4th car 
'E' will drive a car which is behind 
the car with vacant seat. 

Following are the qus based on this para 

6) if 'D' are sit on the 3rd car how many different 
arrengment will be there. 

total 7- 8 question asked from this paragraph search this qus. in 
GRE book. I don't remember the qus. And there ans because this was very 
tough

Q3

DATA SUFFICIENCY

Direction:Read the following instructions carefully and answer questions 
11-15 given below:

Each question below is followed by two numbered facts. You have to 
determine whether the data given in the statement is sufficient for 
answering the question. Choose one of the following choices best 
fitting the question and mark A,B,C,D or E as explained below. 
(A) if statement 1 alone is sufficient to answer the question, but 
statement 2 is not sufficient. 
(B) If statement 2 alone is sufficient to answer the question, but 
statement 1 is not sufficient. 
(C) If both statements together are needed to answer the question, but 
neither statement alone is sufficient. 
(D) If either statement by itself is sufficient to answer the question. 
(E) If enough facts are not available to answer the question. 

13. Is X =Y? 
(1) X-Y=X^2-Y^2 ans:( ) 
(2) X and Y are greater than 1. 

14. Is CAB a code word in language Q? 
(1) ABC is the base word. 
(2) If c immediately follows B, then C can be moved to the front of 
the code word to generate another word? 
ans:( ) 
15. A dress was initially listed at a price that would have given the 
store a profit of 20 percent of the wholesale cost. What was the 
wholesale cost of the dress? 
(1) After reducing the asking price by 10 percent, the dress sold for a 
net profit of 10 dollars. 
(2) The dress sold for 50 dollars. 
ans:( ) 
16. If X and Y do not equal 0, is X/Y an integer? 
(1) X is prime 
(2) Y is even ans:( ) 
17. What is the price of a banana? 
(a) 14 banana and 35 oranges cost Rs. 84 
(b) with a 50% discount on banana, Rs. 12 can buy 4 bananas and 5 
oranges. 
ans:( ) 

two deadly questions on series. 

Some qus on fill in the blanks . 

6.A+B=C+D;A+C=B+D ;2A>B+D;2C<B+D; Find the arrangements of the 
letters 
like 
e.g:A>B>C>D> etc and all. 



Q.NO.1&2 
A FACTORY produces a product (measured in cubic feet) over seven days as 
per the following schedule: 

Day1 Day2 Day3 Day4 Day5 Day6 Day7 

150 180 120 250 160 120 150 



The finished goods are to be transported to the market by a truck having 
a capacity of 2000 cubic feet. Any finished goods (ready at the end of 
the day) retained overnight at the factory will incur a storage cost of 
rs.5 per cubic foot for each night of storage. The hiring cost for the 
truck is rs.1000 per day. 

1.If the total cost of transportation and storage is to be minimized, 
the truck should operate on 
(a) 2nd,4th,6thand 7th days 
(b) only the 7th day 
(c) 2nd,4th,5th and 7th days 
(d) only on 4th and 5th days 
(e) none of these 
ans:( ) 
2.if the storage cost reduces to re.0.80per cubic foot per night,the 
truck should operate on 
(a)2nd,4th,5thand 7th days 
(b)only the 7th day 
(c)2nd,4th,5th and 7th days 
(d)only on 4th and 5th days 
(e)none of these 
ans:( ) 



6.if a+d=b+c,a+e=c+d,2cb+d,then 
(a) a>b>c>d>e 
(b) b>a>d>c>e 
(c) d>b>c>a>e 
(d) b>c>d>e>a ans:( ) 
(e) none of these 




Q21. three students appear in a test but no one write there name on 
answer sheet .and they submitted their sheet to teacher . when teacher 
distributed their answer sheet . what is probability that no one get 
their own answer sheet. 


HCL Sample Paper

Sample Test Paper

1. Which of the following involves context switch, 
(a) system call 
(b) priviliged instruction 
(c) floating poitnt exception 
(d) all the above 
(e) none of the above 
Ans: (a) 

2. In OST, terminal emulation is done in 
(a) sessions layer 
(b) application layer 
(c) presentation layer 
(d) transport layer 
Ans: (b) 

3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction 
which needs 3 clock cycles, 
(a)120 nano secs 
(b)120 micro secs 
(c)75 nano secs 
(d)75 micro secs 

4. For 1 MB memory, the number of address lines required, 
(a)11 
(b)16 
(c)22 
(d) 24 
Ans. (b) 

5. Semaphore is used for 
(a) synchronization 
(b) dead-lock avoidence 
(c) box 
(d) none 
Ans. (a) 

6. Which holds true for the following statement 
class c: public A, public B 
a) 2 member in class A, B should not have same name 
b) 2 member in class A, C should not have same name 
c) both 
d) none 
Ans. (a) 

7. Question related to java 

8. OLE is used in 
a) inter connection in unix 
b) interconnection in WINDOWS 
c) interconnection in WINDOWS NT 

9. Convert a given HEX number to OCTAL 

10. Macros and function are related in what aspect? 
(a)recursion 
(b)varying no of arguments 
(c)hypochecking 
(d)type declaration 

11.Preproconia.. does not do which one of the following 
(a) macro 
(b) conditional compliclation 
(c) in type checking 
(d) including load file 
Ans. (c) 

12. Piggy backing is a technique for 
a) Flow control 
b) Sequence 
c) Acknowledgement 
d) retransmition 
Ans. (c) 

13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be 
represented with 8 bits 
(a) -128 
(b) -255 
(c) -127 
(d) 0 

14. There is an employer table with key fields as employer number data 
in every n'th row are needed for a simple following queries will 
get required results. 
(a) select A employee number from employee A , where exists from 
employee B where A employee no. >= B 
employee having (count(*) mod n)=0 
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe 
number>=B employ number 
group by employee number having(count(*) mod n=0 ) 
(c) both (a) &a 

HCL TECHNOLOGIES

Ist section of the Question is as such in the 
placement papers.com 

Section II - C Programming

1. Which of the following about the following two 
declaration is true 
i ) int *F() 
ii) int (*F)() 

Choice : 
a) Both are identical 
b) The first is a correct declaration and the second 
is wrong 
c) The first declaraion is a function returning a 
pointer to an integer and the 
second is a pointer to function returning int 
d) Both are different ways of declarin pointer to a 
function 

Answer : c 

2. What are the values printed by the following 
program? 

#define dprint(expr) printf(#expr "=%d\n",expr) 

main() 

int x=7; 
int y=3; 
dprintf(x/y); 


Choice: 
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none 

Answer: c 

3. Which of the following is true of the following 
program 

main() 

char *c; 
int *p; 
c =(char *)malloc(100); 
ip=(int *)c; 
free(ip); 




ans: The code functions properly releasing all the 
memory allocated 



4.output of the following. 

main() 

int i; 
char *p; 
i=0X89; 
p=(char *)i; 
p++; 
printf("%x\n",p); 

ans:0X8A 

5. 
which of the following is not a ANSI C language 
keyword? 

ans:Function. 

6. When an array is passed as parameter to a function, 
which of the following 
statement is correct 

choice: 
a) The function can change values in the original 
array 
b) In C parameters are passed by value. The funciton 
cannot change the original 
value in the array 
c) It results in compilation error when the function 
tries to access the 
elements in the array 
d) Results in a run time error when the funtion tries 
to access the elements in 
the array 

Answer: a 

7. The type of the controlling statement of a switch 
statement cannot be of the 
type 

a) int b) char c) short d)float e) none 

Answer : d 



8.What is the value of the statement (3^6) + (a^a)? 

a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None 

Answer : b 

9. What is the value assigned to the variable X if b 
is 7 ? 
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b; 

a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None 
ans: c 

10. Which is the output produced by the following 
program 
main() 

int n=2; 
printf("%d %d\n", ++n, n*n); 


a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine 

Answer : b 

11. What is th output of the following program? 
int x= 0x65; 
main() 

char x; 
printf("%d\n",x) 


a) compilation error b) 'A' c) 65 d) unidentified 

12. What is the output of the following program 
main() 

int a=10; 
int b=6; 

if(a=3) 
b++; 
printf("%d %d\n",a,b++); 


a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none 

Answer : d 

13. What can be said of the following program? 
main() 

enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR}; 
Months X = JAN; 
if(X==1) 

printf("Jan is the first month"); 



a) Does not print anything 
b) Prints : Jan is the first month 
c) Generates compilation error 
d) Results in runtime error 

Answer: b 

14. What is the output of the following program? 
main() 

char *src = "Hello World"; 
char dst[100]; 
strcpy(src,dst); 
printf("%s",dst); 

strcpy(char *dst,char *src) 

while(*src) *dst++ = *src++; 


a) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e) 
unidentified 

Answer: may be d 

15. What is the output of the following program? 

main() 

int l=6; 
switch(l) 
{ default : l+=2; 
case 4: l=4; 
case 5: l++; 
break; 

printf("%d",l); 

a)8 b)6 c)5 d)4 e)none 

Answer : c 

16. What is the output of the following program? 
main() 

int x=20; 
int y=10; 
swap(x,y); 
printf("%d %d",y,x+2); 

swap(int x,int y) 

int temp; 
temp =x; 
x=y; 
y=temp; 


a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none 

Answer:d 

17. What is the output of the following problem ? 
#define INC(X) X++ 
main() 

int X=4; 
printf("%d",INC(X++)); 


a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error 

Answer : d 



18. what can be said of the following 

struct Node { 
char *word; 
int count; 
struct Node left; 
struct Node right; 


a) Incorrect definition 
b) structures cannot refer to other structure 
c) Structures can refer to themselves. Hence the 
statement is OK 
d) Structures can refer to maximum of one other 
structure 

Answer :c 

19. What is the size of the following union. 
Assume that the size of int =2, size of float =4 and 
size of char =1. 
Union Tag{ 
int a; 
flaot b; 
char c; 
}; 

a)2 b)4 c)1 d) 7 

may be b 

20) What is the output of the following program? (. 
has been used to indicate a 
space) 
main() 

char s[]="Hello,.world"; 
printf(%15.10s",s); 


a)Hello,.World... 
b)....Hello,.Wor 
c)Hello,.Wor.... 
d)None of the above 

may be c 

9) 
(1) The combined length of the longer two pieces of 
rope is 12 metres. 
(2) The combined length of the shorter two pieces of 
rope is 11 metres. 

(A) (B) (C) (D) (E) 

10) A certain company paid bonuses of Rs. 125 to each 
of its executive emplyees 
and Rs 75 to each of its nonexecutive employees. If 
100 of the employees were 
nonexecutive, how many were executive? 
1) The company has a total of 120 employees 
2) The total amount that the company paid in bonuses 
to its employees was 
Rs.10,000 

(A) (B) (C) (D) (E) 

11. What fraction of his salary did Mr. Johnson put 
into savings last week ? 

1) Last week Mr.Johnson put Rs 17 into savings. 
2) Last week Mr.Johnson put 5% of his salary into 
savings. 

(A) (B) (C) (D) (E) 

12. Each M-type memory unit will increase the base 
memory capacity of a certain 
computer by 3 megabytes. What is the base memory 
capacity, in megabytes, of the 
computer ? 

1) 2 M-type memory units will increase the computer's 
base memory capacity by 
300% 

2) The memory capacity of the computer after 2-M type 
memory units are added to 
the base memory capacity, is 1.6 times the memory 
capacity of the computer after 
1 M-type unit is added to the base memory capacity. 

(A) (B) (C) (D) (E) 

13. What fractional part of the total surface area of 
cube C is red? 

1) Each of 3 faces of C is exactly 1/2 red 
2) Each of 3 faces of C is entirely white 

(A) (B) (C) (D) (E) 



SECTION C

Instructions ALL NUMBER USED ARE REAL NUMBERS 
FOLLOWING 
EACH QUESTIONS ARE FIVE POSSIBLE ANSWERS LABELED 
A).B).C).D)&E).TICK THE BEST CHOICE. 

14. How many of the integers between 25 and 45 are 
even ? 
(A)21 (B)20 (C)11 (D)10 (E)9 

Answer:d 

15. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile 
and Rs 0.20 for each 1/5 
miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was 

(A)Rs 1.56 (B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20 

Answer :d 

16. A computer routine was developed to generate two 
numbers (x,y) the first 
being a random number between 0 and 100 inclusive, and 
the second being less 
than or equal to the square root of the first. Each of 
the following pair 
satisfies the routine EXCEPT 

(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E) (1.0) 

Answer : A 

17. A warehouse had a square floor with area 10,000 
sq.meters. A rectangular 
addition was built along one entire side of the 
warehouse that increased the 
floor by one-half as much as the original floor. How 
many meters did the 
addition extend beyond the original buildings ? 

(A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500 

Answer: c 

18. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 
a.m and then lost 2 seconds 
every 5 minutes. What time was indicated on the watch 
at 6.30 p.m of the same 
day if the watch operated continuously that time ? 

(A)5:56 B)5:58 (C)6.00 (D)6.23 (E)6.26 

Answer :E 

19) A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water 
solution that is 15 percent 
salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the 
jug, and the jug is then 
filled to capacity with water, approximately what 
percent of the resulting 
solution in the jug is salt? 

(A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15% 

Answer :A 

20) A plane travelled K miles in the first 96 miles of 
flight time. If it 
completed the remaining 300 miles of the trip in 1 
minute, what was its average 
speed in miles per hour for the entire trip ? 
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
(E) 

Answer :(300+k)/97 * 60 

21) A merchant sells an item at a 20 percent discount. 
but still makes a gross 
profit of 20 percent of the cost. What percent of cost 
would be gross profit on 
the item have been if it had been sold without the 
discount? 

(A)20% (B)40% (C)50% (D)60% (E)66.6% 

Answer :c 

22) A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of 
which were brown. The 
millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the 
brown hats. What fraction 
of the unsold hats were brown. 

(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4 

Answer :c 

23) How many integers n greater than and less than 100 
are there such that, if 
the digits of n are reversed, the resulting integer is 
n+9 ? 

(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9 

Answer :D 

24) An investor purchased a shares of stock at a 
certain price. If the stock 
increased in price Rs 0.25 per share and the total 
increase for the x shares was 
Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased 


(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125 

Answer :B 

25) At a special sale, 5 tickets can be purchased for 
the price of 3 tickets. If 
5 tickets are purchased at the sale, the amount saved 
will be what percent of 
the original price of the 5 tickets? 

(A)20% (B)33.3% (C)40% (D)60% (E)66.6% 

Answer :c 

26) Working independently, Tina can do a certain job 
in 12 hours. Working 
independently, Ann can do the same job in 9 hours. If 
Tina works independently 
at the job for 8 hours and then Ann works 
independently, how many hours will it 
take Ann to complete the remainder of the jobs? 

(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3 

Answer :E 

27) A decorator bought a bolt of d 
m number of red 
chips in any one stack ? 

(A)7 (B)6 (C)5 (D)4 (E)3 

Answer :C 






SECTION III - ANALYSIS PROGRAM SEGMENTS
1) Here is the structure declaration of a doubly 
linked list 

struct dlink { 
int nodeid; 
struct dlink *next; 
struct dlink *prev; 
} dlink_t; 

A pointer of the head of the linked list is maintained 
as a global variable, 
whose definition is 
dlink_t *head; 

The funtion remove_element(dlink_t *rp), needs to 
remove the node pointed to 
the rp and adjust the head. 

The first node's prev and the last node's next are 
NULL. 

remove_element(dlink_t *rp) 

rp->prev->next = rp->next; 
rp->next->prev = rp->prev; 
if( head == rp) 
head = rp->next; 

Which of the following statement is true about the 
function remove_element 

A) It work when head is the same as rp 
B) It does not work when rp is the last element on the 
list 
c) It sets the head of the list correctly 
D) It works in all cases 

Answer :B 

2) Consider the following function written in c: 

#define NULL 0 

char * 
index(sp,c) 
register char *sp,c; 

do { 
if(*sp == c) 
return (sp); 
} while (*sp++); 
return NULL; 


The first argument sp, is a pointer to a C string. The 
second 
argument, c, is a character. This function scarches 
for the character 
c, in the string. If it is found a pointer to that 
location is returned 
else NULL is returned. 
This function works 
a) Always 
b) Always, but fails when the first byte contais the 
character c 
c) works when c is a non NULL character only 
d) Works only when the character c is found in the 
string 
answer: a 

03) What is printed when this program is executed 
main() 

printf ("%d\n",f(7)); 

f(X) 

if (x<= 4) 
return x; 
return f(--x); 


a) 4 
b) 5 
c) 6 
d) 7 
answer: a 

04) On a machine where pointers are 4 bytes long, what 
happens when the 
following code is executed. 
main() 

int x=0,*p=0; 
x++; p++; 
printf ("%d and %d\n",x,p); 


a) 1 and 1 is printed 
b) 1 and 4 is printed 
c) 4 and 4 is printed 
d) causes an exception 

05) Which of the following is the correct code for 
strcpy, that is 
used to copy the contents from src to dest? 

a) strcpy (char *dst,char *src) 

while (*src) 
*dst++ = *src++; 

b) strcpy (char *dst,char *src) 

while(*dst++ = *src++) 

c) strcpy (char *dst,char *src) 

while(*src) 
{ *dst = *src; 
dst++; src++; 


d) strcpy(char *dst, char *src) 

while(*++dst = *++src); 

answer:b 

6) Consider the following program 

main() 

int i=20,*j=&i; 
f1(j); 
*j+=10; 
f2(j); 
printf("%d and %d",i,*j); 

f1(k) 
int *k; 

*k +=15; 


f2(x) 
int *x; 

int m=*x,*n=&m; 
*n += 10; 


The values printed by the program will be 
a) 20 and 55 
b) 20 and 45 
c) 45 and 45 
d) 45 and 55 
e) 35 and 35 
7) what is printed when the following program is 
compiled and executed? 

int 
func (int x) 

if (x<=0) 
return(1); 
return func(x -1) +x; 

main() 

printf("%d\n",func(5)); 


a) 12 
b) 16 
c) 15 
d) 11 

08) COnsider the following of c code in two files 
which will be linked together 
and executed . 

a.c 
___ 
int i; 
main() 

i = 30; 
f1(); 
printf("%d\n",i) 


b.c 
___ 
static int f1() 

i+=10; 


which of the following is true ? 
a) a.c will fail in compilation phase because f1() is 
not declared 
b) b.c will fail in compilation because the variable i 
is not declared 
c) will print 30 
d) will print 40 
e) a & b 

answer: e 

9) Consider the following prg 
void funca (int *k) 

*k += 20 

void funcb (int *x) 

int m=*x,*n = &m; 
*n+=10; 

main() 

int var = 25,*varp=&var; 
funca(varp); 
*varp += 10; 
funcb(varp); 
printf ("%d and %d\n",var,*varp); 

The values printed when the above prg is complied and 
executed 
are: 
a) 20 and 55 
b) 20 and 45 
c) 45 and 55 
d) 55 and 55 
e) 35 and 35 

answer: d 

10) consider the following program: 
# include 
class x { 
public: 
int a; 
x(); 
}; 
x::x() { a=10; cout<< q if 10) d ans: min 20 hr 3 e) 30 d) 2 c) 53 1 b) 
26 a) units? n produce to alone V take it would long how hours. in units 
time, same the at but independently workers W, and Workers 5 produces W 
Worker 9) b answer: 10^10 2(10)^8 10^8 2(10)^6 2(10)^4 10^4 
10^2(10^8+10^8)="--------------" 8) -1 -11 0 11 a+b ----="c" - ----- c 
then a="20;" 7) 150 240 360 600 900 min.? 6 make machine can copies many 
How rate, this At seconds. 4 every 10 prototyping HCL 6) Answer: 7 8 ? 
represent E does digit what -------------- A B C D X holds: 
multiplication following that 9 between digits of one each A,B,C,D,E 
5)Given answer:d 13112 13541 14256 14153 12455 radix correspond E78 
number hex What 04) things picture wrong present sometimes Statistics 
abilties. women?s about are chauvinists Men than cautiously more drive 
Certainly Women frequently drivers better actually anything conclude 
there not is information sufficiently concluded be may Hence drivers. 
women accidents involved men indicate 03) M Y given from determined 
cann?t It amounts? these ordering correct Which respectively, M,D,Y 
Mohan,Deep,Yogesh by earned amounts If deep. as much half rs.3 Yogesh 
Deep. twice Mohan 2) S Cann?t R Q P murderer? who murderer, them false 
statement above only Assuming murderer?. ?R s: murder?. commit didn?t ?Q 
r: time with cards playing was ?I q: theatre gone had p: They statement. 
makes Each P,Q,R,S. suspects four case murder In 1) Section Aptitude 
General IV 1020 2010 prg? output will } temp; { () main cout< 0 and k = 
qr -s, then what is r in terms 
of k,q,s? 

a) 2k+s 
---- 

b) 2sk 
---- 

c) 2(k-s) 
----- 

d) 2k+sq 
----- 

e) 2(k+s) 
------ 


answer: e 

11-15 is the reasoning Questions: 
Occurs and Causes available in placement papers.com 

Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long 
journey in two 
travelling parties. For security, each travelling 
party consists 
of at least two knights. The two parties travel by 
separate routes, 
northern and southern. After one month, the routes of 
the northern 
and southern groups converge for a brief time and at 
that point the 
knights can, if they wish, rearrange their travelling 
parties before 
continuing, again in two parties along separate 
northern and southern 
routes. Throughout the entire trip, the composition of 
travelling 
parties must be in accord with the following 
conditions 

P and R are deadly enemies and, although they may meet 
briefly, 
can never travel together. 
p must travel in the same party with s 
Q cann't travel by the southern route 
U cann't change routes 

16) If one of the two parties of knights consists of P 
and U and 
two other knights and travels by the southern route, 
the other members 
of this party besides P and U must be 
a) Q and S 
b) Q and T 
c) R and S 
d) R and T 
e) S and T 

answer: e 

17) If each of the two parties of knights consists of 
exactly three 
members, which of the following is not a possible 
travelling party 
and route? 
a) P,S,U by the northern route 
b) P,S,T by the northern route 
c) P,S,T by the southern route 
d) P,S,U by the southern route 
e) Q,R,T by the southern route 

ans: b 

18) If one of the two parties of knights consists of U 
and two other 
knights and travels by the northern route, the other 
memnbers of this party 
besides U must be 
a) P and S 
b) P and T 
c) Q and R 
d) Q and T 
e) R and T 

answer: c 

19) If each of the two parties of knights consists of 
exactly three 
members of different parties, and R travels by the 
northern route, 
then T must travel by the 
a) southern route with P and S 
b) southern route with Q and R 
c) southern route with R and U 
d) northern route with Q and R 
e) northern route with R and U 

answer: a 

20) If, when the two parties of knights encounter one 
another after 
a month, exactly one knight changes from one 
travelling party to the 
other travelling party, that knight must be 
a) P 
b) Q 
c) R 
d) S 
e) T 

answer: e 



HCL TECH interview qp

Technical interview is held for 30 min to 1 hr 20min depending upon 
the stuff. Concentrated areas are 

1) OS Concepts 
2) C Programming skill 
3) OOPs concepts 
4) Basics of Networking 
5) Data structures 
Only basic QP like 
1) What is fragmentation? How do overcome? 
2) What is semaphore? 
3) What are the IPC Mechanism available? Illustrate 
with example 
4) What is structure and union in c? write the code 
and explain 
how they are storing in the memory? 
5) They will ask to write one c program ? 
6) Explain the data struture (code) for the data 
structures 
i) Double linklist 
ii) Minimum spanning tree 
iii) BFS and DFS 
iv) AVL tree 
v) Reverse the linklist 
7) Difference between malloc and calloc? 
8) write a prg in macro in c? 
9) Write a simple MFC program to create a window? 
(They aaked me 
write a prg to create a window) 
10) Tell about the existing scheduling algorithm? 
11) what are all E.F.Codd rule? 
12) what is bit slice processor? 
13) what is a deadlock? explain it? 
14) what is virtual memory? 
15) what is circuit switching and packet switching 
16) What is the significance of friend keyword in C++? 
17) Different types of inheritance? 
18) do u want to ask anything from us? 

HR interview
This ranges from 20 min to 45 min. They expecting ur 
i) Focussing towards the technology 
ii) Adaptability 
iii) Family Background 
iv) Team spirit 

i) Tell abt yourself? 
ii) what are all ur hobbies? 
iii)why did u prefer your area of interest? 
iv) why did u wanna be in HCL? 
v) why did u choose MCA? 
vi) howz interview is going on? 
vii) Some general technical qp from ur area of 
interest? 
viii) how'll u react if u r assigned in the non area 
of interest? 
(adaptability) 
ix) how're getting information abt the company? 
(weightage is given to communciating with the seniors) 
x) In which project do u want to work in HCL? 
xi) do u want to ask anything from us? 

There'll be no HR interview for some shortlisted 
candidates. 
70+ and no current arrear is the criteria. 
The shortlisted student should have more than 73%.
Aptitude


Setion I ( 25 ques 30 mins apttitude type)

1. There were four questions based on the data . 
5.Five students has appeared for the test on Calculus.The lowest 
possible 
score was 0, and the highest score was 100.aparna ,rahul rohit,shijit, 
and 
shana.Shahana got 8 more marks than Aparna, Shigit got 2 more marks 
than aparna, rohit got 3/2 of rohit or 10 more than aaparna.The 
second highest 
score was 89.What were the score of each students. 
6.A+B=C+D;A+C=B+D ;2A>B+D;2C<B+D; Find the arrangements of the 
letters 
like 
e.g:A>B>C>D> etc and all. 
7.MBC=(BE)2; where M,B,C,E represent different numbers What does M 
represent. 
8.There was a question on number series. 



9. 
20 ? 15 
0 18 11 
Ans(6) 



Five questions were on data sufficiencies all of them I can^t recall 
the ones 
can remember I have written them. 
A) The first condition is sufficient and the second condition is not 
necessary. 
B) The second condition is sufficient and the first condition is not 
necessary 
C) Both the conditions are necessary but alone is not sufficient 
D) Both the conds. Are necessary and any one alone is sufficient 
condition. 
E) Insufficient conditions 
10.X =Y; 
a)X2-Y2=0 is the sufficient conditions 
b)X-Y =0 is the sufficient condition 

11.28 bananas and 35 orange scost Rs 84.After a deduction of 10 % Rs 
12 can 
buy 4 bananas and 5 oranges.Find the cost of each items. 

12 The distance between two pts is 335 kms.A car starts from a point 
A towards 
B with a speed of 65 km/hr at 8.00 am.Another car started from B 
towards A at 
9.00 am at a speed of 70km/hr.When will they meet each other. 
a)11.00 am(ans) b)11.30am c)12.00 pm d)1.00 pm e)10.30 am 



A,B,C,D,E are travelling in a car.Three of them are drivers.there is 
one 
couple,B is wife of D and is a Driver. A is the brother of D .Of them 
only one 
lady can drive.A drove for a while followed by A and then by E. 

24.Which among of the following pairs are brothers, 
a)AD(ans) 
b)CD 
c)EA 
d)BA 
e)ED 



25.Which is the other lady present there? 
a)B b)A c)D d)C(ans) e)E 



Four question were based on the logical reasining.given below: 
There are six inverted cups below which there are one ball each under 
each 
cup.colored by solid colours.-red,orange 
,magenta,purple,yellow,green.The 
arrangements was such that one can tell which ball is under a 
particular 
cup.The green ball was under the 5thcup, 
The purple ball at a number lower than the orange ball.the red ball 
and magenta 
ball are kept side by side. 

16.Find the arrangement of the balls 
ans:---------,-----------,-----------,-----------,green,orange 
(I don^t remember the other options but the correct pattern 
consisits of 
green and orange at the last) 



17.Which ball is under the 6th cup? 



21.In a clock how many times does the hands of a clock are at right 
angle in a 
day? 
Ans(44 times) 



23.A man said to a woman ^Your brother^s son^s sister is my wife^ 
What is 
the relation between the man and the lady? 




Those who qualified from section I were shortlisted to sit for the 
second test 
on techinal questions.The second test consists of two parts Section I 
consists 
of Only Operating system and the Section II consists of only Cand C++ 
fundamentals 





I got HCL full paper. I am mailing it. The quetions are in order. 
So you no need to prepare answers and mugging that quetions. Just 
Jyou mug that answers which are in order or you write all these 
answers on the hand compactly while you are going to exam. 

Paper Model:

Section I: computer awareness(i.e general things about computer)
Q.15 
-ve marks -1/4 

Section II: Simple C- language Q. 15 & -ve marks: -1/4
Section III: On pointers & structures
C++,JAVA( only 1 on this) Q.10 each quetion ->2 marks

-ve marks: -1 
Section IV: Analytical Q.20 each quetion -> 2 marks.

-ve marks: -1/4 

VIJAYA from each section Iam giving one are to quetions also because 
for checking whether the same paper or not. And for doubtful 
answers also I am writing quetions but not writing 
answers for these quetions. 

SECTION-I

1). Piggy backing is a technique for 

a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition 

ans: c piggy backing 



2). The layer in the OST model handles terminal emulation 

a) session b) application c) presentation d) transport 

ans: b application 

3) ans: a odd numbers of errors 

4)Q. In signed magnitude notation what is the minimum value that 
can be represented with 8 bits 

a) -128 b) -255 c) -127 d) 0 

5) c 20 

6) a 120 

7) b synchronise the access 

8) a system call 

9) b the operating system 

10) a 177333 

11) d used as a network layer protocall in network and 
windows system 
12) b has to be unique in the sub network 

13)Q. there is an employer table with key feilds as employer no. 
data in every n'th row are needed for a simple following queries 
will get required results. 

a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B 
where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0 
b) select employe no. from employe A, employe B where 
A employe no.>=B employ no.grouply employe no.having(count(*) mod n=0 ) 
c) both a& b 
d)none of the above 

14)Q. type duplicates of a row in a table customer with non uniform 
key feild customer no. you can see 

a) delete from costomer where customer no. exists 
( select distinct customer no. from customer having count ) 
b) delete customer a where customer no. in 
b rowid 
c) delete customer a where custermor no. in 
( select customer no. from customer a, customer b ) 
d) none of the above 

15) c Volatile modifier 



Section I over with 15 quetions

SECTION-II

Section II is not covered completly But it is very very easy 
. You can do it very easely. 
1) ans: recursion 
2) long int size 
a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes 
ans: compiler dependent 
note: order of a,b,c,d are doubt but answer is correct. 

3) x=2,y=6,z=6 
x=y==z; 
printf(%d",x) ? 

4) if(x>2)?3:4 

5) 

6) 

7) ans: c 6 ( quetion on enum ) 

8) ---- 
--- 
--- 
-- 
14) c : class A,B and C can have member functions with same name. 

15) ans: d none of the above 

SECTION-III

1) ans: b It does not work when rp is the last element in the 
linked list 

2) ans: a always 

3) ans: b 13 

4) ans: b 16 

5) ans: d 55,55 

6) ans: c 5,10,10,3 

7) --- 

8) ans:d 4 

9) ans: c 5 

10)ans: c semicolon missing 




SECTION-IV

following are not in order: 

2. M > D > Y ans: (a) 

6. 10 in 4 seconds, 
? in 6 minutes = 10x6x60/4 = 900 ans: (a) 

7. a=2, b=4, c=5 
(a+b)/c - c/(a+b) = 11/30 (ans). 

8. 100(100000000+100000000)/10000 = 2x1000000 (ans). 

9. what does the hexanumber E78 in radix 7. 
(a) 12455 (b) 14153 (c) 14256 (d) 13541 (e) 131112 ans: (d) 

10. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n? 
(a) (2 x k + s)/Q (b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k - s)/Q 
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q 



(from GRE book page no:411) 
data: 
A causes B or C, but not both 
F occurs only if B occurs 
D occurs if B or C occurs 
E occurs only if C occurs 
J occurs only if E or F occurs 
D causes G,H or both 
H occurs if E occurs 
G occurs if F occurs 

NOTE: check following answers. 

11. If A occurs which of the following must occurs 

I. F & G 
II. E and H 
III. D 

(a) I only (b) II only (c) III only (d) I,II, & III 
(e) I & II (or) II & III but not both ans: (e) 

12. If B occurs which must occur 

(a) D (b) D and G (c) G and H (d) F and G (e) J ans: (a) 

13. If J occurs which must have occured 

a) E (b) either B or C (c) both E & F (d) B (e) both B & C ans: (b) 

14. which may occurs as a result of cause not mentioned 

(1) D (2) A (3) F 

(a) 1 only (b) 2 only (c) 1 & 2 (d) 2 & 3 (e) 1,2,3 ans: (c) 

15. E occurs which one cannot occurs 

(a) A (b) F (c) D (d) C (e) J ans: (b) 

11 to 15:- ----------- e , a , b , c , b --------------- 

Below are in order: 

16. to 20. answers: 








HCL SYSTEM SOFTWARE PAPER: 60 qs; 90 min. (4 sections)


NOTE : Please check answers once again. 

only this much i got , which is available here in iit-kgp 


section 1.

1.which of the following involves context switch, 
a) system call b)priviliged instruction 
c)floating poitnt exception 
d)all the above 
e)none of the above 
ans: a 

2.In OSI, terminal emulation is done in 
a)semion b)appl.. c)presenta... d)transport 
ans: b 

3....... 25MHz processor , what is the time taken by the instruction 
which needs 3 clock cycles, 
a)120 nano secs b)120 micro secs 
c)75 nano secs d)75 micro secs 



4. For 1 MBmemory no of address lines required, 
a)11 b)16 c)22 d) 24 
ans: 16 

5. Semafore is used for 
a) synchronization b0 dead-lock avoidence 
c)box d) none 
ans : a 



6. class c: public A, public B 

a) 2 member in class A,B shouldnot have same name 
b) 2 member in class A,C " '' '' '' 
c) both 
d) none 

ans : a 



7. question related to java 



8. OLE is used in 

a)inter connection in unix 
b)interconnection in WINDOWS 
c)interconnection in WINDOWS NT 

9.No given in HEX ---- write it in OCTAL 

10.macros and function are related in what aspect? 
a)recursion b)varying no of arguments 
c)hypochecking d)type declaration 

11.preproconia.. does not do one of the following 
a)macro ...... b)conditional compliclation 
c)in type checking d)including load file 

ans: c 

SECTION B

1.enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may} 
what is the value of may? 
a)4 b)5 c)6 d)11 
e)none of the above 



2.main 

int x,j,k; 
j=k=6;x=2; ans x=1 
x=j*k; 
printf("%d", x); 

3. fn f(x) 

{ if(x<=0) 
return; ans fn(5) ....? 
else f(x-1)+x; 




4. i=20,k=0; 
for(j=1;j<i;j=1+4*(i/j)) 

k+=j<10?4:3; 


printf("%d", k); ans k=4 



5. int i =10 
main() 

int i =20,n; 
for(n=0;n<=i;) 

int i=10 
i++; 

printf("%d", i); ans i=20 

6. int x=5; 
y= x&y 
( MULTIPLE CHOICE QS) 
ans : c 



7. Y=10; 
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10) 
printf("........ Y); 
else printf("".... ) 

ans : 13 

8. f=(x>y)?x:y 
a) f points to max of x and y 
b) f points to min of x and y 
c)error 
d) ........ 

ans : a 



9. if x is even, then 

(x%2)=0 
x &1 !=1 
x! ( some stuff is there) 

a)only two are correct 
b) three are correct 
c), d) .... 



ans : all are correct 

10. which of the function operator cannot be over loaded 

a) <= 
b)?: 
c)== 
d)* 

ans: b and d 

SECTION.C (PRG SKILLS)
(1) STRUCT DOUBLELIST 
{ DOUBLE CLINKED 
INT DET; LIST VOID 
STRUCT PREVIOUS; BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE 
STRUCT NEW; AN ELEMENT WILL BE GIVEN 

DELETE(STRUCT NODE) 

NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT; 
NODE-NEXT-PREV NODE-PREV; 
IF(NODE==HEAD) 
NODE 

IN WHAT CASE THE PREV WAS 
(A) ALL CASES 
(B) IT DOES NOT WORK FOR LAST ELEMENT 
(C) IT DOES NOT WORK FOR----- 
(2) SIMILAR TYPE QUESTION 
ANS: ALL DON'T WORK FOR NON NULL VALUE 

(3) VOID FUNCTION(INT KK) 

KK+=20; 

VOID FUNCTION (INT K) 
INT MM,N=&M 
KN = K 
KN+-=10; 

SECTION D

(1) a=2,b=3,c=6 c/(a+b)-(a+b)/c=? 
(2) no.rep in hexadecimal, write it in radiv 7 
(3) A B C D E 
* 4 
---------- find E ANS: 13 
E D C B A 
------------ 
(4) GRE-MODEL TEST-1, SECTION-6(19-22) 
(5) M HAS DOUBLE AMOUNT AS D, Y HAS RS. 3 MORE THAN HALF OF AMOUNT OF D 
THE ORDERING A,B,C M C D C Y 
ANS:DATA INSUFFICIENT D C M C Y 
(6)IN STASTIC MEN CAUSE MORE ACCIDENTS THEN ONE CONCLUSION 
(A) MEN DRIVE MORE THAN ONCE 
(B) STASTICS GIVE WRONG INFORMATION 
(C) WOMEN ARE CAUTION THAN ME ANS; C(VERIFY) 
(D)-----ETC 
(7) P,Q,R,S,T,U -SECURING GRANT;TWO TOURIST PARTIES AND THEN TWO 
SECURITY 
GAURDS SHOULD GO WITH EACH PARTY 

________________________________________________________________________ 
P AND R-ARE ENEMIES, Q DOES NOT GO SOUTH 
P&S-ARE WILLING TO BE TOGETHER 
______________________________________________________________________ 

THE TWO PARTIES MAY GO SOUTH&NORTH RESPECTIVELY 
AT ONE POINT EACH MAY PASS EACH OTHER THEN GAURDS CAN EXCHANGE 
6 Q BASED ON THIS 
(8)pq-r/s =2 what is q inference a,n&d 
(a) a can do n units of work in strs,a&b can do n units of work in 2 
hrs 
in how many hrs n units of work ans:3 hr 30 min p = (2s+r)/q 
____________ 

main() 

int var=25,varp; 
varp=&var; 
varp p = 10; 
fnc(varp) 
printf("%d%d,var,varp); 

(a) 20,55(b) 35,35(c) 25,25(d)55,55 

[ c++,c,dbms interview] 
[fundamentals] 
this is new paper 



application -software


part-1:
28-questions 
(5)ingless ans:RDMS 
(1)bit program-ans d 
(2)c ans 
(3)+ 0 ans 
(4)00p--ans linking 
(5)------ 
(6)------- 
(9)25--45 even no. ans--10 
(10) >10 <100 ---ans=n+9
 

 

 

Contribute content or training reports / feedback / Comments
job placement papers
All rights reserved copyright 123ENG