IBPS Bank PO Latest Question Paper 2012

Discussion in 'Latest Placement papers' started by krishna, Apr 23, 2012.

  1. krishna

    krishna Banned

    IBPS Bank PO (CWE) Previous Question Papers with answers

    Reasoning Questions with answers

    1.In a certain code language ‘how many goals scored’ is written as ‘5 3 9 7’; ‘many more matches’ is written as ‘9 8 2’ and ‘he scored five’ is written as ‘ 1 6 3’. How is ‘goals’ written in that code language ?
    A.5

    B.7

    C.5 or 7

    D.Data inadequate

    E.None of these



    2.In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDER written in that code ?

    A.RMNBSFEJ

    B.BNMRSFEJ

    C.RMNBJEFS

    D.TOPDQDCH

    E.Non of these



    3.How many meaningful English words can be made with the letters DLEI using each letter only once in each word ?

    A.None

    B.One

    C.Two

    D.Three

    E. More than three



    4.Among A, B,C,D and E each having different weight, D is heavier than only A and C is lighter than B and E. Who among them is the heaviest ?

    A.B

    B.E
    C.C

    D.Data inadequate
    E.None of these



    5.Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the previous lower digit and the digits so obtained are rearranged in ascending order, which of the following will be the third digit from the left and after the rearrangement ?

    A.2

    B.4
    C.5

    D.6
    E.None of these



    6. Pratap correctly remembers that mother’s birthday is before twenty third April but after Nineteenth April, whereas his sister correctly remembers that their mother’s birthday is not on or after twenty second April. On which day in April is definitely their mother’s birthday ?

    A.Twentieth
    B.Twenty-first
    C.Twentieth or twenty-first
    D.Cannot be determined
    E.None of these



    7. Ashok started walking towards South. After walking 50 meters he took a right turn and walked 30 meters. He then took a right turn and walked 100 meters. He again took a right turn and walked 30 meters and stopped. How far and in which direction was he from the starting point ?

    A.50 meters South
    B.150 meters North
    C.180 meters East
    D.50 meters North
    E.Non of these



    8. If ‘÷’ means ‘+’; means ‘-‘ means ‘X’; ‘X’ means ‘÷’ and ‘+’ means ‘-‘ ; than ______ 15-8 x 6 ÷ 12+4 = ?



    A.20

    B.28
    C.8 4/7

    D.2 2/3
    E.None of these



    9. Town D is towards East of town F. Town B is towards North of Town D. Town H is towards South of town B. Towards which direction is town H from town F ?

    A. East

    B. South-East
    C. North-East

    D. Data inadequate
    E. Non of these



    10. How many such pairs of letters are there in the word SEARCHES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?

    A. None

    B. One
    C. Two

    D. Three

    E. More than three



    Directions (Qs. 11-15) : In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

    11. Statements :
    All cups are bottles.
    Some bottles are jugs.
    No jug is plate.
    Some plates are tables.

    Conclusions :
    I.Some tables are bottles.
    II.Some plates are cups.
    III.No table is bottle
    IV.Some jugs are cups.


    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. Only IV follows
    E. Only either I or III follows


    12.Statements :
    Some chairs are handles.
    All handles are pots.

    All pots are mats.
    Some mats are buses.

    Conclusions :
    I.Some buses are handles.
    II.Some mats are chairs.
    III.No bus is handle.
    IV.Some mats are handles.

    A. Only I, II and IV follow
    B. Only II, III and IV follow
    C.Only either I or III and II follow
    D.Only either I or III or IV follow
    E.Only either I or III and II and IV follow

    Statements :
    All birds are horses.
    All horses are tigers.
    Some tigers are lions.
    Some lions are monkeys.

    Conclusions :

    I.Some tigers are horses.
    II.Some monkeys are birds.
    III.Some tigers are birds.
    IV.Some monkeys are horses.

    A. Only I and III follow
    B. Only I, II and IV follow
    C. Only II, III and IV follow
    D. All I, II, III and IV follow
    E. Non of these



    14. Statements :
    Some walls are houses
    All walls are houses
    Some houses are jungles.
    All jungles are roads.

    Conclusions :
    I. Some roads are benches.
    II.Some jungles are walls.
    III.Some houses are benches.
    IV.Some roads are houses.

    A.Only I and II follow
    B.Only I and III follow
    C.Only III and IV follow
    D.Only II, and IV follow
    E.None of these

    15.Statements :
    Some sticks are lamps.
    Some flowers are dressed.
    All dressed are shirts.
    Conclusions :
    I.Some shirts are sticks
    II.Some shirts are flowers
    III.Some flowers are sticks.
    IV.Some dresses are sticks

    A.None follows
    B.Only I follow
    C.Only II follow
    D.Only III follow
    E.Only IV follow

    Directions (Qs. 16-20) : Study the following information carefully and answer the questions given below :

    A,B,C,D,E,F,G, and H are eight employees of an organization working in three departments viz. Personnel, Administration and Marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volley ball, badminton, lawn tens, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order.

    D works in Administration and does not like either football or cricket. F works in Personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D. C likes hockey and does not work in Marketing. G does not work in Administration and does not like either cricket or badminton. One of those who work in Administration likes football. The one who likes volley ball works in Personnel. None of those who work on Administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

    16.Which of the following groups of employees work in Administration department ?

    A.EGH

    B.AF
    C.BCD

    D.BGD
    E.Data inadequate

    17.In which department does E work ?

    A.Personnel
    B.Marketing
    C.Administration
    D.Data inadequate

    E.None of these

    18.Which of the following combinations of employee-department-favourite sport is correct?

    A.E-Administration-Cricket
    B.F-Personnel-Lawn Tennis
    C.H-Marketing-Lawn Tennis
    D.B. Administration- Table Tennis
    E.None of these

    19.What is E’s favourite sports ?
    A.Cricket
    B.Badminton
    C.Basketball
    D.Lawn Tennis
    E.None of these



    20.What is G’s favourite sports ?
    Cricket
    Badminton
    Basketball
    Lawn Tennis
    None of these



    DATA ANALYSIS AND INTERPRETATION

    Directions (Qs. 21-25) : Study the following table carefully to answer the questions that follow……

    Number (N) of candidates (In lakhs) appearing for an entrance Examination from Six Different States and the percentage (P) of Candidates Clearing the same over the Years

    State


    A


    B


    C


    D


    E


    F

    Year


    N


    P


    N


    P


    N


    P


    N


    P


    N


    P


    N


    P

    2004


    1.23


    42


    1.04


    51


    1.11


    32


    1.32


    24


    1.23


    36


    1.33


    31

    2005


    1.05


    43


    1.12


    62


    1.07


    47


    1.15


    49


    1.18


    55


    1.24


    24

    2006


    2.04


    38


    1.48


    32


    1.08


    28


    1.96


    35


    1.42


    49


    1.58


    26

    2007


    1.98


    41


    2.07


    43


    1.19


    30


    1.88


    46


    1.36


    47


    1.79


    29

    2008


    1.66


    53


    1.81


    50


    1.56


    42


    1.83


    60


    1.73


    57


    1.86


    34

    2009


    1.57


    39


    1.73


    36


    1.64


    52


    2.01


    56


    1.69


    55


    1.95


    37
  2. krishna

    krishna Banned

    21.What is the respective ration of total number of candidates clearing the entrance exam from State B in the year 2004 to those clearing the entrance exam from State C in the same year ?

    A.221:148
    B. 218:143
    C. 148:221
    D. 143:218
    E.None of these

    22.In which year did the highest number of candidates clear the entrance exam from State D ?

    A.2008
    B.2006
    C.2009
    D.2007
    E.None of these



    23.What is the number of candidates not clearing the entrance exam from State A in the year 2007 ?

    A.186820

    B.11682
    C.1868200

    D.116820
    E.None of these



    24.What is the total number of candidates clearing the entrance exam from State E and F together in the year 2006 ?

    A.16160

    B.110660
    C.1.1066

    D.1106600
    E.None of these



    25.What is the average number of candidates appearing for the entrance exam from State D in the year 2007, 2008 and 2009 together ?

    A.1.907 2/3

    B.18666 1/3
    C.1.866 1/3

    D.190666 2/3
    E.None of these



    Directions (26-30) : Study the given information carefully to answer the question that follow :

    26. An urn contains 6 red, 4 blue, 2 green and 3 yellow marbles. If four marbles are picked at random, what is the probability that at least one is blue ?

    A .4/15

    B. 69/91
    C. 11/15

    D. 2/5
    E.None of these



    27.If two marbles are picked at random, what is the probability that both are read ?
    A. 1/6

    B.1/3
    C.2/15

    D.2/5
    E.None of these

    28.If three marbles are picked at random, what is the probability that two are blue and one is yellow?

    A.3/91

    B.1/5
    C.18/455

    D.7/15
    E.None of these



    29.If four marbles are picked at random, what is the probability that one is green, two are blue and one is red?

    A.24/455

    B.13/35
    C.11/15

    D.7/91
    E.None of these



    30.If two marbles are picked at random, what is the probability that either both are green or both are yellow?

    A.5/91

    B.1/35
    C.1/3

    D.4/105
    E.None of these



    Directions (31-35): Study the information carefully and answer the questions that follow

    A school consisting of a total of 1560 students has boys and girls in the ratio of 7:5 respectively. All the students are enrolled in different types of hobby classes viz: Singing, Dancing and Painting. One-fifth of the boys are enrolled in only Dancing classes. Twenty percent of the girls are enrolled in only Painting classes. Ten percent of the boys are enrolled in only Singing classes. Twenty four percent of the girls are enrolled in both Singing and Dancing classes together. The number of girls enrolled in only Singing classes is two hundred percent of the boys enrolled in the same. One-thirteenth of the boys are enrolled in all the three classes together. The respective ratio of boys enrolled in Dancing and Painting classes together to the girls enrolled in the same is 2:1 respectively. Ten percent of the girls are enrolled in only Dancing classes whereas eight percent of the girls are enrolled in both Dancing and Painting classes together. The remaining girls are enrolled in all the three classes together. The number of girls enrolled in the same. The remaining boys are enrolled in only Painting classes.



    31. What is the number of boys who are enrolled in Dancing ?

    A.318

    B.364
    C.292

    D.434
    E.None of these



    32.Total number of girls enrolled in Singing is approximately what percent of the total number of students in the school ?

    A.37

    B.19
    C.32

    D.14
    E.26



    33.What is the total number of students enrolled in all the three classes together ?

    A.135

    B.164
    C.187

    D.142
    E.None of these



    34.What is the respective ratio of the number of girls enrolled in only Painting classes to the number of boys enrolled in the same ?

    A.77 : 26

    B.21 : 73
    C.26 : 77

    D.73 : 21
    E. None of these



    Directions (35-39) : Study the table carefully to answer the questions that follow -----

    Profit (In Rs.’000) Made by Six Different Shopkeepers over the Months

    Month


    Shopkeeper


    October

    2009


    November

    2009


    December

    2009


    January

    2010


    February

    2010


    March

    2010

    P


    5.25


    6.04


    5.84


    6.10


    5.95


    6.02

    Q


    4.84


    4.28


    4.97


    4.88


    .5.04


    5.12

    R


    4.99


    5.82


    5.48


    5.45


    5.68


    5.36

    S


    5.06


    5.11


    5.28


    5.38


    5.44


    5.59

    T


    5.28


    4.96


    5.31


    5.69


    4.93


    5.72

    U


    5.94


    6.23


    5.87


    6.07


    6.19


    6.23



    35.What is the respective ratio between the profit earned by shopkeeper U in the months February- 2010 and March-2010 together to that earned the same months ?

    A.637 : 512

    B.621 : 508
    C.512 : 637

    D.508 : 621
    E.None of these



    36.What is the per cent increase in profit of shopkeeper S in the month of December -2009 over the previous month ? (rounded off to two digits after decimal)

    A.3.15

    B.2.67
    C.2.18

    D.3.33
    E.None of these



    37.Which shopkeeper’s profit kept increasing continuously over the given months ?

    A. R

    B. Q
    C.T

    D.U
    E.None of these



    38.What is the difference in profit earned by shopkeeper T in January-2010 from the previous month?

    A.Rs. 640/-

    B.Rs. 420/-
    C.Rs. 380/-

    D.Rs. 760/-
    E.None of these

    39.What was the average profit earned by shopkeeper R in the months of October-2009 and Novemberr-2009 together?

    A.5405

    B.5040
    C.4825

    C.4950
    E.None of these

    Directions (40-44) : Study the given table carefully to answer the questions that follow ---Number of people staying in Five Different Localities and the Percentage Breakup of Men, Women and Children in them



    Locality




    Total No. of People


    Percentage

    M Men


    W Women


    C Children

    F


    5640


    55


    35


    10

    G


    4850


    34


    44


    22

    H


    5200


    48


    39


    13

    I


    6020


    65


    25


    10

    J


    4900


    42


    41


    17



    40.Total number of people staying in locality J forms approximately what percent of the total number of people staying in locality F ?

    A. 81

    B. 72
    C. 78
    D. 93
    E. 87



    41.What is the total number of children staying in localities H and I together ?

    A.1287

    B.1278
    C.1827
    D.1728
    E.None of these



    42. The number of women staying in which locality is highest ?

    A.H

    B.J
    C.F

    D.G
    E.None of these
  3. krishna

    krishna Banned

    43.What is the total number of men and children staying in locality I together ?

    A.4115

    B.4551
    C.4515

    D.4155



    44.What is the respective ratio of number of men staying in locality F to the number of men staying in locality H ?

    A. 517 : 416

    B. 403 : 522
    C .416 : 517

    D. 522 : 403
    E. None of these



    45.The computed interest earned by Suresh on a certain amount at the end of two years at the rate of 8 p.c.p.a was Rs. 1,414.4. What was the total amount that Suresh got back at the end of two years in the form of principal plus interest earned ?

    A.Rs. 9,414.4

    B.Rs.9,914.4
    C.Rs. 9,014.4

    D.Rs. 8,914.4
    E.None of these



    46.The respective ratio of the present ages of a mother and daughter is 7:1. Four years ago the respective ratio of their ages was 19:1. What will be the mother’s age four years from now ?

    A.42 years

    B.38 years
    C.46 years

    D.36 years
    E.None of these



    47.Three friends J,K and L jog around a circular stadium and complete one round in 12, 18 and 200 seconds respectively. In how many minutes will all the three meet again at the starting point ?

    A.5

    B.8
    C.12

    D.3
    E.None of these



    48.4 men can complete a piece of work in 2 days. 4 women can complete the same piece of work in 4 days whereas 5 children can complete the same piece work in 4 days. If, 2 men, 4 women and 10 children work together, in how many days can the work be completed ?

    A.1 day

    B.3 days
    C.2 days

    D.4 days
    E.None of these



    49. The speed of a boat when travelling downstream is 32 kms./hr., whereas when travelling upstream it is 28 kms/hr. What is the speed of the boat in still water ?

    A.27 kms./hr.
    B.29 kms./hr.
    C.31 kms./hr.
    D.Cannot be determined
    E.None of these



    Directions (50-54) : Study the following tables carefully and answer the questions given below :

    Number & Percentage of Candidates Qualified in a Competitive Examination :

    Number of Candidates appeared in a Competitive Examination from five centres over the year
    NUMBER
    Centre


    Mumbai


    Delhi


    Kolkata


    Hyderabad


    Chennai

    2001


    35145


    65139


    45192


    51124


    37346

    2002


    17264


    582048


    52314


    50248


    48932

    2003


    24800


    63309


    56469


    52368


    51406

    2004


    28316


    70316


    71253


    54196


    52315

    2005


    36503


    69294


    69632


    58360


    55492

    2006


    29129


    59216


    64178


    48230


    57365

    2007


    32438


    61345


    56304


    49178


    58492



    Approximate Percentage of Candidates qualified to appear in the Competitive Examination from five centres over the years

    PERCENTAGE

    Mumbai


    Delhi


    Kolkata


    Hyderabad


    Cennai

    12


    24


    18


    17


    9

    10


    28


    12


    21


    12

    15


    21


    23


    25


    10

    11


    27


    19


    24


    8

    13


    23


    16


    23


    13

    14


    20


    21


    19


    11

    16


    19


    24


    20


    14



    50.In which of the following years was the difference in number of candidates appeared from Mumbai over the previous year the minimum ?
    A. 2004
    B. 2006
    C. 2007
    D. 2002
    E. None of these



    51. In which of the following years was the number of candidates qualified from Chennai, the maximum among the given years ?

    A. 2007
    B. 2006
    C. 2005
    D. 2003
    E. None of these
  4. krishna

    krishna Banned

    52.Approximately what was the total number of candidates qualified from Delhi in 2002 and 2006 together ?

    A. 27250
    B. 25230
    C. 30150
    D. 28150
    E. 26250



    53.Approximately how many candidates appearing from Kolkata in 2004 qualified in the competitive examination ?

    A. 13230
    B. 13540
    C. 15130
    D. 15400
    E. 19240

    54.Approximately what was the difference between the number of candidates qualified from Hyderabad in 2001 and 2002 ?

    A. 1680
    B. 2440
    C. 1450
    D. 2060
    E. 1860

    IBPS Bank PO CWE General Awareness Questions

    GENERAL AWARENESS/ MARKETING/ COMPUTERS



    55.What is the full form of ‘NBFC’ as used in the Financial Sector ?

    A. New Banking Finance Company
    B. National Banking & Finance Corporation
    C. New Business Finance & Credit
    D. Non Business Fund Company
    E. None of these



    56.As per the news published in various financial newspapers, the RBI is reworking the roadmap on Capital Account Convertibility. If this is done, who amongst the following would be able to invest in foreign projects or acquire assets outside India without any restrictions ?

    (1) Public Sector Banks
    (2) Companies which are registered in India
    (3) Govt. of India
    (4) Any Individual

    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. All (1), (2), (3) and (4)
    E. None of these



    57.Many a times, we read about Special Drawing Right (SDR) in newspapers. As per its definition, SDR is a monetary unit of the reserve assets of which of the following organizations/agencies ?

    A.World Bank
    B.International Monetary Fund (IMF)
    C.Asian Development Bank
    D.Reserve Bank of India
    E.None of these



    58.Which of the following is/are the highlights of the Union Budget 2010-11 ?

    1.Number of new steps taken to simplify the Foreign Direct Investment (FDI) regime.
    2.Rs. 16,500 crore provided to ensure that the Public Sector Banks are able to attain a minimum 8% capital (Tier I) by March2011. More than Rs.1,74,000 crore provided for the development of the infrastructure in the company ?
    A.Only 1
    B.Only 2
    C.Only 3
    D.All 1, 2 & 3
    E.None of these



    59.As per the news published in major financial newspapers, the Union Govt. is planning to divest 20% stake in the state owned Hindustan Copper Ltd. What does it really mean ?

    A.The Govt. will bring 20% more capital into the company
    B.The Govt. will sell 20% of its total share to the public
    C.The Govt. is planning to purchase 20% shares in state owned company
    D.20% of the total shares in Hindustan Copper Ltd. Will be sold to its employees
    E.None of these

    60.As per the newspaper reports, the Govt. of India made an auction of the Third Generation Spectrum (3 G) recently. Which of the following ministries was actively involved in the process?

    A.Ministry of Heavy Industries
    B.Ministry of Science & Technology
    C.Ministry of Commerce
    D.Ministry of Foreign Affairs
    E.None of these



    61.As per the recent announcement , the Govt. of India will provide an amount of Rs. 48,0000 crore to develop Rural Infrastructure in the country. This planned development is being undertaken under which of the following schemes ?

    A.Bharat Nirman
    B.Indira Aawas Yojana
    C.Backward Region Grant Fund
    D.Drought Mitigation Fund
    E.None of these

    IBPS Bank PO Computer knowledge questions

    62. As per the current practice, the maximum part of the Global Foreign Exchange Reserves (more than 60%) and Foreign Exchange Transactions (more than 90%) take place in only one currency all over the world. Which is that currency ?

    A.Euro

    B.Pound Sterling
    C.US Dollar

    D.Yen
    E.None of these



    63.The RBI Governor, in one of his speeches, made a mention of Inflation Index and said “the problem in India is that which inflation index to target as there are several such indices”. Which of the following statements is CORRECT in this regard ?

    A.There is one WPI index and four CPI indices
    B.There are four WPI indices and one CPI index
    C.There are two WPI indices and two CPI indices
    D.There is one WPI index and one CPI index
    E.There are ten different types of WPI and CPI indices



    64.Which of the following agencies/ organizations has recently decided that all the Stock Exchanges should introduce physical settlement of equity derivatives ?

    A.Reserve Bank of India
    B.Bombay Stock Exchange
    C.Registrar of Companies
    D.Securities and Exchange Board of India
    E.All of these



    65.Recently, India took part “ Nuclear New Build 2010 Conference” organized in

    A.New Delhi

    B.London
    C.Pairs

    D.Hong Kong
    E.None of these



    66.Which of the following schemes announced in the Union Budget 2012-11 will have a direct impact on the pricing pattern of fertilizers ?

    A.Minimum support price for food grains
    B.Instant credit for purchase of fertilizers and seeds
    C.Nutrient based subsidy for fertilizers
    D.Special incentives to small and marginal farmers
    E.None of these



    67.As we know, with the launch of Nano by Tatas, India has become favourite Small Car Destination of the World. Other than India, which of the following countries is also a popular destination of small cars ?

    A.Britain
    B.France
    C.Germany
    D.Thailand
    E.None of these



    68.Many economists and financial analysts are of the opinion that India could withstand the recent global economic crisis comfortably because of a good fiscal consolidation and Govt.’s adherence to the targets fixed by the

    A.Fiscal Responsibility and Budget Management Act
    B.Banking Regulation Act
    C.Finance Bill Act
    D.Foreign Exchange Management Act
    E.All of these



    69.As per the decision taken by the competent authorities, the Qualified Institutional Buyers (QIBs) are required to pay 100% application money to make them eligible to bid for public issues. How much amount were the QIBs paying as application or margin money prior to this decision ?

    A.5%

    B.1 %
    C.10%

    D.50%
    E.None of these



    70.The Finance Minister of India, in one of his speeches said that “the current high inflation is not because of monetary expansion but due to supply side bottlenecks in certain essential commodities”. This means that the Finance Minister is of the view that

    1.the liquidity position in market is quite comfortable these days
    2.Inflation being experienced these days is not cost push inflation
    3.Markets are flooded with luxury goods but essential commodities are definitely in short supply.

    A.Only 1 is true
    B. Only 2 is true
    C. Only 1 & 2 are true
    D. All are true
    E. None of these



    71.North Korea and USA decided to resume their peace talk after a gap of several months. Both the countries have a dispute over which of the following issues ?

    A. Bailout package offered by USA
    B. Membership of ASEAN to North Korea
    C. Nuclear programme of North Korea
    D. Soaring relations of China with North Korea
    E. None of these



    72.Who amongst the following was the Chairperson of the 13th Finance Commission which submitted its report to the President of India recently ?

    A. Mr. M.V. Kamath
    B. Dr. C. Rangarajan
    C. Dr. D. Subbbarao
    D. Dr. Rakesh Mohan
    E. Dr. Vijay Kelkar



    73. As per the news published in various newspapers, the RBI is considering the grand of licence to some new companies, particularly NBFCs to act as full-fledged banks. Which of the following will be considered NBFC ?

    A.NABARD
    B.Life Insurance Corporation of India
    C.Reliance Capital
    D.SEBI
    E.None of these



    74.As per the newspaper reports, China is likely to drop its special ‘Yuan’ policy soon. What is this special Yuan policy being followed by China at present ?

    1.China had initiated the policy of Yuan’s exchange rate with dollar to Yuan since 2008 at a specified rate decided by it and not by the market forces.

    2.China has initiated a policy which says that all payments in China should be done in Yuan only. No other currency is acceptable.

    3.China has a policy of accepting all payments for its exports in dollar while all imports are paid in Yuan only. US and some other nations do not agree with this.

    A.Only 1

    B.Only 2
    C.Only 3

    D.Only 1 & 2
    E.None of these
  5. krishna

    krishna Banned

    IBPS Bank PO CWE Reasoning Questions

    IBPS Bank PO CWE Coding and decoding,blood relation,datasufficiency questions........



    1. BE' is related to 'GJ' in the same way as 'PS' is related to
    1) UY
    2) UX
    3) UZ
    4) VY
    5) None of these Ans. 1 (2)





    2. Among P, Q, R, S and T, each having scored different marks, R scored more marks than P and T. Q scored less marks than T. S did not score the highest marks. Who among them scored the highest?
    1) P
    2) T
    3) R
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans. 2 (3)



    3. Pointing to a girl, Nidhi said, 'She is the daughter of my grandmother's only child.' How is the girl related to Nidhi?
    1) Sister
    2) Self
    3) Cousin sister
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans.3 (4)





    4. In a certain code MOAN is written as 5%3$ and NEWS is written as $1@8. How is SOME written in that code?
    1) 8%o51
    2) 85%8
    3) 8@51
    4) 8%31
    5) None of these Ans.4 (1)



    5. In a certain code language 'how many books' is written as 'sa da na' and 'many more days' is written as 'ka pa da'. How is 'books' written in that code language?
    1) sa
    2) na
    3) sa or na
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans 5)(3)

    6. In a certain code MAJORITY is written as 'PKBNXSHQ'. How is SANCTION written in that code?
    1) TBODMNHS
    2) DOBTMNHS
    3) TBODSHNM
    4) DOBTOPJU
    5) None of these Ans.6 (2)


    7. The position of the first and the sixth digits in the number 5120397468 are interchanged, similarly the positions of the second and the seventh digits are interchanged and so on. Which of the following will be the fourth digit from the right end after the rearrangement?
    1) 1
    2) 5
    3) 7
    4) 9
    5) None of these Ans.7 (1)

    8. How many such pairs of letters are there in the word OROANISED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) More than three Ans. 8 (3)



    9. How many meaningful English words can be made with the letters ITRM using each letter only once in each word?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) More than three Ans. 9 (2)

    10. The position of how many digits in the number 8247531 will remain unchanged after the digits are rearranged in ascending order within the number?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) More than three Ans.10 (3)





    11. In a row of twenty-five children facing North, W is fifth to the right of R, who is sixteenth from the right end of the row. What is W's position from the right end of the row?
    1) Eleventh
    2) Tenth
    3) Twelfth
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans 1)

    Directions (Q. 12-14): Study the following, information carefully and answer the questions, which follow:
    Five plays A, B, C, D and E were organized in a week from Monday to Saturday with one play each day and no play was organised on one of these days. Play D was organised before Thursday but after Monday. Play E was organised on Saturday. Play C was not organised on the first day. Play B was organized on the next day on which play C was organised. Play A was organised on Tuesday.
    12. On which day was play B organised?
    1) Thursday
    2) Friday
    3) Wednesday
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans.12 (2)


    13. On which day was no play organised?
    1) Monday
    2) Wednesday
    3) Thursday
    4) Data inadequate
    5) None of these
    Ans.13 (1)



    14. Which play was organised on Wednesday?
    1) A
    2) C
    3) D
    4) Data inadequate
    5) None of these
    Ans.14 (3)
    15. If ‘÷’ means '+'; 'x' means '-',; '+' means 'x’ and '-' means '÷', then 24 -4÷6 x3+4 =?
    1) 36
    2) 24
    3) 8
    4) 4
    5) None of these
    Ans.15 (5)


    16. What should come next in the following number series? 98761234598712345987123498
    1) 7
    2) 1
    3) 2
    4) 5
    5) None of these
    Ans.16 (2)


    17. Each consonant in the word CORDIAL is changed to the previous letter in the English alphabet and each vowel is changed to the next letter in the English alphabet and the letters so obtained are rearranged in alphabetical order. Which of the following will be the second from the right end after the rearrangement?
    1) Q
    2) K
    3) P
    4) B
    5) None of these
    Ans.17 (3)


    18. Meena correctly remembers that her father's birthday is after eighteenth May but before twentysecond May. Her brother correctly remembers that their father's
    Birthday is before twenty-fourth May but after Twentieth May. On which date in May was definitely their father's birthday?
    1) Twentieth
    2) Nineteenth
    3) Eighteenth
    4) Cannot be determined
    5) None of these
    Ans.18 (5)


    Directions (Q. 19-20): Study the following information and answer the questions given below:
    (i) 'P÷ Q' means 'P is sister of Q'.
    (ii) 'P x Q' means 'P is brother of Q'.
    (iii) 'P - Q' means 'P is mother of Q'.
    (iv) 'P + Q' means 'P is father of Q'.
    19. Which of the following means 'M is maternal uncle of T?
    1) M÷K+T
    2) M x K+T
    3) M x K-T
    4) M ÷ K - T
    5) None of these
    Ans.19 (4)

    20. Which of the following means 'H is paternal grandfather of T?
    1) H +J+T
    2) T x K + H
    3) H +J x T
    4) H - J + T
    5) None of these
    Ans.20 (1)


    Directions (Q. 21-25): Following questions are based on the five three-digit numbers given below:
    832 965 748 259 614
    21. Which of the following is the third digit of the second lowest number?
    1) 2
    2) 5
    3) 8
    4) 9
    5) 4
    Ans. 21 (5)


    22. Which .of the following is the sum of the first' and the second digits of the highest number?
    1) 11
    2) 15
    3) 10
    4) 7
    5) None of these
    Ans.22 (2)

    23. If the positions of the second and the third digits of each of the numbers are interchanged, which of the following will be the last digit of the lowest number?
    1) 5
    2) 1
    3) 6
    4) 4
    5) 3
    Ans.23 (1)


    24. If the positions of the first and the second digits of each of the numbers are interchanged, which of the following will be the second digit of the second highest number?
    1) 8
    2) 6
    3) 7
    4) 5
    5) None of these
    Ans.24 (5)


    25. Which of the following is the difference between the first and the third digits of the third highest number?
    1) 6
    2) 4
    3) 1
    4) 7
    5) None of these
    Ans.25 (3)





    Directions (Q. 26-31): In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions numbered I, II and m. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

    26. Statements:All stones are poles.
    All poles are desks.
    Some desks are nets.
    All nets are days.
    Conclusions: I. Some nets are stones.
    II.Some desks are stones.
    III.Some days are desks.

    1) Only I and II follow
    2) Only I and III follow
    3) Only II and III follow
    4) All I, II and III follow
    5) None of these

    Ans.26 (3)





    27. Statements: Some months are weeks.
    Some weeks are years.
    All years are buses.
    All buses are trains.
    Conclusions: I. Some trains are weeks.
    II. Some buses are weeks.
    III.Some trains are months.
    1) Only I and II follow
    2) Only II and III follow
    3) Only I and III follow
    4) All, I, II and III follow
    5) None of these
    Ans.27 (1)


    28. Statements: Some stations are rails.
    All rails are rivers.
    All rivers are papers.
    Some papers are cards.
    Conclusions: I. Some cards are stations.
    II.Some rivers are stations.
    III. Some cards are rivers.
    1) Norte follows
    2) Only I follows
    3) Only II follows
    4) Only III follows
    5) Only II and III follow
    Ans.28 (3)


    29. Statements: All windows are roofs.
    All roofs are glasses.
    Some glasses are plates.
    Some plates are carpets.
    Conclusions: I. Some plates are windows.
    II. Some glasses are windows.
    III. Some carpets are roofs.
    1) None follows
    2) Only I follows
    3) Only II follows
    4) Only III follows
    5) Only I and II follow
    Ans.29 (3)


    30. Statements: All trees are jungles.
    All jungles are houses.
    All houses are buildings.
    All buildings are villages.
    Conclusions: I. Some villages are houses.
    II. Some buildings are jungles.
    III. Some houses are trees.
    1) Only I and II follow
    2) Only II and III follow
    3) Only I and III follow
    4) All I, II and III follow
    5) None of these
    Ans.30 (4)


    31. Statements: Some books are calendars.
    No calendar is a paper.
    All papers are pencils.
    Some pencils are chairs.
    Conclusions: I. Some chairs are books.
    II. No chair is a book.
    III. Some pencils are calendars.
    1) None follows
    2) Only either I or II follows
    3) Only either I or II and III follow
    4) Only III follows
    5) Only n follows
    Ans.31 (2)


    Directions (Q. 32-37): Study the following arrangement and answer the questions given below:
    M5%PU2A$43ZEK 19QRI@D7F88WN6#V©J*Y
    32. Which of the following is the ninth to the right of the seventeenth from the right end of the above arrangement?
    1) N
    2) $
    3)4
    4) W
    5) None of these
    Ans.32 (1)


    33. Which of the following is the fourth to the left of the sixth to the left of W in the above arrangement?
    1) U
    2) D
    3) E
    4) ©
    5) None of these Ans.33 (5)
  6. krishna

    krishna Banned

    34. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) More than three
    Ans.34 (3)


    35. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a symbol but not immediately preceded by a number?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) More than three
    Ans.35 (3)


    36. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    1) P5A
    2) 4AE
    3) QIK
    4) F8@
    5) VN*
    Ans.36 (5)

    37. If all the symbols and the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the twelfth from the left end?
    1) E
    2) K
    3) Z
    4) D
    5) None of these
    Ans.37 (5)


    Directions (Q. 38-43): In each question below is given a group of digits/symbols followed by four combinations of letters numbered (1), (2), (3) and (4). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits/symbols based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of digits/symbols, mark (5), ie 'None of these' , as your answer. Digit/Symbol : 5 @ 3 © 9 8 % 8 1 4 2 $ # 7 6 * Letter Code : P I MAE G F J H B D. N R Q T U .
    Conditions: (i) If the first unit is a symbol and the last unit is an even digit both are to be coded as the code for the even digit.
    (ii) If the first unit is all even digit and the last unit is an odd digit their codes are to be interchanged.
    (iii) If the first unit is an odd digit and the last unit is a symbol both at e 1:0 be coded as the code for the symbol.
    (iv) If both the first and the last units are symbols both are to be coded as Z.


    38. 9@374%
    1) EIMQBF
    2) FBQMIE
    3) ZIMQBZ
    4) FIMQBF
    5) None of these
    Ans.38 (4)



    39. 29©$#1
    1) HEANRD
    2) DEANRH
    3) DEANRD
    4) HEANRH
    5) None of these Ans.39 (1)


    40. *479@©
    1) UBQEIA
    2) ZBQEIA
    3) ZBQEIZ
    4) ABQEIU
    5) None of these Ans.40 (3)


    41. % 286$3
    1) FDGTNF
    2) FDGTNM
    3) FGDTNM
    4) WGTNZ
    5) None of these Ans.41 (2)


    42. 54#*@6
    1) PBURIT
    2) PBRUIP
    3) TBRUIP
    4) TBRUIT
    5) None of these Ans.42 (5)



    43. $63©94
    1) NTMAEN
    2) BTMAEB
    3) ZTMAEB
    4) NTMAEB
    5) None of these Ans.43 (2)


    Directions (Q. 44-48): Study the following information carefully and answer the questions given below:
    A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. F is second to the right of A and third to the left of C. B is second to the left of C and fourth to the right of H. D is second to the right of G


    44. Who is to the immediate left of D?
    1) H
    2) C
    3) G
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans.44 (2)


    45. Who is second to the right of E?
    1) B
    2) G
    3) H
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans.45 (1)


    46. Who is third to the left of B?
    1) E
    2) H
    3) F
    4) Data inadequate
    5) None of these Ans.46 (5)


    47. What is the position of G with respect to A?
    1) Third to the left
    2) Third to the right
    3) Fifth to the left
    4) Fourth to the right
    5) Fifth to the right Ans.47 (4)


    48. In which of the following combinations is the third person sitting in between the first and the second persons?
    1) BGC
    2) EFB
    3) DAH
    4) AEF
    5) GCD Ans.48 (3)


    Directions (Q. 49-54): In the following questions, the symbols @, ©, $, % and # are used with the following meaning as illustrated below:
    'P $ Q' means 'P is not greater than Q'.
    'P@Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.
    'P # Q' means' P is not smaller than Q'.
    'P © Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'.
    'P % Q' means 'P is neither smaller than nor greeter than Q'.
    Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

    49. Statements: D # K K @ T, T $ M,. M '% .T
    Conclusions: I. J @ T
    II. J%T
    III. D@T
    1) Only I is true
    2) Only II is true
    3) Only either I or II is true
    4) Only IV is true
    5) Only either I or II and III are true Ans.49 (5)


    50. Statements: R@N,N©D, O$J, J#B
    Conclusions: I. R @ J
    II. J@N
    III. B@D
    1) None is true
    2) Only I is true
    3) Only II is true
    4) Only III is true
    5) Only I and III are true Ans.50 (3)





    51. Statements: W © B, B % V, V $ R, R@K
    Conclusions: I. K © B
    II. R#B
    III.V@W
    1) Only I and II are true
    2) Only I and III are true
    3) Only II and III are true
    4) AII I, II and III are true
    5) None of these Ans.51 (3)



    52. Statements: H $ M, M # T, T @ D, D © R
    Conclusions: I. D © M
    II. R@M
    III. H$T
    1) None is true
    2) Only I is true
    3) Only II is true
    4) Only III is true
    5) Only I and II are true Ans.52 (2)


    53. Statements: B % J, J @ K, K © T, T $ F
    Conclusions: I. F @ K
    II. B@K
    III.B@F
    1) Only I and II are true
    2) Only I and III are true
    3) Only II and III are true
    4) All I, II and III are true
    5) None of these Ans.53 (1)



    54. Statements: F # B, B $ M, M @ K, J< e N
    Conclusions: I. N @ M
    II. F$M
    III. K©B
    1) Only I is true
    2) Only II is true
    3) Only III is true
    4) Only II and III are true
    5) None is true Ans.54 (5)





    Directions (55-60): Study the following information carefully and answer the given questions:
    A word and number arrangement machine when given an. input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of
    input and rearrangement.
    Input : sale data 1823 for 95 then 38
    Step I : data sale 1823 for 95 then 38
    Step II : data 95 sale 18 23 for then 38
    Step III : data 95 for sale 18 23 then 38
    Step IV : data 95 for 38 sale 18 23 then
    Step V : data 95 for 38 sale 23 18 then
    Step VI : data 95 for 38 sale 23 then 18
    and step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
    As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

    55. Input: year 39 stake47 house full 94 55 How many steps will be required to complete the rearrangement?
    1) Five
    2) Six
    3) Four
    4) Seven
    5) None of these Ans.55 (2)


    56. Step II of an input is: car 83 lost ever 324674 now How many more steps will be required to complete the rearrangement?
    1) Three
    2) Four
    3) Five
    4) Six
    5) None of these Ans.56 (2)


    57. Step III of an input is : and 79 code 27 18 new goal 34 Which of the following will definitely be the input?
    1) code and 79 27 18 new goal 34
    2) code 27 18 new goal 34 and 79
    3) code 27 and 1879 new goal 34
    4) Cannot be determined
    5) None of these Ans.57 (4)





    58. Input: water full never 35 78 16 height 28 Which of the following steps will be the last?
    1) VI
    2) VII
    3) VIII
    4) IX
    5) None of these

    Ans.58 (1)
  7. krishna

    krishna Banned

    59. Step II of an input is: high 69 store pay 36 43 15 there Which of the following will be step VI?
    1) high 69 pay 43 store 36 there 15
    2) high 69 pay 43 store 36 15 there
    3) high 69 pay 36 43 store 15 there
    4) There will be no such step
    5) None of these Ans.59 (4)

    60. Input: train more 2953 fast gear 3784 Which of the following steps will be the last but one?
    1) IX
    2) VIII
    3) VII
    4) VI
    5) None of these

    Ans.60 (5)



    Directions (Q. 61-70): Study the following information carefully and answer the questions given below:
    Following are the conditions for selecting Assistant General Manager-HR in an organisation.
    The candidate must
    (i) be at least 40 years and not more than 50 years old as on 01-05-2010.
    (ii) be postgraduate in Personnel
    Management /HR with at least 60 per cent marks.
    (iii) have post-qualification work experience of at least fifteen years out of which at least five years as Senior Manager-HR in an organization.
    (iv) have successfully implemented HR-System in his/ her organisation sometime during the past three years.
    (v) have secured at least 45 per cent marks in the selection process.
    In the case of a candidate who satisfies all the conditions EXCEPT at
    (A) (ii) above but has secured at least 50 per cent marks in postgraduation and at least 65 per cent marks in the selection process, the case is to be referred to Executive Director.
    (B) (iii) above but has at least twelve years' post qualification work experience out of which at least eight years as Senior Manager-HR in an organisation, the case is to be referred to Chairman.
    In each question below details of one candidate are given. You have to take one of the courses of action based on the information provided and the conditions and sub-conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 01-0572010.
    Mark answer 1) if the candidate is to be selected.
    Mark answer 2) if the candidate is not to be selected.
    Mark answer 3) if the data provided are not adequate to take a decision.
    Mark answer 4) if the case is to be referred to Executive Director.
    Mark answer 5) if the case is to be referred to Chairman.





    61. Pranab Ghosh was born on 8th March 1968. He has been working for the past eighteen years in an organisation out of which last seven years as Senior Manager-HR after completing his postgraduation in HR with 68 per cent marks. He had successfully implemented HR-System last year in his organisation. He has secured 50 per cent marks in the selection process.

    62. Sheetal Jha has been working in an organisation for the past twenty years out of which ten years as Senior Manager-HR after completing her postgraduation in Personnel Management with 70 per cent marks. She was born on 2nd December 1965. She has secured 45 percent marks in the selection process.

    63. Prabir Sengupta was born on 8th May 1963. He has secured 65 percent marks in the selection process. He has been working for the past fifteen years in an organisation, out of which twelve years as Senior Manager HR, after completing his post graduation in HR with 55 per cent marks. He has successfully implemented HR-System in his organisation during the last two years.

    64. Shailesh Kumar has been working in an organisation for the past thirteen years, out of which nine years as Senior Manager-HR after completing his postgraduation in HR with 68 per cent marks. He was born on 15th September 1968. He has secured 48 per cent marks in the selection process. He has successfully implemented HR-System in his organization two years back.

    65. Navin Chopra was born on 12th June 1967. He has been working for the past sixteen years, out of which seven years as Senior Manager-HR after completing his post-graduation in Personnel Management with 75 per cent marks. He has secured 44 per cent marks in the selection process. He has successfully implemented HR-System in his organisation last year.

    66. Meera Kulkarni has been working for the past seventeen years, out of which eight years as Senior Manager-HR, after completing her postgraduation in Personnel Management with 66 per cent marks. She has successfully implemented HR-System in her organisation during the last two years. She has secured 49 per cent marks in the selection process. She was born on 14th December 1971.

    67. Akash Shastri was born on 12th April 1967. He has been. working for the past sixteen years, out of which six years as Senior Manager-HR, in an organisation after completing his postgraduation in HR with 58 per cent marks. He has successfully implemented HR-System in his organization last year. He has secured 65 per cent marks in the selection process.

    68. Shekhar Jena has been working for the past fifteen years, out of which last seven years as Senior Manager-HR, in an organisation after completing his postgraduation in HR with 68 per cent marks. He has secured 60 per cent marks in the selection process. He was born on 16th.

    69. Sunetra Govil was born on 5th April 1964. She has been working for the past seventeen years, out of which nine years as Senior Manager-HR, in an organisation. She has secured 48 per cent marks in the selection process. She has also secured 69 per cent marks in her post- graduation in Personnel Management. She successfully implemented HR-System in her organisation last year.

    70. Mohit Saxena was born on 27th July 1963. He has been working for the past thirteen years, out of which nine years as Senior Manager-HR, after completing his post- graduation in HR with 67 per cent marks. He has secured 49 per cent marks in the Selection process. He has successfully implemented HR-System in his organisation during the past three years.
    Answers :(Q.61-70)
    Q.No. Person (i) (ii)/(A) (iii)/(B) (iv) (V) Ans
    61. Pranab √ √ √ √ √ 1
    62. Sheetal √ √ √  √ 3
    63. Prabir √ (√) √ √ √ 4
    64. Shailesh √ √ (√) √ √ 5
    65. Navin √ √ √ √ × 2
    66. Meera × √ √ √ √ 2
    67. Akash √ (√) √ √ √ 4
    68. Shekhar √ √ √ √ √ 1
    69. Sunetra √ √  √ √ 3
    70. Mohit √ √ (√) √ √ 5

    Directions (Q. 71-75): Below in each question are given two statements (A) and (B). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choices correctly depicts the relationship between these two statements.
    Mark answer 1) if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
    Mark answer 2) if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
    Mark answer 3) if both the statements (A) and (B) are independent causes.
    Mark answer 4) if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.
    Mark answer 5) if both the statements (A) and (B) are effects of some common cause.

    71. (A) The Govt has marginally increased the procurement price of wheat for the current crop.
    (B) The current wheat crop is expected to be twenty per cent more than the previous wheat crop.
    Ans.71 (1)
    72. (A) The municipal authority demolished the tea stall located on the footpath on the busy road.
    (B) A large number of people have been taking their evening tea at the tea stall located on the footpath on the main road, blocking pedestrian movement.
    Ans.72 (2)
    73. (A) Majority of the students left the local school as the school building was in a dilapidated condition.
    (B) The school authority decided to close down the school immediately and shift the remaining students to a make-shift school.
    Ans.73 (1)
    74. (A) The braking system of the tourist bus carrying 40 passengers failed while negotiating a stiff climb on a hilly road.
    (B) The tourist bus fell into the gorge killing at least ten passengers and seriously injuring all the remaining.
    Ans.74 (1)

    75. (A) The state govt has decided to boost English language education in all the schools from the next academic year.
    (B) The level of English language of the school students of the State is comparatively lower than that of the neighbouring states.
    Ans.75 (2)
  8. krishna

    krishna Banned

    IBPS Quantitiative and Reasoning Questions with answers



    1. Four bells will ring at intervals of 18, 24, 32 and 40 seconds. If they begin by ringing together what time will elapse before they ring together again?
    a. 1000 min
    b. 2000 min
    c. 1440 min
    d. 1560 min



    2.At what rate will the interest on Rs. 1125/- be Rs. 225 for 4 years?
    a. 6%
    b. 5%
    c. 8%
    d. 4%



    3,By selling 32 books for Rs. 100/- a man loses 40%. How many books shall he sell for Rs. 100/- to gain 20%?
    a. 18
    b. 16
    c. 10
    d. 8



    4.A person spends Rs. 501 in buying tables and chairs. If the cost of each chair is Rs. 15 and table costs 40% more than the chair and total number of articles he bought was 27, how many of each kind did he buy?
    a. 16, 11
    b. 15, 12
    c. 13, 14
    d. 10, 17



    5.Milk is available in two vessels. The ratio of milk to water in each of the vessels is 9 : 7 and 11 : 8 respectively. Which vessel contains more water?
    a) 2nd Vessel
    b) 3rd Vessel
    c) 1st Vessel
    d) None





    6.If 6 horses eat 108 kg of grass in 4 days, how much grass will be eaten by 20 horses in 3 days?
    a) 440
    b) 270
    c) 430
    d) None

    7.A and B entered into a partnership with Rs.5 lakhs and Rs.6 lakhs respectively. After 6 months A invested Rs.1 lakh and after one more year B withdrew 2 lakhs. Find the share of A in the profit of Rs.26 lakhs at the end of the third year.
    a) 2 lakhs
    b) 4 lakhs
    c) 7 lakhs
    d) 14 lakhs





    8.P and Q entered into a partnership with Rs.75000 and Rs.1,25,000 respectively. Q was the sleeping partner. At the end of the year they shared the profit of Rs.2,40,000 in the ratio of 5 : 3. Find the salary drawn by P.
    a) Rs.48000
    b) Rs.96000
    c) Rs.25000
    d) None



    9.A sum of Rs5500 is lent out in 3 parts in such a way that the interest on first part at 5% for 2 years and the interest on the second part at 6% for 5 years and that of 4% for 5 years on the third part are equal. The ratio in which the sum is divided into three parts is ….
    a) 6 : 2 : 3
    b) 3 : 6 : 2
    c) 3 : 2 : 6
    d) 6 : 3 : 2





    10.Two taps A & B can fill a cistern in 12 and 16 minutes respectively. Both fill taps are opened together, but 4 minutes before cistern is full, one tap A is closed. How much time will the cistern take to fill?
    a) 9 1/7 min.
    b) 3 1/7 min.
    c) 11 1/7 min.
    d) None

    Answers :
    1.C, 2.B, 3.B, 4.A, 5.C, 6.B, 7.D, 8.B, 9.A, 10.A


    IBPS Qunatitaitive aptitude Questions

    1.A sum of money amounts to Rs.6050 in 2 years and to Rs.6655 in 3 years at C.I. being compounded annually. Find the sum and the rate?
    a) Rs.5000, 10%
    b) Rs.6000, 20%
    c) Rs.8000, 10%
    d) None of these





    2.A manufacturer sells an article to a wholesale dealer at a profit of 20% and the wholesale dealer sells it to a retail merchant at a loss of 5%. Find the resultant profit or loss%
    a) 14% loss
    b) 14% gain
    c) 12% gain
    d) None



    3.A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of stream is 2km/hr, it takes him 3 hours to row to a place and back. How far is the place?
    a) 16 km
    b) 10 km
    c) 12 km
    d) 8 km





    4.A boat traveled from A to B and back to A from B in 5 hours. If the speed of boat in still water and the speed of stream be 7.5 kmph and 1.5 kmph, then what is the distance between A and B?
    a) 80 km
    b) 45 km
    c) 18 km
    d) 19 km



    5.A mixture of 66 litres of milk and water are in the ratio of 5 : 1, water is added to make the ratio 3 : 5. find the quantity of water added.
    a) 20 litres
    b) 18 litres
    c) 22 litres
    d) 24 litres





    6.40 litres of mixture of milk and water contains 10% of water. The water to be added to make water content 20% in the new mixture is ….
    a) 6 litres
    b) 6.5 litres
    c) 5.5 litres
    d) 5 litres



    7.A clock which loses 50 seconds every two minutes is set at 6.00 P.M. on a certain day. What is the time shown by this watch if the current time is 3.00 P.M.?
    a) 4 P.M.
    b) 9 P.M.
    c) 5 P.M.
    d) 6 P.M.





    8.Today is Tuesday. What day of the week it was 124 days before?
    a) Wednesday
    b) Thursday
    c) Tuesday
    d) Wednesday



    9.In a km race, P beats Q by 25 m or 5 sec then find the time taken by P to complete the race.
    a) 3 min 15 sec
    b) 4 min 20 sec
    c) 2 min 30 sec
    d) 5 min 10 sec





    10.9876543210 is divisible by
    a) 5, 9 & 11
    b) 5, 9 but not by 11
    c) 9 & 11 but not by 5
    d) 11 & 5 but not by 9

    Answers :
    1.A, 2.B, 3.D, 4.C, 5.C, 6.D, 7.B, 8.B, 9.A, 10.B







    11Find the last digit of the product 8743 x 7156 x 7567 x 8452
    a) 3
    b) 6
    c) 4
    d) 2





    12.Two numbers in binary system are 110010011 and 101010101. Find their difference in decimal system.
    a) 66
    b) 56
    c) 65
    d) 62

    3.The side of a square is decreased by 10%. What is the percent of change in area?
    a) 20% decrease
    b) 100% decrease
    c) 19% decrease
    d) 21% decrease





    14.In an examination, 22% students failed. If the number of passed candidates was 420 more than number of failed candidates, then the total number of candidates appeared the examination is?

    a) 300
    b) 324
    c) 750
    d) 960





    15.The average age of a family of 6 members is 22 years. If the age of the youngest member be 7 years, the average age of the family at the birth of the youngest member is ……
    a) 15 years
    b) 17 years
    c) 17.5 years
    d) 18 years



    16.Find the average of squares of first consecutive even numbers from 1 to 26.
    a) 243
    b) 236
    c) 252
    d) 235

    17.A’s money : B’s money = 4 : 5 and B’s money : C’s money = 2 : 3. If A has Rs.800, then what amount of money C has?
    a) 1600
    b) 2700
    c) 1500
    d) None



    18.The income of A, B and C are in the ratio 7 : 9 : 12 and their spending are in the ratio 8 : 9 : 15. If A saves 1/4th of the income then what is the ratio of the savings of A, B and C?
    a) 56 : 69: 99
    b) 56 : 99 : 69
    c) 69 : 56 : 99
    d) None





    19.A, B and C started a business. The capital of A is three fourth of as much as the capitals of B and C together and the capital of B is two third of as much as the capitals of C and A together. Find the share of C in the annual profit of Rs.1,75,000.

    a) Rs.15000
    b) Rs.30000
    c) Rs.8000
    d) None





    20.If the S.I. for 3 years at 5% is Rs.1200 then find the C.I.
    a) Rs.1206
    b) Rs.1241
    c) Rs.1251
    d) Rs.1261

    Answers :
    1.D, 2.D, 3.C, 4.C, 5.D, 6.C, 7.C, 8.B, 9.D, 10.D





    IBPS Reasoning Number series Questions

    1. 9, 25, ?, 81, 121
    a) 64
    b) 36
    c) 49
    d) 91





    2.5, 8, 13, 20, 29, ?
    a) 30
    b) 38
    c) 32
    d) 33



    3.10, 13, 19, 22, 28, 31, ?
    a) 37
    b) 39
    c) 34
    d) 38





    4.6, 12, 21, ?, 48
    a) 33
    b) 38
    c) 40
    d) 45



    5.2, 5, 9, 14, ?, 27
    a) 21
    b) 20
    c) 25
    d) 22





    6.6, 11, 21, 36, 56, ?
    a) 42
    b) 51
    c) 91
    d) 81



    7.10, 18, 28, 40, 54, 70, ?
    a) 88
    b) 87
    c) 85
    d) 86

    8.120, 99, ?, 63, 48, 35
    a) 82
    b) 80
    c) 70
    d) 63



    9.1, 6, 15, ?, 45, 66, 91
    a) 25
    b) 26
    c) 27
    d) 28





    10.2, 5, 9, 19, 37, ?
    a) 73
    b) 75
    c) 76
    d) 78

    Answers :
    1.C, 2.B, 3.A, 4.A, 5.B, 6.D, 7.A, 8.B, 9.D, 10.B



    IBPS Reasoning Questions -Calendars

    1. Find the number of odd days in 200 days.
    a) 2
    b) 4
    c) 5
    d) 6
  9. krishna

    krishna Banned

    2.Find the number of odd days in 425 days.
    a) 3
    b) 4
    c) 5
    d) 6



    3.Find the number of odd days in 49 years.
    a) 2
    b) 4
    c) 5
    d) 6





    4.What day of the week on 26th Jan 1950?
    a) Monday
    b) Tuesday
    c) Wednesday
    d) Thursday



    5.Gandhiji was born on 2nd October, 1869. What day was it of the week?
    a) Thursday
    b) Friday
    c) Saturday
    d) Sunday





    6.What day of the week on 2nd June, 1988?
    a) Thursday
    b) Friday
    c) Sunday
    d) Saturday



    7.What day of the week on 15th August, 1947?
    a) Thursday
    b) Friday
    c) Sunday
    d) Saturday





    8.What day of the week on 31st October, 1984?
    a) Thursday
    b) Friday
    c) Sunday
    d) Saturday

    9.What day of the week on 14th March, 1993?
    a) Thursday
    b) Friday
    c) Sunday
    d) Saturday





    10. What day of the week on 14th November, 1889?
    a) Monday
    b) Wednesday
    c) Thursday
    d) Saturday

    Answers :
    1.B, 2.A, 3.C, 4.D, 5.C, 6.A, 7.B, 8.D, 9.D, 10.C



    IBPS Bank PO CWE Percentage Topic Questions

    1. A reduction of 10% in price of sugar enables a housewife to buy 5 kg more for Rs. 300/-. Find the reduced price per kg of sugar
    a. 5/-
    b. 4.5/-
    c. 6/-
    d. None



    2. From a 20lt solution of alt and water with 20% salt, 2lt of water is evaporated. Find the new % concentration of salt
    a. 20%
    b. 23%
    c. 25%
    d. None





    3. In a list of weights of candidates appearing for police selections, the weight of A is marked as 58 kg instead of 46.4 kg. Find the percentage of correction required
    a. 30
    b. 20
    c. 24
    d. None



    4. A person spends 20% of his income on rent, 20% of the rest on food, 10% of the remaining on clothes and 10% on groceries. If he is left with Rs. 9520/- find his income
    a. 10000/-
    b. 15000/-
    c. 20000/-
    d. None





    5. A shopkeeper offers three successive discounts of 10%, 20% and 30% to a customer. If the actual price of the item is Rs. 10000, find the price the customer has to pay to the shopkeeper.
    a. 5040/-
    b. 4000/-
    c. 6000/-
    d. None



    6. If 10lt solution of water and alcohol containing 10% alcohol is to be made 20% alcohol solution, find the volume of alcohol to be added
    a. 1 lt
    b. 1.25 lt
    c. 1.5 lt
    d. 2 lt





    7. A is twice B and B is 200% more than C. By what percent is A more than C?
    a. 400
    b. 600
    c. 500
    d. 200



    8. In an examination, a student secures 40% and fails by 10 marks. If he scored 50%, he would pass by 15 marks. Find the minimum marks required to pass the exam
    a. 250
    b. 100
    c. 110
    d. 125





    9. If A is 20% taller than B, by what percent is B shorter than A?
    a. 20%
    b. 25%
    c. 16.66%
    d. None



    10. The population of a town increases at a rate of 10% for every year. If the present population is 12100, find the population two years ago
    a. 11000
    b. 9800
    c. 10000
    d. 10120



    IBPS Bank PO CWE Aptitude Questions

    1. Mohan started a business with a capital of Rs.16000. After 2 months Venu joined him with a capital of Rs.20000. At the end of the year they got Rs.4900 as a profit. Find the share of Mohan in this profit.
    a) Rs.20000
    2) Rs.24000
    c) Rs.18000
    d) None





    2.Kiran started a business with Rs.25000. After certain months Madhav joined with Rs.40000. At the end of the year they shared the profits in the ratio of 3 : 4. After how many months Madhav joined?
    a) 1 month
    b) 2 months
    c) 3 months
    d) 4 months



    3.Vimala and Kamala entered into a partnership with Rs.15000 and Rs.25000 respectively. After 4 months Vimala put in Rs.5000 more. Find the share of Kamala in the annual profit of Rs.26000.
    a) Rs.15000
    b) Rs.12000
    c) Rs.18000
    d) Rs.9000





    4.A and B entered into a partnership with Rs.50000 and Rs.60000 respectively. After 4 months A invested Rs.25000 more while B withdrew Rs.20000. Find the share of B in the profit of Rs.1,70,000.
    a) Rs.5000
    b) Rs.10000
    c) Rs.8000
    d) None



    5.A and B entered into a partnership with Rs.45000 and Rs.36000 respectively. After 4 months they invested Rs.10000 each. Find the difference between their shares in the annual profit of Rs.2,58,000.
    a) Rs.27000
    b) Rs.58000
    c) Rs.54000
    d) Rs.48000





    6.A and B entered into a partnership with Rs.5 lakhs and Rs.6 lakhs respectively. After 6 months A invested Rs.1 lakh and after one more year B withdrew 2 lakhs. Find the share of A in the profit of Rs.26 lakhs at the end of the third year.
    a) 2 lakhs
    b) 4 lakhs
    c) 7 lakhs
    d) 14 lakhs



    7.A and B entered into a partnership with Rs.24000 and Rs.35000 respectively. B was a sleeping partner. At the end of the year they received Rs.18200 each. Find the salary of A.
    a) Rs.5720
    b) Rs.2750
    c) Rs.4720
    d) None





    8.P and Q entered into a partnership with Rs.75000 and Rs.1,25,000 respectively. Q was the sleeping partner. At the end of the year they shared the profit of Rs.2,40,000 in the ratio of 5 : 3. Find the salary drawn by P.
    a) Rs.48000
    b) Rs.96000
    c) Rs.25000
    d) None



    9.A and B entered into a partnership with Rs.48000 and Rs.60000 respectively. B was the sleeping partner. A had to take 25% of total profit and the rest to be divided between them in proportion of their capitals. If A got Rs.21000 at the end of the year then find the total profit.
    a) Rs.18000
    b) Rs.9000
    c) Rs.36000
    d) None





    10.A, B and C started a business. The capital of A is three fourth of as much as the capitals of B and C together and the capital of B is two third of as much as the capitals of C and A together. Find the share of C in the annual profit of Rs.1,75,000.
    a) Rs.15000
    b) Rs.30000
    c) Rs.8000
    d) None

    Answers :
    1.B, 2.B, 3.A, 4.B, 5.C, 6.D, 7.A, 8.B, 9.C, 10.D





    1. Raju buys a watch for Rs.350 and sells it for Rs.392. Find his profit percentage.
    a) 9%
    b) 12%
    c) 14%
    d) None



    2.Kumar purchased an article for Rs.5200 and spent Rs.800 on its repair. He had to sell it for Rs.5500. Find his profit or loss percentage.
    a) 8 1/3 % loss
    b) 7 1/2 % profit
    c) 9% loss
    d) None





    3.A tooth paste marked Rs.80 is sold for Rs.68. Find the rate of discount.
    a) 12%
    b) 14%
    c) 15%
    d) None



    4.Mr.Sharma bought 200 dozen mangoes at Rs.10 per dozen. He spent Rs.500 on transportation. He sold them at Rs.1 each. Find the profit or loss%.
    a) 4%
    b) 6%
    c) 5%
    d) None





    5.Mr.Shekar sold his bike for Rs.10500 at a profit of 5%. Find the C.P. of the bike.
    a) Rs.10300
    b) Rs.10700
    c) Rs.10000
    d) None



    6.Sujan buys a binocular for Rs.1800 and sells it at 10% loss. Find its S.P.
    a) Rs.1620
    b) Rs.1730
    c) Rs.1650
    d) None





    7.Ravi purchased 120 rims of paper at Rs.80 per rim. He spent Rs.280 on transportation, paid tax at the rate of 40 paise per rim and also paid Rs.72 to the workers. He wants to gain 8% then find the S.P. per rim.
    a) Rs.89
    b) Rs.90
    c) Rs.95
    d) None



    8.A shopkeeper loses 7% by selling an item for Rs.31. For how much should he sell the ball so as to gain 5%?
    a) Rs.50
    b) Rs.65
    c) Rs.35
    d) None





    9.A shopkeeper sold some articles at Rs.35 per article and gained 40% on it. What would be the S.P. of each article if he wants to gain 60% profit?
    a) Rs.40
    b) Rs.45
    c) Rs.50
    d) None



    10.A man bought oranges at the rate of 6 for Rs.20 and sold them at 4 for Rs.16. Find his estimated profit%.
    a) 23%
    b) 18%
    c) 20%
    d) None

    Answers :
    1.B, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.A, 7.B, 8.C, 9.A, 10.C

Share This Page